Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan pk-yritysten odotukset sukelsivat

Satakuntalaisilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä menee vielä olosuhteet huomioiden kohtalaisen hyvin, mutta yrittäjien odotukset sukelsivat alkuvuonna varsin syvälle. Maakunnan yrittäjäkunnassa ei ole kuitenkaan heitetty kirvestä kaivoon, sillä tähän mennessä arviolta liki 3 000 pienyritystä on varautunut pahemman varalle sopeuttamalla toimintaansa, ja puolet noin 11 000 yrityksestä uskoo jatkavansa entisellään.

 

Kun Satakunnan yrittäjäyhdistys ja Finnvera selvittivät torstaina Porissa tuoreimman pk-yritysbarometrin tuloksia, oli tunnelma ristiriitainen.

Toisaalta yritysten riskirahoittajana Satakunnassa työskentelevä Finnveran aluejohtaja Martti Kytöluhta sanoi, että satakuntalaisilla pk-yrityksillä menee vielä keskimäärin ottaen paremmin kuin kuin vastaavilla yrityksillä koko maassa.

Toisaalta pk-barometri kertoo, että yrittäjien odotukset tulevasta ovat Satakunnassa maan toiseksi synkimmät. Vain Etelä-Karjalassa yrittäjillä on pessimistisemmät odotukset.

Kytöluhdan oma barometri olikin se, että yritysten tilanne heikkenee Satakunnassa muun maan tasolle ehkä kesällä, ehkä vasta syksyllä. Vielä nyt erityisesti teollisuudessa eletään vanhoilla tilauksilla, mutta uusien tilausten saanti on vaikeutunut.

Tammi-helmikuussa tehdyn, yritysten suhdanneodotuksia kuvaavan valtakunnallisen barometrin tulos Satakunnassa oli se, että vain 5 prosenttia yrityksistä odottaa oman tilanteensa paranevan seuraavan vuoden kuluessa. 46 prosenttia yrittäjistä odottaa tilanteen huononevan.

Satakunnan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Suominen ja toimitusjohtaja Markku Kivinen halusivat kuitenkin korostaa myönteisiäkin puolia. He pitivät tärkeänä sitä tietoa, että 49 prosenttia yrittäjistä odottaa tilanteen pysyvän ennallaan.

- Se, että pystytään jatkamaan nykyisellään, on näinä aikoina myönteinen asia, Suominen sanoi.

Suhdannetiedustelu on otantakysely, ja Satakunnasta siihen osallistui noin 150 yritystä. Maakunnassa pk-yrityksiä on kuitenkin lähes 11 000. Barometrien avulla voidaan tehdään silti varsin luotettavia laskelmia, ja Markku Kivistö myönsi, että ainakin periaatteessa barometrin prosenttiosuudet voivat kuvata koko maakunnan yrityskenttää.

Merkillepantavaa on se, että kyselyn mukaan 27 prosenttia satakuntalaisista yrittäjistä on jo sopeuttanut toimintaansa laskeviin suhdanteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että liki 3 000 pk-yritystä on esimerkiksi lomauttanut tai irtisanonut henkilöstöään tai tehnyt työaikajärjestelyjä.

Kolmannes sopeuttajista on lomauttanut väkeään, toinen kolmannes on keventänyt yrityksen taakkaa tekemällä erilaisia työaikajärjestelyjä. Irtisanomisiin näistä yrittäjistä on turvautunut vajaa neljännes. Pieni osa on myös laajentanut toimintaansa uusiin tuotteisiin tai uusille alueille.

Yrityksen toiminnan sopeuttamisella on helposti huono kaiku, mutta Satakunnan Yrittäjien varapuheenjohtaja Risto Simula huomautti, että se vasta huono asia olisi, jos yritykset eivät yrittäisi sopuetua heikkenevään tilanteeseen.

Jukka Vilponiemi

13.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva