Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvilan hallituskriisi oli odotettu

Kuva: Ulvilan hallituskriisi oli odotettu

Ulvilassa ollaan tilanteessa, joka on kunnallispolitiikassa harvinainen; hallituskriisissä.
Viime kuukausien tapahtumien valossa tilanteen kärjistyminen kriisiksi ei ole kuitenkaan yllätys. Jos kaupunginhallitus on jääräpäisesti eri linjoilla kuin ylintä päätösvaltaa käyttävä kaupunginvaltuusto, on luottamuspulan syntyminen ilmeinen.

Tuntuu siltä, kuin puheenjohtaja Sirkka Saaren (kok) johdolla kaupunginhallituksen nauhakaupunkienemmistö, joka valtuustotasolla on kuitenkin vähemmistö, halusi ajautua kriisiin ja pelata näin itsensä ulos.

Nyt nauhakaupunkiväen peli näyttää pelatulta, ja kaupunginvaltuusto suunnittelee erottavansa viivytystaistelua käyneen kaupunginhallituksen. Uusi hallitus valittanee huhtikuun aikana.

Avointa sotaahan Ulvilassa on käyty on viime keväästä asti. Silloin pieni klikki päätti lähteä viemään Ulvilaa nauhakaupungin kuntaliitokseen yhdessä Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan kanssa.

Ulvila ryhtyi pelaamaan kaksilla korteilla. Samaan aikaan kun kaupunki laajalla rintamalla neuvotteli osallistumisestaan sote-yhteistyöhön Porin alueen kanssa, kaupungin luottamusjohto neuvotteli kuntaliitoksesta jokilaakson suuntaan.

Kiista kärjistyi kunnallisvaalien jälkeen viime vuoden lopulla, kun nauhakaupungin kannattajat runnoivat viime töikseen kuntaliitossopimuksen tietäen kuitenkin, että uuden valtuuston enemmistö vastusti sitä.

Kun uuteen kaupunginhallitukseen tammikuussa valikoitui niukka enemmistö nauhakaupungin kannattajia, oli odotettavissa, että kahnaukset jatkuvat. Kriisiksi tilanne muodostui vasta viime maanantaina, kun kaupunginhallitus kieltäytyi panemasta täytäntöön valtuuston päätöstä irtaantua kuntaliitoksesta. Se oli nauhakaupunkiväeltä paitsi farssinomainen myös laiton yritys pelata aikaa.
Ja seuraukset ovat nyt tiedossa. Todennäköistä on, että Sirkka Saaren kausi Ulvilan kaupunginhallituksen johdossa jää yhtä lyhyeksi kuin aikanaan Anneli Jäätteenmäen (kesk) kausi pääministerinä.

Ennen nauhakaupunkiviritelmää Ulvila oli kunnallispoliittisesti varsin tasapainoinen kaupunki, jolla oli arvovaltaa koko Satakunnassa huolimatta sijainnistaan Porin kyljessä. Vuoden kuluessa Ulvilan painoarvo maakunnallisena toimijana on kuitenkin laskenut johtuen suuntautumiskiistoista.

Kaupungin päättäjien ja johtavien virkamiesten energia on mennyt sisäiseen riitelyyn, eikä siinä rytäkässä maakunta ole juuri tainnut olla mielessä.

Jos ja kun Ulvilan tilanne tämän kevään aikana tasaantuu, kestää silti hetken, ennen kuin Ulvila jälleen saa sille eittämättä kokonsa ja dynaamisuutensa puolesta kuuluvan painoarvonsa takaisin.

Kunnallisneuvos Samuli Jokinen (sd) on jo ehdottanut vihreiden Matti Lankiniemeä kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Veto oli Jokiselta yllättävä mutta harkinnan jälkeen ymmärrettävä. Ulvilan tilannetta saattaisi rauhoittaa se, ettei kumpikaan valtapuolue, kokoomus tai demarit, saisi puheenjohtajan paikkaa, ja sitä paitsi Lankiniemi tuntee kunnallishallinnon ja on muutenkin joviaali ilmiö.

Kiistaan tarvitaan aina useampi osapuoli. Ulvilassa on viime kuukausina unohdettu kuitenkin kunnallispolitiikkaan yleensä kuuluvat puoluepoliittiset kiistat. Kaupungissa ovat olleet ”me” ja ”he” tai ”sote-väki” ja ”nauhakaupunkiväki”.

Tosin valtaosa kokoomuksesta on ryhmittynyt nauhakaupunkirintamaan, kun taas demarit ovat sote-väkeä, samoin vihreät. Muut poliittiset ryhmät ovat jakaantuneet.

Puhtaita tyylipisteitä ei heru kummallekaan osapuolelle, ja ylilyöntejä on tapahtunut puolin ja toisin. Nauhakaupunkiväen ulosmarssi valtuuston kokouksesta helmikuussa ja heidän toimintansa kaupunginhallituksessa maanantaina ovat kuitenkin kuntalain vastaisia ja siksi pahoja virheitä.

Sanotaan, että jäljet johtavat yleensä sylttytehtaalle. Ulvilassa puhutaan vakavasti ja vailla hymyn karetta, että kaiken takana on Ulvilan entinen kunnanjohtaja, maakuntaneuvos Teuvo Aalto, joka on ollut piikkinä kaupunginjohtaja Arto Saarisenkin lihassa.
Epäilys on aiheellinen, sillä Aalto on tunnettu Pori-kammostaan, ja hän ollut nauhakiistassa ryvettyneen ja demareista kokoomukseen loikanneen Ari Ruohon poliittinen oppi-isä. Huhun mukaan Ruoho ja Aalto yhdessä neuvottelivat Ruohon loikkauksen kokoomuksen ryhmäjohdon kanssa.

Mene ja tiedä.

Jukka Vilponiemi

19.3.2009 08:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva