Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arvot mekin ansaitsemme

Kuva: Arvot mekin ansaitsemme

Pääsin seuraamaan jokin aika sitten tulevaisuudentutkijan esitystä. Hänen esityksensä oli tarkoitettu positiiviseksi kannustimeksi. Hänen viestinsä oli, että luovalla ajattelulla voimme tehdä tulevaisuudestamme juuri sellaisen kuin haluamme.
Jäin kuitenkin miettimään nykyisyyttä. Millaisessa maailmassa me ihmiset tällä hetkellä oikein elämme?

Edeltävät sukupolvet elivät melko muuttumattomassa maatalousyhteiskunnassa. Lapsen syntyessä maailma oli melko lailla samanlainen paikka kuin hänen kuollessaan.
Sitten yhtäkkiä yhden sukupolven aikana maatalousyhteiskunta muuttui teollisuusyhteiskunnaksi ja edelleen tietoyhteiskunnaksi. Esimerkiksi omat isovanhempani syntyivät täysin erilaiseen maailmaan kuin missä me nyt elämme.
Viime kesänä 80 vuotta täyttänyt mummoni on elämänsä aikana kokenut niin valtavan muutoksen yhteiskunnassa, etten voi muuta kuin kunnioittaa hänen kykyään sopeutua alati muuttuvaan maailmaan.

Tämän sukupolven elämää on ehkä kuitenkin helpottanut se, että he ovat eläneet perheestä lähtöisin olevilla arvoilla läpi koko elämänsä.
Itse edustan sukupolvea, joka on syntynyt arvoiltaan melko erilaiseen maailmaan kuin millaisessa maailmassa se sitten aikuisikänsä elää. Vanhemmat ovat opettaneet minulle työn merkityksen tärkeyden. Työ on suomalaisessa yhteiskunnassa hyvin keskeinen arvo, joka juontaa juurensa vuosikymmenten päähän.
Nyky-yhteiskunnassa tämä arvo ei ole enää yksiselitteinen. Tämän päivän maailmassa monelle ikäiselleni työn merkitys on saanut suhteettoman suuren roolin elämässä. Ihmisen arvo mitataan hänen menestymisellään työelämässä. Tämä saa monen uhraamaan oman elämänsä työn takia.
Samanaikaisesti esille on noussut uusi joukko nuoria aikuisia, jotka tavoittelevat luksuselämää ilman työn tekemistä. Ammatikseen uhkapelejä pelaavat, yhdessä yössä supertähdiksi nousevat tai ökyrikkaat urheilijat luovat kuvaa täydellisestä elämästä ilman perinteistä työntekoa.
Heille työ ei tuo perheen elantoa ja omanarvontuntoa, vaan julkisuus ja sen tuomat hyödyt ovat tulleet näiden perinteisten arvojen tilalle.

Vanhempani malliopettivat minulle myös, että perhe (kaksi vanhempaa ja lapset) on yhteiskunnan perusyksikkö. Sen varaan koko elämä ja arki rakentuvat.
Nyky-yhteiskunnassa yksilön elämään mahtuu monia perheitä, entisiä ja nykyisiä sekaisin ja sulassa sovussa. Myös sinkkuus on ollut jo vuosia houkutteleva trendi.
Lapsuudessa opittu arvo ydinperheen ihanteesta tuntuu siis olevan yhä harvinaisempaa tässä ajassa. Maailmaan, johon synnyin, sopi myös loistavasti ajatus solidaarisuudesta ja yhteisöllisyydestä. Maailma, jossa nyt elämme korostaa yksilöllisyyttä ja oman edun tavoittelua.
Uskon, että kaltaiseni kolmekymppiset elävät itselleen oudossa maailmassa. Arvoristiriidat lapsena opitun ja nyky-yhteiskunnan välillä hämmentävät aivan varmasti. Arvot ohjaavat elämäämme hyvin vahvasti ja arvoristiriita saa elämässämme aikaan negatiivisia asioita.

Kuinka moni meistä pysähtyy miettimään, mitkä ovat minun arvoni tässä maailmassa ja tässä hetkessä? Millaisien arvojen mukaan elämäni haluaisin elää? Kuinka moni taas vauhtisokeudessaan kärsii sisäisestä kaaoksesta ja tyytymättömyydestä omaan elämään?
Oman sukupolveni lisäksi pohdin väkisinkin, millaisessa ristiriidassa tulevaisuudessa elävät tämän päivän lapset. Minkälaisen arvopohjan nykymaailma ja vanhemmat heille opettavat?
Uskon vahvasti siihen, että pysyvät arvot tekevät yksilöstä vahvemman ja sopeutuvamman muuttuvan maailman haasteisiin.
Yrityksetkin linjaavat arvojaan, jotka ovat pysyvä osa yrityksen strategiaa. Tärkeää on, ettei yrityksen ja työntekijän arvojen välille synny ristiriitaa. Tällainen tilanne ei luo edellytyksiä kestävälle kehitykselle. Ei siis ole yhdentekevää yksilönkään kohdalla että pysähtyy miettimään omia arvojaan.

On aika jännää, miten monenlaisia ajatuksia yhden ihmisen esitys voi herättää. Pidin jotenkin lohduttavana tutkijan sivulauseessa esittämää huomiota. Hän sanoi, että vaikka maailma muuttuu ympärillämme kovaa vauhtia, on olemassa asioita, jotka eivät ole muuttuneet. Ihmisen perustarpeet ovat säilyneet samanlaisina kaiken muutoksen keskellä.
Elääksemme me joudumme edelleenkin syömään ja nukkumaan. Meillä on halu tulla rakastetuksi ja rakastaa.
Pohjimmiltaan mikään ei muutu, vaikka kaikki ihmisen ympärillä muuttuu koko ajan. Tämä tieto auttaa keskittymään oleelliseen monien valintojen maailmassa.
Kristiina Salonen

26.3.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva