Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakennusteollisuus patistaa taloyhtiöitä käynnistämään peruskorjaukset

Rakennusteollisuus patistaa taloyhtiöitä käynnistämään pikaisesti odottamassa olevat peruskorjaukset.
Alaa edustava keskusliitto Rakennusteollisuus RT on huolissaan siitä, saadaanko rakennusalan elpymisen tiellä olevia esteitä poistettua ajoissa, jotta korjaukset ehtivät käynnistyä. Etenkin taloyhtiöillä on suuri korjausrakentamisen tarve, korjausvelka kasvaa vuosittain arviolta 2 miljardia euroa kun korjauksia lykätään.

 

Ripeästi remonttinsa aloittavat taloyhtiöt voivat nyt säästää selvää rahaa. Taloyhtiöille on myönnetty helmikuun alun jälkeen aloitettuihin korjaustöihin valtion 10 prosentin suhdanneluontoista korvausavustusta. Tarkoitukseen on varattu rahaa 125 miljoonaa euroa.
 Avustus koskee kerros- ja rivitaloyhtiöiden rakennusten ja piha-alueiden korjauksia. Ainoa rajoitus on, että työt pitää aloittaa tämän vuoden puolella. Ne saavat kuitenkin jatkua vielä koko ensi vuoden. Niinpä remonttipäätökset olisi tehtävä jo kevätyhtiökokouksissa.
- Rakennusteollisuus on huolissaan siitä, saavatko taloyhtiöt riittävästi tietoa korjausavustuksesta ja ymmärtävät sitä hyödyntää. Kevään yhtiökokouksissa kannattaa hankkeet laittaa liikkeelle, koska lupakäytäntökin vie aikansa, sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.
1960 ja 70-luvuilla rakennettuja asuinkerrostalojen korjaustarve on tällä hetkellä suuri etenkin lvi-laitteiden ja julkisivujen osalta.
Korjausrakentaminen tulisi keskusliiton mielestä nähdä kokonaisuuden kannalta, rakennuksen laadun, toimivuuden ja energiatehokkuuden parannuksena.
Putkiremonttikin tarkoittaa käytännössä kiinteistön kokonaisvaltaista perusparannusta. Jos energiatehokkuuden parantamista ei korosteta käynnistyvissä peruskorjauksissa, menetetään hyvä mahdollisuus vaikuttaa energiatehokkuuteen ja sitä kautta ilmastomuutokseen.
Alan mielestä pankkien kiristynyt luottopolitiikka ja marginaalien korostus vaikeuttavat päätöksentekoa asuntoyhtiöissä.
- Tässä tilanteessa korjausrakentamisen hyytymisellä olisi dramaattinen vaikutus rakennusalan työllisyydelle ja maamme bruttokansantuotteelle, sanoo Pipatti.
Jukka Vilponiemi

 

Satakunnassa ei ole sukellettu - vielä

Rakennusteollisuuden keskusliitossa nähdään, että Satakunnassa rakentaminen on hiipunut muuta maata hitaammin.
Lounais-Suomen piirin asiamies Markku Leppälehto huomauttaa, että esimerkiksi Porissa on vielä sentään useita nostureita pystyssä, mutta Turussa tuskin yhtään.
Hän katsoo käyriä, joiden mukaan alkavien hankkeiden määrä on tippunut Satakunnassa vuosien 2002 ja 2003 tasolle, kun Turun seudulla kynnetään jo 19990 lumpun tasolla.
- Satakunnassa rakennustuotanto ei sukeltanut ainakaan vielä. Liiton jäsenyrityksissä tehdään huhtikuussa seuraava suhdanne-ennuste, ja silloin nähdään, mitkä ovat tämän hetken näkymät yrityksissä, Leppälehto sanoo.

 

Työntekijäpuoli vauhdittaisi julkista elvytystä

Rakennusalan työllisyystilanne on heikentynyt nopeasti viime vuoden lopun ja tämän alkuvuoden aikana. Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton aluepäällikkö Ismo Mansikka vauhdittaisi elvytystä ja julkista rakentamista hidastamaan työttömyyden kasvua.
- Elvytystä, elvytystä. Siinä on Rakennusliiton lääke tilanteeseen. Kuntien pitäisi voida nyt valtion elvytysrahan turvin nopeasti käynnistää odottamassa olevia rakennushankkeita, Mansikka sanoo.
Rakennusliiton jäsenten työttömyysaste oli helmikuun lopussa 21,1 prosentti, ja työttömyyspäivärahaa saavien jäsenten osuus on nyt ylittänyt 15 000 rajan.
Satakunnassa oli helmikuun lopussa 564 työtöntä rakentajaa työttömyysasteen ollessa 19 prosenttia.
Satakuntalaisia työttömiä ei taida paljon lohduttaa sekään, että Satakunnan tilanne on parempi kuin monessa muussa maakunnassa: esimerkiksi Kainuussa 35 prosenttia ja Itä-Suomessa 26 prosenttia rakentajista on työttömänä.

 

 

 

26.3.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva