Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Kuka nostaa Poikaa

Kuva: Kiikarointia: Kuka nostaa Poikaa

Hiihtelin hankia hiljakseen. Oikeastaan odottelin, iskeekö siinä jonkinlainen perässähiihtäjän ajatus, koska Rukalla taannoin näin oli käynyt. Ei homma toiminut, sillä typeryyksiä en ajatellut ja viisauksia ei tullut. Kävi siis lähes puoliksi samalla tavalla kuin yhdelle toiselle hiihtäjälle, joka sai aikaan yhden typeryyden ja jäikin vielä varastoon, mutta ei viisauksia. Oli kai voidellut suksensa ihan itse – se on vaikeaa puuhaa. Siirsin ajatusrattaat suomalaisen jääkiekon nykyhetkeen sekä tulevaisuuteen.

Ovat alkamassa ne kuuluisat tosipelit, joihin ehkä tahtomattaan sekaantuivat mukaan Rauman Lukko ja Porin Ässät. Mutta kahdeksan parhaan pelit alkavat tänään. Kuka kantaa lopulta Kanada Maljaa, jota myös Pojaksi kutsutaan.

Jääkiekkoliitto on teettänyt tästä maljasta jäljennöksen, jota pelaajat saavat sitten käyttää vaikka makkarankeittoon mestaruusjuhlissaan. Ja on sitä kuulemma siihen käytettykin. Eikä oikeastaan ihme, sillä pelaajien vaimot sekä tyttöystävät tietävät etukäteen, että yhteiseloon tulee vähintään viikon tauko – jos riittääkään. Toki mestarijoukkueessa on ainesta myös MM-leirille, joten eivät ihan kaikki vedä henkseleitä (käytetään myös sanaa henskelit) olalle. Tosin vertauksena on käytetty myös erästä kehonosaa. Saatte vapaasti arvailla.

Taas tuli yksi tasatyöntö kohti hiihtoniiloksi aateloitumista. Silti hommassa on yksi hankaluus.

Pitäisi kai hankkia sukset?

Tosipelit alkavat

Nyt ovat sitten selvillä ne kahdeksan SM-liigajoukkuetta, jotka aloittavat tänään tosipelit. Paljon jääkiekkoväki kyllä maksoi niistä harjoitusotteluistakin, joita hienosti kutsuttiin SM-liigan runkosarjaksi.

Mutta nyt on kiekkobuumi noussut Savossa ja eritoten Keski-Suomessa. Hitaat manselaiset eivät näihin pippaloihin ehtineet. Sinänsä vahinko, mutta kai Hämeenlinna on laskettava ihan hämäläisten valtakuntaan, jota johtaa Harri Lintumäki (HPK:n puheenjohtaja) ja sotajoukkoja komentaa Jukka Rautakorpi. Kerho kohtaa tänään Turun Palloseuran, jonka pääsy tähän puolivälierävaiheeseen asti on suuri arvoitus Petteri Sihvoselle.

Onko Kai Suikkasella sitten viimeinen päivitetty painos ABC-kirjasta, vai onko muuten vaan käynyt lukkarin koulua Kajaanissa. Suikkanen teki nimittäin ennen töitä Kajaanin Hokissa ja eväät eivät pitäneet riittää pudotuspeleihin. Menestys oli yllätys itse Suikkasellekin, joka ei viime vuoden puolella (lähes toivottomassa tilanteessa) älynnyt pistää sopimukseen mukaan menestysbonusta.

Nyt katsojia riittää jopa Turkuhalliin. Enää ei halli kumise tyhjyyttään, eikä kaikkia katsojia tunne etunimeltä. Vaan sitten vasta vuosiin suurin kiekkoyllätys tapahtuu, mikäli Suikkasen TPS pudottaa Risto Dufvan JYPin jo tässä vaiheessa. Kummallakin päävalmentajalla kun on kokemusta Mestiksestä paljon. Sieltä Jukureista ÄrDee omaa kokemusta hankki. Nyt ei monikaan usko, että Tepsi pystyisi voittamaan JYPin neljännesfinaaleissa neljään kertaan. Toisaalta, nimenomaan JYPillä ne menestyspaineet ovat.
Se voi painaa kuin Valtran takarengas?

Kerho voi joutua koville

HPK saa vastaansa KalPan Kuopiosta. Mikäli kyseessä olisi vakioveikkauskohde, niin ilman muuta kaikkien vaihtoehtojen peli, sillä vastakkain ovat runkosarjan viidenneksi (Kerho) ja kuudenneksi sijoittuneet. Siis eivät tarvinneet säälipleijareita.

Kerhon kovat satsaukset ovat ehkä pieni hämmästelyn aihe siksi, että rahaa on varmuudella palanut kohtuullisen paljon ja päälle vielä halliremontti, jonka suurin kustantaja taitaa sittenkin olla kaupunki ja sitä kautta tietenkin asukkaat.

Kerhossa pelaa Marko Tuulola, jolla on ennen tätä iltaa koossa 117 pelattua ottelua pudotuspeleissä. Se on ennätys tällä hetkellä.
KalPaa valmentaa Pekka Virta, joka pelaajana kävi jopa Isomäen halliin tutustumassa ja tulihan hänen käytyä myös Kettupaidassa. Mutta eipä olisi niiltä ajoilta miehen tuntevana arvannut, että hänestä tulisi jopa kivikova SM-liigavalmentaja. Eikä ole Virta vielä edes nelikymppinen.

Tosin Sami Kapanen ja Kalle Sahlstedt ovat olleet varmasti päävalmentajalle suurena apuna. Ja onhan apuna ikinuori puolustaja Mika Strömberg, 39. Hyvin tärkeä pelaaja lie myös Ville Varakas?

Osaako Pelikaani Bluesia

Olen antanut itselleni kertoa, että ottelupari Espoon Blues ja Lahden Pelicans, päävalmentajina Petri Matikainen ja Hannu Aravirta, eivät olisi siviilipuolellakaan ihan ylimmät ystävät, joten Espoossa saattaa sanansäiläkin välkkyä perjantai-illan huumassa?
Blues on siitä kummallinen joukkue, että sillä on huikea pelaajamateriaali, mutta lähes kentällinen on jatkuvasti kauden mittaan sairastuvalla. Silti Espoossa nostetaan kylmästi A-nuorista pelaaja tilalle – ja mikä tärkeintä – hän on heti täysivaltainen SM-liigajoukkueen jäsen.

Tuossa voi olla itua kun puhutaan juniorityöstä. Siinä pitää yhteistyö valmentajien kesken toimia pelityylin luomisessa. Liigajoukkueen valmentaja tietää tasan tarkkaan millaisen työkalun ryhmään saa. Kannattaisi monen päävalmentajan tutustua juuri A-nuorten pelaajiin. Sieltä se jatkuvuus seuralle tulee.

Tässä yhteydessä voidaan Bluesista ottaa esiin Jari Tolsa. Hän on kuuluisan jalkapalloilija Arto Tolsa-vainaan veljenpoika ja hänellä on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuudet. Ei siis rasita ulkomaalaiskiintiötä vaikka on Göteborgin poikia.

Kyllä Blues huumaa Pelicansin suoraan lennosta. Voi sointi tosin yskähdellä parissa ottelussa.

Kärppämäisiä otteita

Jostain syystä ei Oulun Kärpät saanut näihin pudotuspeleihin haastajan roolia. Se voi tietenkin johtua päävalmentaja Mika Alatalostakin, joka ei aivan vakuuttavasti ole joukkuettaan luotsannut. Mutta ei ole sen illan isäntäseura Jokeritkaan mitään paraatimarssia esittäneet. Kyllä Pohjois-Korean armeija marssii komeammin.

Jotenkin Glen Hanlon on ollut pitkälti sen varassa, että voittava maalivahti, Juuso Riksman, pitää maalinsa puhtaana, vaikka puolustuksesta ei riittävää apua ole saanut. Huolimatta siitä, että Jokerien puolustus pitää laskea kovatasoiseksi, vaikka sillä ei mukana ole ainuttakaan syntyperäistä helsinkiläistä puolustajaa.

Eipä silti hyökkääjistöstäkään kannata liiemmin etsiä stadin slangia potkuhousuissa oppinutta pelaajaa. Mielenkiintoinen seurattava on nikkari Joey Tenute.

Oulun Kärppien kannattajat saavat taas laulaa Maamme-laulusta sen kohdan jossa mainitaan sana pohjoinen. Kun nikkareista on kyse, niin Kärpillä on tähänkin osastoon tyrkyllä suorastaan hyvä pelaaja – Daniel Corso.

Kärppien puolustaja Ilkka Mikkola, 30, on puolestaan voittanut kahdeksan kertaa SM-kultamitalin. Sillä päästiin SM-liigan ennätysten kirjaan. Silti yhdeksännen mestaruuden hankkiminen on työn ja erittäin suuren tuskan takana. Pitää sattua useampi pöljän päivä.

Länsirannikon salaatti

Jääkiekon A-nuorten SM-sarjassa on edetty jo siihen vaiheeseen, että neljän parhaan mitalipelit alkoivat eilen.

Neljästä mestaruudesta taistelevasta nuorten joukkueesta peräti kolme on länsirannikolta. Ehkä se suurin etukäteissuosikki on silti se neljäs eli Espoon Blues.

TPS ja Porin Ässät ovat vastakkain välieräsarjassa ja Bluesia yrittää kammeta sivuun Rauman Lukko. Koska A-nuorten liiga on erittäin kovatasoinen, niin kyllä länsirannikolla jotain tehdään oikein, vaikka sitä ei välttämättä miesten tasolla tällä kaudella nähty.
Huomenna sekä Ässät että Lukko pelaavat ikäluokan välierissä kotiottelun, joten sinne kannattaa livahtaa. Toivottavasti kumpikin Satakunnan joukkue oivaltaa, että käsissä on jo nyt melkoinen omaisuus näiden nuorten pelaajien muodossa.

Ässät on jo useamman nuoren kanssa päässyt sopimukseen. Toivottavasti myös Lukko huomaa omat pojat?

Summasen näyttö

Jääkiekkovalmentaja Raimo Summanen pääsi ihan oikeisiin töihin kun kutsu Sveitsistä kuului. Suomessa ei hänelle valmennustyötä tarjottu sen jälkeen kun Kalervo Kummola jyrähti miehen ulos Leijonapestistä, vaikka tuo Summasen maajoukkue olikin saavuttanut Suomen jääkiekon kaikkien aikojen kovimman saavutuksen World Cupissa.

Tosin vieläkin moni arvioi jääkiekkomaailman saavutuksia eri skaalalla kuin toinen, mutta silti kovin harva tuntuu pitävän jääkiekon MM-titteliä vuodelta 1995 edes TOP5-saavutuksiin yltävänä. Senkin tittelin valmensi ruotsalainen Curt Lindström – kaiken lisäksi ilman yhtään NHL-pelaajaa.

Mutta Summanen otti Sveitsin pestin kun Rapperswil oli liki toivottamassa tilanteessa. Moni nauroi, että nyt Raato nolaa itsensä lopullisesti. Kävi kuitenkin ”kaisuikkaset”. Rapperswil säilyi Sveitsin liigassa.

Ehkä Raimo Summanen on sittenkin ihan oikea jääkiekkovalmentaja, eikä pelkkä analyytikko! Tämä oli vahva näyttö siitä.

Kohtuullisesti tapahtuu

Talvikausi alkaa olla monessa eri urheilumuodossa jo ohi.

Porin Palloilijoiden Teemu Eskolan valmentama futsal-joukkue toi Poriin SM-pronssia ja samanväristä mitalia metsästää tänään Oulussa pelattavassa Bandyliigan pronssiottelussa Tomi Leivon valmentama Narukerä. Isäntäjoukkue on Oulun Palloseura.

Hiihdon maailmancupien eri lajeissa ovat menossa härkäviikot ja Ruotsin Åressa jaetaan alppilajien kristallipallot. Jotenkin tuntuu, että yksi sellainen annetaan Tanja Poutiaiselle.

Maastohiihdossa Aino-Kaisa Saarinen lähti Norjan Trondheimiin, mutta Pirjo Muranen sekä Virpi Kuitunen ovat edelleen flunssan kourissa. Nyt nähdään myös kun yhdistetyn Anssi Koivuranta pääsee ponkaisemaan oikein lentomäestä. Pian käy niin, että Vancouverin suurmäen kisan kaksi parasta ovat Janne Ahonen sekä Koivuranta ja Harri Olli ponkaisee pronssia. Suuria pitää aina puhua sekä toivoa.

On melkoinen jännitys siitä, äänestikö kansa Mikkoset eilen jatkoon. Se ratkesi eilen illalla.
Kuulin sivusta kun eräs parikunta keskusteli asiasta. Toinen oli sitä mieltä, että niillä kun ovat aivotkin rusinan kokoiset. Toinen kuittasi.

- Älä valehtele, eivät ne sentään molemmilla voi olla turvoksissa.

Kaksi arvonsa tuntevaa

Keskiviikkona ei valitettavasti nähty näillä meille päin välitettävillä taivaskanavilla kahden arvonsa tuntevan valmentajan joukkueen keskinäistä ottelua. Alkupalat kyllä, mutta siitä vaan nokkelasti kuva siirrettiin Roomaan AS Roman ja Arsenalin väliseen otteluun. No, se ainakin kesti ihan rangaistuspotkuihin asti ja kahdeksan sakkiin meni Arsenal.

Kun ManU kuritti sitten Inter Milania ja José Mourinhoa 2-0, niin nyt kaikki neljä brittiseuraa ovat jatkossa. Chelsea ja Liverpool varmistivat paikkansa jo tiistaina. On se uskottava, että Englannissa on maailman kovin sarja – ainakin kärkipään osalta – ja monessa seurassa pelaa myös brittejä!

Viikonvaihteessa on taas tarjontaa kuvaruudussakin pilvin pimein. Englannin mestaruuskin ratkaistaan huomenna kello 14.45 alkaen, kun ManU kohtaa kotonaan Liverpoolin.

Jarmo Liuhala

13.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva