Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vika on systeemissä

Kuva: Vika on systeemissä

Jääkiekon SM-liigahistorian ensimmäiset playoutit on käyty. Ne jatkuvat vielä toisella kierroksella, jossa vastakkain ovat Satakunnan kiekkoylpeydet Rauman Lukko ja Porin Ässät. No, pian on sitten SM-liigan osalta lähes kaikki koettu. Tampereen Tappara ja Porin Ässät pelailivat kolme ottelua ja niiden ansiosta Tappara pääsi kesälomalle jo 10. päivä maaliskuuta. Ottelusarjan jälkeen Tapparan Ville Nieminen kommentoi näitä playout-otteluja omaan räväkkään tapaansa. Ville on Stanley Cupin voittaja, joka on siis pelannut rapakon takana ratkaisevia NHL-finaaleja aikoinaan vielä kesäkuussa. Nieminen ei tosin moittinut itse pelejä, vaan playout-ottelujen pelaamista, sillä on vaikea motivoida joukkuetta pelaamaan voitosta, jonka ansiosta pääsee rantapalloilemaan jo kauden tässä vaiheessa.

Nyt siis Tapparan kausi on paketissa ja kun vielä Tampereen Ilves hävisi Villi kortti-sarjassaan Lahden Pelicansille, niin koko Suomen jääkiekkoilun Mekan, Tampereen, jääkiekkokausi on pääsarjatasolla paketissa kauden tässä vaiheessa.

Nieminen kiteytti koko idean tylysti toteamalla, että playout-pelit ovat kaikkia kilpaurheilun periaatteita vastaan. Ei voi olla oikein, että voittamalla kolme ottelua, voitat samalla rantapallon omaksesi.

Niinpä. Voittaako joukkue, jonka tavoitteet ovat kauden alkaessa olleet huomattavasti kovemmat kuin lähteä kesälomalle maaliskuun alussa? Kun Lappeenrannan SaiPa voitti Rauman Lukon myös kolmessa ottelussa, niin ehkä SaiPa voitti sentään jotain tällä kaudella – se varmisti liigapaikkansa.

Tosin tämä systeemi on ollut tiedossa jo ennen kauden alkua, mutta nyt kannattaisi systeemin keksijän tulla reilusti esiin, sillä kovin moni SM-liigaseura ei tätä systeemiä ole hyväksynyt ja nyt on tulokset nähty. Tosin kovin harva katsoja näki homman käytännössä – jäähallissa!

Motivaatiovaikeuksia

Silti pelaajien on turha piiloutua motivaatiovaikeuksien taakse. He olivat töissä – toki melko moni oli vain työpaikalla. Ei normaalielämässäkään aamuseitsemältä ole kovin monen motivaatio kohdallaan, mutta töitä on tehtävä koko päivä – ja mieluummin hyvin.

Ei tosin koskaan voi tietää, mitä ideoita pääministeri saa hiihtoretkellään – tai mitä kommentoi Myrskylän toinen suuri poika, Timo T.A. Mikkonen perheineen? Se Myrskylän ensimmäinen suuri poika on nelinkertainen kestävyysjuoksun olympiavoittaja Lasse Viren.
Jääkiekkoilija on töissä ja kaiken lisäksi vielä kohtuullisen hyväpalkkaisessa työssä. Niinpä ei kenenkään pidä tehdä enempää eikä vähempää, kuin työnsä hyvin. Oli sitten ottelun merkitys mikä tahansa. Töihin on tartuttava kun miestä tarvitaan.

On täysin toinen asia, onko systeemi kohdallaan. Eikä se urheilijan kannalta silloin ole, kun mahdollisimman hyvin työt tehneenä saa kouraansa irtisanomislapun tältä kaudelta. Tosin palkka juoksee huhtikuun loppuun.

Ennen kauden alkua pidetyssä SM-liigan avajaistilaisuudessa SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen esitteli iloisena liigan uuden yhteistyökumppanin – Pizza Hutin, suuren kansainvälisen yhtiön.

Eipä uuden yhteistyökumppanin, kotimaisen Kotipizzan, johtajan ilme esiintymislavalla iloinen ollut, mutta herrasmiehenä ei korjannut Vuorisen esittelyä. Tosin Vuorinen itse ei tainnut silloin edes tökeröä virhettään itse havaita? Kuuli varmaan jälkikäteen, sillä kaikki muut läsnäolijat erheen havaitsivat.

Siis jo silloin erotuomaritoiminta ja playoutit olivat kirkkaana liigapomon mielessä!

Jumbofinaali alkaa ensi viikolla

Eipä tainnut moni maakunnan jääkiekkofani ennen kauden alkua uskoa, että Rauman Lukko ja Poriin Ässät kohtaavat pudotuspeleissä – SM-liigan jumbofinaalissa. Kun kauden lopullista sarjataulukkoa sitten tehdään, niin Lukon 11. sija ja Ässien 12. sija putoavat vielä noista.

Ensi tiistaina alkavien toisen playout-kierroksen voittaja on lopullisesti kauden kolmastoista ja Mestiksen joukkueen kanssa karsintaan joutuva sekä edelleen kauttaan jatkava joukkue jää sijalle neljätoista.

Nyt voi jokainen hiljentyä miettimään sitä, että jos liigakarsinta jostain syystä venyy siihen ratkaisevaan eli seitsemänteen otteluun, niin menossa on Pääsiäislauantai 11. huhtikuuta ja finaalijoukkueet ovat pelanneet jo kaksi ottelua!

Ainakin rantapallot tulevat liigakarsintaan joutuneelle mieleen kuukausi myöhemmin kuin on esimerkiksi HIFK:n, Tapparan, SaiPan ja Ilveksen kohdalla. Sarjasysteemi pääsee vähintään oikeuksiinsa?

Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen ja Lukon päävalmentaja Rauli Urama eivät voi olla tyytyväisiä – ei varsinkaan se lopulta karsintaan päätyneen joukkueen valmentaja.

Lukon kauden esitys on ollut materiaalisesti vielä heikompi kuin Ässien. Jopa Hjallis Harkimo esitti kauden mittaan ajatuksensa nimenomaan Ässien ja SaiPan pelaamisesta Hartwall Areenalla.
Jääkiekkolehden arvioinnit.500
.500P Kun Satakunnan joukkueet saavat motivoitua jopa viikon, niin on ehkä syytä kaivaa esiin kauden alla ilmestyneen Jääkiekkolehden arvioinnit satakuntalaisjoukkueiden pelaajista.

Lukon taitavin mailankäsittelijä on Pekka Saarenheimo ja Ässien vastaava titteli annetaan Marko Kivenmäelle, 33. Lukon nopein luistelija on Antti Laaksonen, 34, ja Ässien osalta tittelin saa Marko Luomala.

Ässien paras puolustava puolustaja sekä joukkueen kovin laukoja on Pasi Peltonen, 36. Kokemuksen merkitystä arvostetaan, koska Lukon paras puolustava puolustaja on Tomi Pettinen, 31, ja kovin laukoja Pasi Saarela, 35.

Kun noita nimiä katsoo ikärakenteen suunnasta, niin jääkiekko taitaa sittenkin olla paljon kokeneiden pelaajien tarpeessa. Lahden Pelicansin erittäin merkittävä pelaaja on Marko Jantunen, jolla on ikää mittarissa nyt 38 vuotta. Tampereen Ilveksen Villi kortti-peleihin nosti Raumalla Pasi Määttänen, 36.

Porin Ässien joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joten vaikka ei kausi olisi ihan putkeen mennyt, niin edellä olevien pelaajien ikä kertoo sen, että kehitystä sekä rutiinia tulee vain lisää pelikausien myötä.

Suomen Sidney Crosby

Suomen jääkiekostakin löytyy yksi todellinen tulevaisuuden lupaus. Eli siis vähän niin kuin NHL:ssä aikoinaan oli Sidney Crosby. Tämä nuorukainen on rapakon takana kasvanut miehen mittoihin ja menestyy myös kaukalossa.

Suomessa on syntynyt kiista mopoautolla kaasuttelevasta 17-vuotiaasta Mikael Granlundista. Tai lähinnä siitä, että alle äänestysiän oleva pelaaja on nyt kahden SM-liigaseuran kirjoissa ja oikein sopimuksen kera.

178 senttinen ja 78 kiloa painava Granlund on Oulun Kärppien jopa SM-liigaan rekisteröimä pelaaja, mutta nyt hänen kanssaan (tai pelaaja-agentti Ilkka Larvan) allekirjoitettu sopimus kertoo hänen olevan HIFK:n uusi pelaaja.

Kuten yleensäkin, niin jääkiekkoperhe on iloisesti kahta eri mieltä, kummalle seuralle pelaajaoikeudet kuuluvat. Agentin tilanne on sellainen, ettei hänellä ole äänivaltaa!

Mutta SM-liigan Vuorisen mukaan Mikael Granlund on Oulun Kärppien pelaaja ja jääkiekon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on sitä mieltä, että nuorukainen kuuluu HIFK:n joukkueeseen.

HIFK:n urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas uskoi pelaajan sopimuksen Kärppien kanssa olleen purettu ja Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno toteaa, että HIFK on tehnyt sopimuksen toisen seuran pelaajan kanssa ja vielä kesken kauden.

Näin siis pyörii suomalaisen jääkiekon piiri. Voimassa olevasta sopimuksesta ollaan seuroissa, liigassa sekä Pelaajayhdistyksessä tasan kahta mieltä.

Ehkä osaltaan paljastuu myös jääkiekkoilumme laajakangas?

Janne Ahonen palaa hyppymäkeen

Huippu-urheilijan ei ole helppo lopettaa uraansa. Varsinkin lopettaa sitä silloin, kun ura oli jopa huippuvaiheessa. Se ei sittenkään onnistu helposti. Näyttää olevan jopa vaikeampi homma kuin tupakkalakko!

Mutta kulunut kausi näytti mäkimiesten kohdalla sen, että jonkinlainen isä-hahmo hyppääjiemme keskuudessa pitää olla. Janne Ahonen ilmoitti päättäneensä mäkiuransa 26. maaliskuuta 2008. Aivan ei vuosi ehtinyt kulua täyteen kun Ahonen ilmoitti jatkavansa uraansa.

Se taas on hyvä juttu, sillä jos taidot riittävät, niin Ahonen on Fis-pisteiden valossa heti valmis maailmancupien kilpailuihin. Melko varma on, että yhä vielä huippukuntoisen Ahosen tavoitteena on olympiakultamitali Vancouverista ensi talvena.
Nimittäin viisi kertaa Keski-Euroopan mäkiviikon voittanut Janne on ilman olympiakultaa, joten nyt ainakin Itävallan mäkimiehet ovat hieman varuillaan. Voi nimittäin käydä niin, ettei Gregor Schlierenzauer voitakaan ensimmäistä henkilökohtaista

olympiakultaansa ensi vuonna?

Sitten joutuukin taas odottamaan neljä pitkää vuotta lisää, jolloin olympiakisat käydään eksoottisesti Venäjällä Mustanmeren rantamilla.

Ahosen paluu on huomioitu kaikissa talviurheilumaissa. Yleensä positiiviseen sävyyn, sillä mennyt mäkivuosi oli hieman aneeminen kaikilla tavoin. Silti hämmästystä riittää siitä, että Ahosen paluulento huomioitiin myös Espanjassa – tuossa talviurheilun ”erikoismaassa”!

Real Madrid laulukuoroon

Yksi maailman rikkaimmista jalkapalloseuroista – Espanjan Real Madrid – ei millään näytä pääsevän yli jalkapallon Mestarien liigan lohkovaiheen jälkeisistä pudotuspeleistä. Se putosi niistä nyt joo viidentenä vuotena peräkkäin.

Tällä kertaa pudottajana oli FC Liverpool, joka ei tässä pudotuspelivaiheessa ole Englannissa koskaan päästänyt Real Madridin tekemään maalia Anfield Roadilla. Eikä päästänyt nytkään. Voitti kotona peräti 4-0 ja löylyn aloitti espanjalainen Fernando Torres. Muutenkin Poolissa pelaavat espanjalaiset eivät säälineet hituistakaan kotimaansa huippuseuraa.

Tosin näkemäni perusteella (TV2) vaikutti siltä kuin belgialainen erotuomari Frank De Bleekere olisi ollut Liverpoolin kahdestoista kenttäpelaaja. En taida olla ajatuksineni ihan yksin. Mutta vaikka olisin, niin uskallan väittää, ettei belgialaista erotuomarikolmikkoa nähdä enää tämän kauden Mestarien liigassa.

Mutta niin lähti Vanha rouva kuin eno veneestä. Chelsea pudotti Juventuksen yhteismaalein 2-3 ja yhdestä tämän pelin maalista puhutaan varmasti vielä paljon. Kävikö pallo yli maaliviivan vai ei?

Eilen on vielä parillakin englantilaisseuralla ollut sauma jatkopaikkaan. Manchester United on saanut kokea José Mourinhon poppamiehet kyvyt Inter Milanissa ja AS Roma on yrittänyt pudottaa jatkossa Arsenalia Roomassa. Mutta parhaimmillaan tai pahimmillaan neljä brittiseuraa on taas Euroopan kahdeksan jalkapalloseuran joukossa!

Jarmo Liuhala

12.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva