Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mää meinasi saar laaki

Kuva: Mää meinasi saar laaki

Tänään tuntui ihan ensimmäisen kerran keväältä jo pitkästyttävältäkin tuntuneen talven jälkeen. Joku saattaisi kysyä, miltä kevät sitten tuntuu? Kevät tuntuu aivan selvästi auringonsäteiltä ja lämmöltä. Raikkaassa viileydessään keväässä elää toive uudesta kesästä.

Niin, kysymättäkin lienee jo selvää, että olen kesäihminen ja elän auringosta. Käväisin päivällä eräällä onnittelukäynnillä ja kevään kunniaksi laitoin keväisen värikkään kukallisen mekon.

Sain mielestäni loistavan idean ajaessani pitkin Porin Etelärantaa. Joki oli vielä jäässä, mutta saatoin nähdä silmissäni jo kesäisen kuhinan rannan tuntumassa. Halusin ehdottomasti kirjoittaa tänään Porista ja porilaisista, tuosta oudoksikin kehutusta väestä, jotka puhuvat nopeasti ja aivan omalla kielellään.

Toinen varteen otettava vaihtoehto olisi tietenkin ollut ruotia vielä kerran erään ministerin hiihtolenkillään saaman eläkeikään vaikuttavan idean seuraamuksia ja jälkipyykkiä. Aurinkoisen päivän kunniaksi valitsin kuitenkin huomattavasti kevyemmän ensimmäisen vaihtoehdon.

Olen porilainen ja ylpeä siitä. Ensimmäisen kerran tuo ylpeys kuitenkin joutui koetukselle varhaisessa teini-iässä. Vierailin usein isäni kotikaupungissa Tampereella ja osa ystävistänikin asui siellä. Erään vierailun yhteydessä minulta kysyttiin, muistinko ottaa passin mukaan. Tänään tuo naurattaa, mutta silloin paikka oli totinen ja todella nolostuin.

Olin jo kovaa vauhtia tamperelaistumassa opiskelujen myötä, mutta kohtalo puuttui peliin ja muuttokuorma suuntasi takaisin kotiin, tuuliseen mutta niin ihanaan Poriin. Vuosien mittaan suhteeni kaupunkiin on vain vahvistunut ja syventynyt. Minulle Pori tulee edustamaan aina kotia.

Tässä kohtaa kolumnia pitäisi olla kuvausta porilaisesta kulttuurista, luonteenlaadusta ja ihmisistä yleensä. Hienointa olisi tietenkin ollut tehdä se kokonaan Porin murteella, kuten murretaitajamme Ulla Leino tai Elina Wallin tekisivät. Ajattelin kääntää kuitenkin edes muutaman ajatuksen Porin murteeksi ja sitä silmällä pitäen etsin hyllystä Porin murteen keskeisen sanaston.

Kirjoittaminen kuitenkin keskeytyi, kun kuulin radiosta uutisen. Panimoyhtiö Sinebrychoff on juuri ilmoittanut vetäytyvänsä Porista. Ja sit mää meinasi saar laaki.

Miten he voivat vetäytyä Porista? Toimitusjohtaja ottaa osaa porilaisten suruun toteamalla, että päätöksellä turvataan suomalaista oluenvalmistusta. Ketään ei kuulemma irtisanota, mutta…

Panimo Kokemäenjoen rannassa on erittäin oleellinen osa kaupunkimaisemaa ja kaupungin identiteettiä tarjoamiensa työpaikkojen ohella. Uskoisin panimolla näin olevan myös äärimmäisen vahva imagovaikutus kaupunkiimme. Hintaa imagolle on todella haastavaa määritellä. Kaupunki on myös investoinut aikojen saatossa edesauttaakseen panimotoimintaa.

Keskeistä koko lakkauttamispäätöksessä lienee alkoholiveron kiristyminen ja toisaalta taantuman kourissa pyöriskelevän liike-elämän hätäratkaisut. Ei ole kuitenkaan kovin pitkää aikaa siitä, kun Sinebrychoff kumosi huhut lakkauttamisaikeista.

Porin kaupunki on päättänyt suhtautua maltillisesti talouden taantumaan ja oven takana kolkuttelevaan lamaan, ainakin toistaiseksi. Tässä valossa päätös panimon lakkauttamisesta tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Mitä seuraavaksi?

Aurinkoinen päivä oli ainakin osittain tärveltynyt. Kyynisesti ajatellen ehkä seuraavaksi meiltä viedään rakastamamme Porilainen eli tuo parilalla paistettu ja sipulimakkaralla höystetty vaalea leipä mausteineen. Tai jatkossa se on vähintäänkin huuhdottava alas ei-porilaisella oluella.

Porilaisittain jotakuta ehkä houkuttaisi todeta, että ”no ei mittää sit”, joka tarkoittaa porilaista tapaa lopettaa keskustelu ja hyvästellä keskustelukumppani. Tämän sanomisen jälkeen keskustelu siis tulkitaan päättyneeksi ja keskustelun osapuolet voivat poistua. Toivottavasti tämä keskustelu ei kuitenkaan ole vielä päättynyt ja kaupungillakin on vielä sanansa sanottavana.

Keväinen päivä ei todellakaan saanut ansaitsemaansa lopetusta, mutta eräs pieni positiivinen asia sentään päivästä jäi. Useat työtoverit nimittäin huomasivat kevään saapuneen myös kukallisen mekon myötä. Kyl mää oli ilone ko mu klänninkiini oikee kehuttii, mut silti mää meinasi saar tänää laaki.

Diana Bergroth-Lampinen

20.3.2009 08:53

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva