Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tehdään katoavaa kansanperinnettä

Kuva: Tehdään katoavaa kansanperinnettä

Juoppo, renttu, alkkis, pultsari tai laitapuolenkulkija: alkoholistiksi on helppo leimautua. Suomalaisessa yhteiskunnassa alkoholistin kanssa elämiseltä on hankala välttyä, sillä nykyisin alkoholihaitat ovat huomattava kansantaloudellinen ja -terveydellinen ongelma.
Alkoholiongelmaa pahentaa se, että potilaita on niin suuri määrä. Tätä nykyä maassamme lienee noin 60 000 alkoholistia.

Alkoholin kulutuksen nousu merkitsee akuuttien ja kroonisten alkoholihaittojen sekä alkoholin suurkuluttajien määrän lisääntymistä. Vaikka puhutaan, että suomalaiset ovat kovia ryyppäämään, on alkoholismi ja alkoholiongelmat arkipäivää jo kaikissa länsimaissa. Myös alkoholismin syistä ja hoidon ongelmista on puhuttu jo yli vuosisadan ajan.

Alkoholisti mielletään vanhemmaksi mieheksi, mutta yhä useampi nuori tarttuu pulloon ja kokee saavansa siitä turvaa ja tukea arkipäiväänsä.  Tutkimusten mukaan monet nuoret aloittavat alkoholin käytön jo noin 12-vuotiaana. Lisäksi on todettu, että nuorten alkoholin käyttöön altistavia tekijöitä ovat erilaiset tarkkaavaisuus- ja käytöshäiriöt ja masennus.
Alkoholismia ei sairastava vain päihderiippuvainen itse, vaan sairaus vaikuttaa yhtä lailla ystäviin, työyhteisöön, omaisiin ja perheenjäseniin.

Liian usein kuulee, että alkoholismi on itse aiheutettua ja että hoitakoon itse itsensä. Onneksi suurin osa ammattilaisista ja läheisistä suhtautuvat alkoholismiin sairautena.

Alkoholisti ei juo viinaa huvikseen tai menetä huvikseen perhettään, ystäviään ja työpaikkaansa. Alkoholisti ei hallitse elämäänsä, vaan pakenee viinan aiheuttamia erilaisia sietämättömiä oireita; ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, unettomuutta, häpeää tai ulkopuolisuuden tunnetta. Alkoholistille ei kannata moralisoida viinan paheita tai toistella, että "kyllä sinä pystyt siitä eroon pääsemään". Harvempi voi samaistua niihin tuntoihin, jotka uudelleen ja uudelleen johtavat alkoholistin ryyppyputkeen.

Alkoholismin hoito on kehittynyt vuosien varrella. Valitettavasti kuitenkin moni alkoholisti kärsii samalla myös mielenterveyssairauksista. Lisäksi monet sosiaaliset ongelmat ovat saattaneet kasaantua. Useat alkoholistit olisivat joutuneet erityissairaanhoidon piiriin, ellei katkaisuhoito-osastoja olisi.

Liian monen pitkä ryyppyjakso vie lopulta viimeisetkin fyysiset voimat ja johtaa enneaikaiseen hautaan.

Suomessa työikäisen väestön yleisin kuolinsyy on alkoholi. Ryyppyputkea ehkäiseviä keinoja on kehitetty. Psykologit pyrkivät ratkaisemaan ongelman tukemalla potilaan omia retkahduksen hallintakeinoja avuksi käyttäen. Lisäksi on lukuisia lääkkeitä, jotka vaikuttavat aivojen toimintaa retkahdusta välttäen. Koska potilaat ovat erilaisia ja riippuvuus vaihtelee, tarvitaan erityyppisiä hoitomenetelmiä.

Alkoholistien päihdepalveluista on helppo ottaa pois. Siksi kuntatasolla on tehtävä kaikkensa, ettei kukaan kuntalainen - myöskään alkoholismia sairastava ihminen joutuisi väliinputoajaksi.

Kun kuntien talous menee miinukselle ja lujaa, säästökohteena ovat useasti kuntalaisten peruspalvelut. Joka sanomalehti huutaa jo lamaa, ja maan hallitus tekee paniikinomaisia päätöksiä. Juustohöylät tullaan varmasti vielä kaivamaan esiin.

Edellinen lama todisti kyllä konkreettisesti, että tylsimmänkin juustohöylän kohteeksi jäävät aina helpoimmin heikoimmassa asemassa olevat: sairaat, vanhukset ja lapset. Kaikki kolmannen sektorin palvelut ovat avainasemassa myös alkoholismin ennaltaehkäisyn, sen hoidon ja jälkipuinnin osalta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat kuitenkin aina muita kuntapalveluja huonommassa asemassa, koska sijoitusten hyödyt ovat vaikeammin ja ehkei koskaan rahalla mitattavissa. Juustohöylä on juuri siksi liian vaarallinen väline, koska sillä leikataan kaikesta yhtä paljon, vaikka perusteluita toisenlaiseen jakoon voisi yhtä hyvin olla.

Muuten menoja leikkaavalla juustohöylällä ja alkoholismilla saattaa olla myös yksi yllättävä yhteinen piirre: molemmista tulee tehdä katoavaa kansanperinnettä!

Heli Vannemaa

13.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva