Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tarpeellinen takaisinveto

Kuva: Tarpeellinen takaisinveto

Eläkeiän nostaminen on ollut viime päivien keskustelunaihe, jonka aloitti pääministeri Matti Vanhanen.
Hän sai oivalluksen eläkeiän nostosta Lapin hiihtohangilla. Kun häneltä kysyttiin, oliko tämä tosiaan hänen oma ehdotuksensa, tuntui oudolta, ettei hän vastannut siihen, vaan siirtyi toteamaan, että eläkeiän nostaminen on tehtävä.

Outoa on sekin, että hänen esityksessään ei puututtu ollenkaan maanviljelijöiden muita paljon alhaisempaan eläkeikään, kun sukupolvenvaihdoksen myötä viljelijä voi jäädä eläkkeelle jo 56-vuotiaana.

Alusta pitäen Vanhasen esityksessä jäikin askarruttamaan, miksi kolmikanta piti ohittaa, kun jo Vanhasen kakkoshallituksen hallitusohjelmassakin sanotaan, että työelämää liittyvät uudistukset valmistellaan yhteistoimin työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Jos pääministeri ei olisi rikkonut kolmikantasopimusta ja toiminut yksipuolisesti, julkinen kritiikki olisi ollut pienempi. Vastaamatta on vieläkin, miksi aikaisempi sosiaali- ja eläkepaketti kolmikannan kanssa täytyi rikkoa yksipuolisesti?

Voiko nykyhallitukseen ja pääministeriin enää luottaa sopimuskumppanina?

Palkansaajajärjestöt älähtivät rajusti, samoin vastuunsa tuntevat puolueet. Näin isossa asiassa ei voida soveltaa sanelupolitiikkaa eikä vastakkainasettelua.

Kokoomus ilmoitti vaaliohjelmissaan, että vastakkainasettelun aika on ohi.

Valtionvarainministeri Katainen on pyrkinyt vetämään hartioilleen sovittelijan viittaa eläkeikäasiassa, vaikka olikin hallituksessa täysin kannattamassa Vanhasen hiihtohangilla saamaa älynväläystä.

On erittäin hyvä asia, että hallitus nyt vetää esityksensä takaisin ja istuu lusikka kauniisti kädessään neuvottelupöytään työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tarpeellinen takaisinveto.

SDP kuuntelee kansan syvien rivien tuntoja eläkekiistasta Eetun aukiolla Porissa lauantaina 14.3.2009 klo 12.00-14.00. Mukana on maakuntamme sd-kansanedustajat ja porilaisia kuntapolitikkoja. Luvassa on myös kuumaa hernekeittoa 500 henkilölle.

Kuntien talous tulee kiristymään, vaikka Satakunnassakin olemme saaneet kuulla ja lukea kuntien ylijäämäisistä tilinpäätöksistä vuodelta 2008.

Porin ylijäämä on noin viisi miljoonaa. Velkataakka on noussut yli 130 miljoonan euron ja olemme ylittäneet maan keskiarvon asuvaa kuntalaista kohden.

Kuntaliitto on ennustanut, että menot kunnissa kasvavat kaksi tuloveroprosenttia enemmän kuin tulot. Mihin kuntatalouden kustannuspaineet eniten kohdistuvat? Eittämättä terveydenhuoltoon, vanhustenhoivaan, koulutoimintaan ja päiväkotien menoihin.
Jotta Porissakin turvataan nämä edellä mainitut toimialueet, tulee kaupungissa valmistautua pahemman varalle ja laatia ajoissa oma elvytyspaketti.

Kuka elvyttää laman kynnyksellä ja sitten kun syöksymme vapaaseen lamapudotukseen? Eittämättä julkista sektoria haetaan apuun.

Miten Pori sitten voi elvyttää? Investoinnit ovat tärkeä osuus porilaisessakin elvytyksessä eli pidetään kiinni omasta investointiohjelmastamme.

Uudisrakentaminen työllistää juuri satakuntalaisia rakennusmiehiä, joita lama ensimmäisenä ammattiryhmänä koskee. Korjausrakentaminen on myös erittäin tärkeä työllistävä toiminta-alue ja Porillakin on korjausvelkaa huolestuttavan paljon.

Näihin elvytys- ja työllistämistoimiin voidaan ottaa ns. elvytysvelkaa, koska Satakunnan ja Porin palkansaajien elämisen ehdot ja kuntatalous ovat näistä toimenpiteistä pitkälti kiinni.

Vaaleja on tulossa. Satakunnan Osuuskaupan edustajiston vaalit pidetään postiäänestyksenä 1.-17.4.2009. Porin sosialidemokraatit asettivat ehdokkaita runsaasti enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Toivon jokaisen SOK:n jäsenen, joilla siihen on laillinen mahdollisuus, äänestävän näissäkin vaaleissa.

Satakunnan Osuuskauppa on merkittävä osuustoiminnan vaikuttaja Porissa ja Satakunnassa. Se on myös huomattava työllistäjä ja hyvinvoinnin luoja etenkin Porissa, jossa liikkuvat huomattavat taloudelliset voimavarat.

Meidän sosialidemokraattien on hyvä olla mukana kehittämässä tätäkin osaa liike-elämästämme.

EU-vaalit puolestaan käydään 7.6.2009. Sosialidemokraattinen puoluehallitus nimeää lähipäivinä loput viisi ehdokasta, jolloin meillä on täysi 20-ehdokkaan lista koossa.

Nykyisin SDP:llä on kolme europarlamentaarikkoa, jotka kaikki jäävät pois. Vetoankin kaikkiin sosialidemokraattisesti ajatteleviin: tehdään EU-vaalityötä olan takaa.

Uurnilla tavataan.

Esa J. Wahlman

12.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva