Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ruuselleewi museos…

Kuva: Ruuselleewi museos…

O meil sit tääl Poris fiinei museoit. Oikee häppeekseni tarttee toret, et ny vast kävi tual R- museos ensmäise kerra. Ei ol vaa tullu lährettyy ja ain ko siäl o jottai tapahtunu o ollu muka jottai muut. No ny o sentää käyty.

Oltii murrepiirist oikee isol sakil ja oli mee kans Pajuranna kesäteatteriporukkaki. Oltii ninko yhres aunioittemas, mitä saatas aikaseks murtee merkeis sit toukokuus museopäivän taik oikeestas –yän.No peräst kuuluu ja reklaameist näkkyy. Mää ole iha oikeesti ilone täst mee murtee värtteeraamisest.

Ja sikko saatii asjat reeraa syynättii opastettun koko Ruuselleewi museo.

Kaikki seinil ja muutonki framil olleet tiarotteet anto kuvvaa kui kommeest firmast o ollu!p kysymys. Oli meil tääl Poris enne monellaist teollisuut ja väkkee mekaneis ja fapriikeis paljo. Aikalai o ajjaat muuttunu ja tyämaat ninko tyäväkiki vähentyny.

Siäl museos sai oikee semmossii ahaa elämyksii niist vanhoist vehkeist. Ensmäitteeks pysäytti se stryykirautai paljous ja se kui mont erillaist niitki oli. Moni meist löysi niist tuttuiki ja itteki joskus!p käyttämiis. Tappuriki maamoottoreines oli siäl nuarempai ihmeteltävän ja siit sit mentii kuvvii puimureitte aikakaurest.

Oli yhrel seinustal mallii erillaisist muavi-!p ja paperikasseist, Ei ain täs normaalis arjes eres tul funteeranneeks tommosest kassistakka, et soo tääl Poris värkätty ninko ne paperisäkikki. Oli siäl melkose karmeet sukelluskutteekki potfooreines. Mitä nua nykyset sukeltajat mahtaa näist meinat? Taitaa ne uuret vehkeet ol hiuka luannikkaampii roikkei päälles vettää. Framil oli siäl semmone lokomopiiliki, joit sillo sorajälkee tääl meil Poris rustattii. Täs vehkees oli vaa muutama metrine korsteeni, mut niis sotakorvausvekottimis oli toistkyment metrisii. No olis tarvinnu tehr kattoo läpi, jos semmone olis näytil tuatu.

Tyyttysoittokuntaki oli Ruuselleewil vuaskausii ja niistki ajjoist oli mukavii muistoi tällätty framil. Intenrentti museo-oppaan flauteeras meil ulkoo muististas rämpsy Seiku saha soittokunnast. Rämpsy, joka viälki väje muistis kulkee.

Kyl valimohommistki sai hyvä kuva ja kaikist niist piänist monel mynsteril värkätyist erillaisist lusikkai ja veittei sorttisist krappaajist. Millai puu muuttuu mettäst tulles, tryki trykilt monnee eri teollisuuttee?? Senki osas oppaamme tosi asjatuntevasti selveerat ja niist vitriineist viisat.

Hiivaaka ei passaa unhottaa, stää mee naisimmeiste viktist värkkii paakaamises. Kui mont kerttaa o yks jos toinenki meist joutunu karraamaa hiiva takkii uuremma kerra puatii. Hiivatekovehkeet oli ja ennenäkemättömät ja ne teräksiset sotkemisklopot, voi että! Menkää kattoo..jolsette ol ollu.

Sit ne eltaamisvehkeet, Pori Matit ja muut, fiinei ko mikkä. Pori Matti ny o kaikkei tiaros ja siit tua Laaksose Heliki skriivas yhres runosas jottai et mummu persuksii oli palanu se stämppeli. Mati päivän oli Pori Mattii oikee fiirattukki museol.

Ja sit se kööki, jos oli niit ruuselleewiläisii masinoit, jokka kaikki järjestäs oli mullekki tuttui. Samallai ninko ne monet Sarpaneva aikanas muatoilemat parat ja pannut. Ellää vissii nykysinki viäl mones huushollis, nii Poris ko muallakki jokapäiväses käytös täyt elämää. Oli siäl munkkipannuiki, jokka muista iha meilt kottoo astikka. Paljo o tilpehöörii framil, mut viäl paljo enemmä kuulemma korjus. Ai ai ko teki hyvvää ellää muistois ja jatkaa taas nykysyyres.

Ulla Leino

13.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva