Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oppositio ja hallitus ottivat yhteen eläkkeistä

Oppositio ja hallitus ottivat rajusti yhteen eduskunnan välikysymyskeskustelussa, vaikka itse riidan aihe oli ratkennut jo aiemmin päivällä hallituksen peräännyttyä päätöksestään nostaa eläkeikärajaa 65 vuoteen.

 

 – Tänään on suomalaisen kansanvallan päivä. Suomalaiset palkansaajat ja parlamentaarinen oppositio toimivat kanavana sille kansalaisten voimalle, jonka edessä hallitus nöyrtyi, hehkutti välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Vaikka välikysyjiä tyydyttikin hallituksen perääntyminen eläkeiän nostosta, sosialidemokraatit, vasemmistoliitto perussuomalaiset jättivät hallitukselle epäluottamuslauseen yksipuolisesta menettelytavasta eläkeratkaisuissa.

Sen sijaan kristillisdemokraatteja hallituksen vastaus tyydytti ja puheenjohtaja Päivi Räsänen piti mahdollisena äänestää hallitukselle luottamusta ensi perjantaina.

Jukka Gustafssonin (sd.) mukaan loppukiri ei muuta mihinkään hallituksen kokonaisarvosanaa eläkeprosessissa. Hallitus paljasti hänen mielestään, kuinka huonosti se tuntee työelämän arkea kertoo suuresta vajeesta hallituksen työelämäosaamisessa.

– Aina kun maassa on porvarihallitus, löytyy hallituksesta keskustalaisia tai kokoomuslaisia työreformisteja, joiden intressinä on yrittää ay-liikkeen kepittämistä ja palkansaajien etujen heikentämistä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ei täysin luota hallituksen aikeisiin luopua lopullisesti eläkepäätöksestään.

– Voi olla, että hallituspuolueet vievät eläkeheikennyksen läpi kaikista opposition vastalauseista ja kansan nurinasta huolimatta. Silloin seuraavissa vaaleissa pitää valita sellainen hallitus, joka peruuttaa kelvottoman hankkeen, Lapintie sanoi.

Hallitus pyrki purkamaan välikysymyksen miinan jo ennen eduskuntakeskustelua. Pääministeri kuvaili työmarkkinajärjestöjen kanssa tehtyä sopimusta ja kuvaili tavoitetta eläköitymisiän nostamista kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä erittäin kunnanhimoiseksi.

– Vuoden lisääminen työuriimme parantaa valtiontaloutta parantaa valion taloutta vuositasolla kolmella miljardilla eurolla. Kolmen vuodenlisäämisellä on sama vaikutus, kuin  esimerkiksi tuloverotuksen korottamisella 10 prosenttiyksiköllä, kuvaili Vanhanen tavoitteen merkittävyyttä.

Vanhanen luki hallituksen eläkeikäpäätöksen ansioksi sitä, että nyt on laajasti sitouduttu tavoitteeseen nostaa keskimääräistä eläköitymisikää. Vanhasen mielestä konflikteja ei pidä kavahtaa ja lopputulos oli syntyneen konfliktin arvoista.

Pääministeri totesi hallituksen sitoutuneen työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaan ns. sosiaalitupoon. Toimet eivät Vanhasen mukaan kuitenkaan vielä riitä, vaan tarvitaan keinojen terästämistä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä oli hyvin tyytyväinen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopimukseen. Ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Sampsa Kataja piti erityisen arvokkaana, että arvovaltakysymykset laitettiin eläkekiistassa sivuun ja yhteistyön tahtoa löytyi kaikilta osapuolilta.

UP-Uutispalvelu Kari Leppänen

12.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva