Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallituksen koirakoulu

Kuva: Hallituksen koirakoulu

Mennyt viikko oli sellaista koirakoulua Matti Vanhasen hallitukselle, että vastaavaa menoa on viime vuosikymmenien politiikassa harvoin nähty.

Siitä ei päästä mihinkään, että kasvonsa menneen viikon eläkekiistassa menettivät sekä Vanhanen että Vanhasen hallitus. Oli suorastaan kiusallista katsoa televisiosta välikysymyskeskustelua, jossa ministerit istuivat lehterillä korvat punoittaen kuuntelemassa opposition ryöpytystä.

Pääministeriltä ei saatu yhtään selkeää vastausta opposition kysymyksiin, vaan pelkkää kiertelyä ja venkoilua.
Silmänkääntötemppu jos mikä oli, että hallitus julisti itse itsensä eläkeikäkiistan voittajaksi, vaikka tavallinen ihminen näki otsanahallaan, että hallituksen oli peräännyttävä pahempia seurauksia välttääkseen.

Opposition kanssa yhdessä rintamassa hallituksen yksipuolista esitystä vastustamassa oli palkansaajien yhtenäinen rintama SAK, STTK ja Akava.

Pääministeri Vanhasella on taipumus joutua noloihin tilanteisiin.

Surkuhupaista Vanhasen suuressa ideassa olikin se, että hän nielaisi Jyrki Kataisen hänelle syöttämän ja jo talousneuvostossa käsitellyn ajatuksen omanaan. Esityksellään työurien pidentämisestä Vanhanen yritti nostaa profiiliaan ja nokittaa Kataista.

Vahinko vaan, ettei Vanhanen tällä tempullaan noussut uudeksi Kekkoseksi, vaan sai päälleen koko palkansaajakentän vihat.
Katainen puolestaan pääsi koko asiasta kuin koira veräjästä. Hän katseli sivusta Vanhasen ryöpytystä ja valmistautui riidassa jonkinmoiseen sovittelijan rooliin.

Itse asiassa koko viimeviikkoinen näytelmä paljasti hallituksen avuttomuuden vallitsevan vaikean taloustilanteen edessä. Hallitus ei tällä hetkellä pysty tekemään oikein mitään, kun maailmantalous on lamassa, Suomen vienti ei vedä ja teollisuustuotanto lähestulkoon vapaassa pudotuksessa.

Valtiovarainministeri Katainen tulee vielä kalliiksi suomalaisille veronmaksajille. Suhteellisuudentaju on hukassa, kun samanaikaisesti puolustetaan kokoomuksen veronalennuslinjaa ja toisaalta puhutaan kymmenien miljardien velanottotarpeesta.
Vastuunottoa kuvaa, että velkaongelma sysätään seuraavan hallituksen mieliharmiksi.

Työurien pidentäminen saattaa olla edessä, mutta hallituksen menettelytapa osoitti, ettei joko hallitus osaa tai välitä etsiä neuvotteluratkaisua, vaan yrittää ajaa läpi sanelupäätöksiä.

Viime viikon koirakoulu opetti, että hallitus taipui neuvottelemaan vasta pakon edessä.

Viimeksi sovitussa eläkeuudistuksessa vuonna 2005 hyväksyttiin joustava eläkeikä, jossa eläkkeelle voi jäädä 63 ja 68 vuoden välillä. Siitä alkoikin lupaava kehitys, joka nyt katkeaa meneillään olevaan lamaan, kun eläkeikää lähestyvää väkeä heitetään pellolle muka pehmeänä saneerauskeinona.

Vanhasen hallitus näytti eläkekiistassa oikeistolaisen karvansa. Kansalaisten tuomiokin tuli tuoreeltaan. Taloustutkimus näytti sekä kokoomukselle että keskustalle alenevaa kannatusta.

Hallituksen sisäinen henki on nyt kovalla koetuksella. Samaan aikaan kun Katainen maallikkosaarnaajan kiihkeydellä markkinoi kokoomuksen uusliberalistista talouslinjaa hallituksen saavutuksena, keskustassa on oltu huomattavasti vaisumpia.

Keskustan keskeiset poliitikot toki ryhmittyivät puheenjohtajansa ympärille kiistan ollessa korkeimmillaan, mutta tavallisen aktiivikeskustalaisen on yhä vaikeampaa selittää parhain päin pääministerinsä toilauksia.

Nimittäin aika on nyt sellainen, että missä kaksi kohtaa, siellä puhutaan eläkekiistasta.

Viimeviikkoinen ryöpytys oli keskustan puolueväelle ilmiselvästi liikaa. Ensimmäinen täyslaidallinen keskustasta kokoomuksen suuntaan ammuttiin viikonvaihteessa, kun puoluesihteeri Jarmo Korhonen mm. totesi, etteivät suomalaiset ja keskusta pysy enää Kataisen perässä. Varapuheenjohtaja Antti Rantakangas puolestaan kyseli, kenen etuja kokoomus hallituksessa ajaa.

Vanhanen on ollut jo pitkään ”tarkkailulistalla” siksi, että hänen hallinnoimassaan hallituksessa ohjat itse asiassa ovat olleet jo pitkään kokoomuksella. Jos Vanhasen oikeistolaisuus ei Kataisen oikeistolaisuudesta eroaisikaan, keskustan kannattajakunnan piirissä on paljon väkeä, joka on joutunut nöyrästi sopeutumaan kokoomusvetoiseen politiikkaan.

Eli kuinka vahvoilla Vanhanen keskustan puheenjohtajana ja pääministerinä on, se nähdään tulevissa koitoksissa. Varsinainen fakiiri Vanhanen saa olla, jos hän hallituksineen aikoo selvitä edes tämän vaalikauden loppuun.

Ulla Turkki

17.3.2009 08:36

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva