Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pohjois-Satakuntaan tulevaisuustyöryhmä taantumaa vastaan

Kuva: Pohjois-Satakuntaan tulevaisuustyöryhmä taantumaa vastaan

Kankaanpään kaupunki ja Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy ovat kutsuneet kokoon laaja-alaisen Tulevaisuustyöryhmän, jonka tehtävänä on elinkeinoelämän ja julkishallinnon yhteisvoimin lieventää taantuman vaikutuksia Pohjois-Satakunnassa.

(kuvassa Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen)


Tulevaisuustyöryhmään kuuluvat alueen kunnanjohtajat sekä Pohjois-Satakunnan yrittäjien, Satakunnan TE-keskuksen, Finnveran, Satakuntaliiton, Pohjois-Satakunnan aikuiskoulutuskeskuksen ja paikallislehden edustajat. Mukana on myös Kauppakamarin ja rahoituselämän edustajia.

Ryhmän puheenjohtajana toimiva kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen kertoo, että ensimmäinen kokoontuminen järjestetään 6. huhtikuuta.

- Silloin kuulemme asiantuntijoiden alustuksia, keskustelemme ja kartoitamme sitä, minkälaiset toimenpiteet alueen tilannetta voisivat helpottaa.

Kansainvälisestä rahoitusmarkkinakriisistä liikkeelle lähtenyt talouden epävarmuus heijastuu ensiksi vientiteollisuuteen ja Karttusen mukaan se on leviämässä myös julkiseen talouteen.

- Taantuman vaikutuksia pyritään lieventämään muun muassa hallituksen kokoamalla elvytyspaketilla, jonka tavoitteena on työllisyyttä edistävien toimien käyntiinpano.

- Tulevaisuustyöryhmä voisi astua kuvaan juuri tässä, eli se voisi hankkia ja levittää tietoa siitä, minkälaista tukea valtion elvytyspaketista olisi alueelle saatavissa. Ryhmä on myös kanava siihen, että seudulla tiedetään mahdollisimman laajasti, missä mennään.

Karttunen korostaa, että Kankaanpään seudulla on toistaiseksi vältytty isommilta taantuman iskuilta, mutta vientiteollisuuden kysynnän hiipuminen alkaa ennen pitkää väistämättä näkyä alueen tuotantoelämässä. Silloin joudutaan kohtaamaan uutisia ainakin lomautuksista, toivottavasti ei kuitenkaan irtisanomisista.

- Toisaalta alueen elinkeinoelämä ei ole vain yhden savupiipun varassa. Kankaanpään vahva palveluelinkeinotoiminta tasapainottaa osaltaan tilannetta, samoin varuskunnan olemassaolo.

Alueen kuntien talous ei seiso tällä hetkellä kovin vahvalla pohjalla. Kankaanpään kaupunki kirjaa viime vuodelta noin 960 000 alijäämän, joka kuitenkin on hieman vähemmän kuin alunperin arvioitiin. Talouden tasapainottaminen on Karttusen mukaan jatkuvaa ja tälläkin hetkellä työn alla on joukko tähän tähtääviä toimenpiteitä.

- Kuntien näkövinkkelistä lamakausi lisää turvaverkkojen tarvetta entisestään, eli palvelujen kysyntä kasvaa. Samaan aikaan kuitenkin verotulot pienenevät. Kankaanpäälläkin voi olla tämän vuoksi kevään aikana edessään budjetin avaaminen ja tilanteen uudelleenarvioiminen.

Karttunen odottaa paljon PoSalta, eli Pohjois-Satakunnan peruspalvelu-liikelaitoskuntayhtymältä, joka järjestää nyt alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

- PoSalla ja tietenkin myös erikoisterveydenhuollon menojen kehityksellä on ratkaiseva vaikutus alueen kuntien talouden tasapainoon. PoSan isona haasteena ovat toiminnan tehokkuus ja laadun säilyttäminen sekä ammattitaitoisen työvoiman saanti.

Paavo Karttunen toivoo myös, että tällä vaalikaudella Pohjois-Satakunnan kuntarakennekeskustelussa päästäisiin eteenpäin. Toimivaan yhteistyöhön on jo päästy PoSan merkeissä.

- Kankaanpäätä on moitittu tässä kuntarakennekeskustelussa passiivisuudesta, mutta me olemme ilmaisseet olevamme valmiita ja nyt avaimet ovat pienten kuntien käsissä. Kankaanpää ei voi yksinään keskustella kuntarakenteesta, vaan sen on löydettävä asiasta kiinnostunut yhteistyökumppani.

- Muutamassa kunnassa on kunnanjohtaja jäämässä pois ja niissä on tehty ratkaisuja, jotka viittaavat halukkuuteen säilyä itsenäisenä. Nämä vakanssien vapautumiset olisivat mielestäni muodostaneet saumakohdan, jossa olisi ollut mahdollista tehdä avaus kuntaliitoskeskusteluun.

- Lavian kanssa neuvottelut saattavat tulla ajankohtaisiksi. Mielestäni nyt pitäisi käynnistää useamman kunnan yhteinen hanke, jossa ilman sarvia ja hampaita tehtäisiin ensin esiselvitys, joka ei sitoisi kenenkään käsiä mihinkään suuntaan.

- Esiselvityksessä voitaisiin kartoittaa sitä, mistä asioista kukin kunta haluaa pitää kiinni ja olisiko kuntaliitosselvityksen tekemisessä mitään ideaa. Heikkoja signaaleja ilmassa on siitä, että tällaiseen neutraaliin yhteisen pöydän ympärille kokoontumiseen voisi olla edellytyksiä, Karttunen miettii.

Maarit Kautto

 

13.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva