Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mestarin veikkaaminen on vaikeaa

Kuva: Mestarin veikkaaminen on vaikeaa

Jääkiekon SM-liigassa alkoivat runkosarjan jälkeiset tosipelit. Pelaajat oikeastaan arvostavat vain näitä lopulta kahdeksan parhaan kesken pelattavia pudotuspelejä, mutta tällä kaudella verta, hikeä ja kyyneleitä vuodatetaan myös playout-pelien muodossa. Niissä vasta tunnetila vaihtuu pelaajalla sekä joukkueen muuhun ryhmään kuuluvilla erittäin nopeaan tahtiin. Sportin valmentajana toimiva Juhani Tamminen on lisännyt ansioluetteloonsa ehkä myös näiden pelien aikaansaamisen. Toki on hyvä asia, että SM-liigaan on mahdollista jopa nousta, mutta riittävätkö rahkeet liigapaikkaan – siis taloudellisesti – oikeastaan juuri muilla kuin Vaasan Sportilla? Kas siinä kysymys, johon vastaus saadaan aikanaan.

Jääkiekon SM-liigan voittava joukkue saa haltuunsa Kanada Maljan. Mutta mestarille luovutetaan vain jäljennös, sillä aitoa ja alkuperäistä Kanada Maljaa säilytetään Suomen Jääkiekkomuseossa ja liigan voittanut joukkue juhlii jäljennöksen (Poika) kanssa. Oikeastaan kanadansuomalaisten Suomen Jääkiekkoliitolle vuonna 1950 lahjoittaman maljan oikea nimi on Canada Malja.
Ensimmäisen Suomen jääkiekkomestaruuden voitti vuonna 1928 Viipurin Reipas ja mestaruus ratkaistiin cup-systeemillä. Ensimmäisen SM-kilpailun järjesti Suomen Palloliitto!

Tässä kauden vaiheessa ennusmerkit mestarista ovat kääntyneet Risto Dufvan valmentaman, runkosarjan voittaneen JYPin suuntaan, mutta voi olla, ettei kaikki ole edes JYPille niin helppoa? Nimittäin täytyy muistaa, että myös Titanic upposi ja Kari Jalosen valmentama HIFK on jo päässyt kesälomalle. Tämän ikimuistoisen hetken sille järjesti Villi kortti-peleissä Kai Suikkasen luotsaama TPS Turusta. Petteri Hirvonen analysoi parhaillaan, miten parhaiten päivittää oman pelikirjansa (typerä nimi), koska Mestiksestä tulee mies ja näyttää taivaan merkit.

Luulisi Sihvosen (liki törkeä kirjoitus Urheilulehdessä Suikkasesta) edes hieman häpeävän, mutta todennäköisesti ei.

Uskomattomin vaihtoehto

Viime viikolla tuli pohdittua ennen runkosarjan päätöskierrosta liki kaikki mahdolliset vaihtoehdot jatkopelin suhteen.
Yksi vaihtoehto jäi tyystin huomioimatta – sen uskomattomuuden vuoksi. Mutta nyt on sekin tuotava esiin. SM-liigan playoutien toisella kierroksella saattavat – siis saattavat – olla vastakkain maakuntamme liigaseurat Rauman Lukko ja Porin Ässät.
Tämä mahdollisuus on voinut tulla lähemmäs toteumista eilisen illan Lukon ja Ässien vierasotteluissa. Tänään voi jommankumman seuran kohdalla olla edessä pakkovoiton paikka. Eikä siihen ole tarvittu kuin kummaltakin vierastappio.

Playoutien ensimmäisellä karsintakierroksella säilymiseen ensi kauden SM-liigassa vaaditaan kolme voittoa. Sekä Ässät että Lukko hävisivät ensimmäisen kotiottelunsa lauantaina ja surulla täytyy tunnustaa, että sekä Isomäessä että Rauman jäähallissa oli kotijoukkueiden kannustajia hävyttömän vähän. Yhteensä joukkueet saivat kolmen tuhannen katsojan rajan rikki, joten ei mistään kotiedusta ainakaan voinut puhua.

Ässien joutuminen playouteihin oli varmistunut jo aikaisemmin, mutta jollain käsittämättömällä tavalla myös Rauman Lukko päätti pelata playouteissa! Ei olisi ennen kauden alkua Lukon materiaalia katsoen uskonut – ei sitten millään. Mutta Lukonkin joukkueessa yhden pelaajan poissaolo vaikutti kuin äkillinen iskias.

Ei Lukon ja Ilveksen peli torstain tv-katsojille tarjonnut kuin yhden maalin ja senkin teki Ilveksen Pasi Määttänen. Kun Antti Laaksonen joutui jättämään kentän, ei olisi uskonut sen vaikutusta. Tosin on useampaankin otteeseen tullut todettua, että Laaksonen on Lukolle tärkeä pelaaja, mutta kun joukkue muutenkin vilisee suomalaisia huippunimiä, niin Juha-Pekka Haatajan, Pekka Saarenheimon sekä Pasi Saarelan maaliputken tukkoon meno yllättää. Ellei se ole jo eilen auennut, niin ei tässä enää tiedä mihin luottaa.

Katsojat pistettiin kuutamolle

Porin lauantaisessa tärkeässä kotiottelussa oli maksaneita katsojia 1639 ja Raumalla lukema oli 1444. Ällistyttävää. Juuri nyt kun oma joukkue tarvitsee tukea yleisöltä enemmän kuin uskotaankaan.

Porin kohdalla yleisömäärän vähyys tuli sitten selkeästi esiin, kun useampi katsomossa mukana ollut, ex-kausikorttilainen, selitti todellisen syyn.

Ässät myi perjantaina tämän kauden kausikorttilaisille kymmenen ottelun playout-pakettia, jonka hinnasta sitten vähennettäisiin osa ensi kauden kausikorttia ostettaessa. Varsinaiset pääsyliput tulivat myyntiin vasta lauantaina yksittäisinä ja hinta oli 25 euroa.

Sain näiden katkeroituneiden puheista käsityksen, että joku korttietukin (S-kortti?) oli näpätty pois. Jossain kohtaa järjestävä seura meni nyt lipunmyynnissään jopa ahneuden puolelle, oivalsin. Kun esimerkiksi vastustajana ollut Tappara ilmoitti alentavansa lipunhintaa playouteihin, niin Ässät teki juuri päinvastoin – se karkotti sen kuudennen kenttäpelaajan!

Katsojia olisi ottelu varmasti kiinnostanut, jos lipunmyynti olisi ollut tehokasta ja selkeää. Se olisi poikinut myös tuloja oheismyyntiin, luulen ma. Mutta Ässäthän nämä ottelut järjestävät, joten näin ovat varmasti tehneet mielestään hyvän ratkaisun. Aikoinaan se toimi SM-liigan finaaleissa HPK:ta vastaan, mutta nyt ei pelata mestaruudesta, vaan sarjapaikasta.

Miten, pahimmassa mahdollisessa tapauksessa, kymmenen lipun paketin hinta olisi korvattu, mikäli se olisikin Mestiksen kausikortti? Toivottavasti tänään on Isomäen hallissa paljon katsojia, sillä nyt joukkue tarvitsee seisomakatsomoaan!

Tänään tarvitaan tukea

Mikäli pahimmat mahdolliset uhkakuvat ovat eilen toteutuneet sekä Hakametsässä että Kisapuistossa, niin tänään voi molemmissa Satakunnan otteluissa olla playout jo katkolla.

Juuri nyt sekä Ässät että Lukko tarvitsevat kannustusta. Ässät oli lauantaina jo kahdesti erien jälkeen kahden maalin johdossa erätauolla, mutta niin vain Tappara punnersi kolmannessa erässä tasoihin ja kaiken huipuksi Jori Lehterä iski kirvesrinnat voittoon jatkoerässä ajassa 62.41.

Siinä myllersi sisällä melkoinen tunneskaala. Tosin jossain vaiheessa alkoi Ässien passiivinen pelitapa näyttää uhkaavalta ja pelko siitä mitä on tulossa, vain kasvoi.

Ässien valmentaja Alpo Suhonen kiteytti pelin jälkeen sen mitä katsoja näki. Ensimmäinen erä pelattiin ja toinen sekä kolmas erä olivat latteita. Ape toivoi, että jatkossa nähdään parempaa ja ennen kaikkea pelin muistetaan kestävän – myös näissä playouteissa – 60 minuuttia.

Tasapelin sattuessa pelataan jatkoerä, joka katkeaa siihen kun jompikumpi joukkue tekee maalin. Sillä on rutattu voitto kotiin.
Nyt Porin Ässien ja Rauman Lukon kannattajille tiedoksi, että lauantaisen pelin jälkeen näämmä kumpikin joukkue tarvitsee siis sitä kuudetta kenttäpelaajaa. Illalla nähdään.

A-nuorilla pitkä kaava

Ässien ja KalPan välinen A-nuorten puolivälieräsarja hakee ihmeellisyydessään vertaistaan. Jatkopaikka on kolmesta voitosta kiinni ja nyt pelataan se viides sekä ratkaiseva ottelu Isomäen hallissa tänään kello 14.

Tämä puolivälieräsarja saa leimansa siitä, että kun voitot ovat nyt tasan 2-2, niin kumpikin joukkue on pystynyt nappaamaan voittonsa vierasotteluissa. Tänään pelattavassa viidennessä ottelussa voisi tahti muuttua ja nyt pitäisi kotijoukkueen ottaa voitto.
Se tietäisi välieräpaikkaa ja taas ikäluokan mitalipeleihin pääsyä. Joten, kun pitkän kaavan mukaan on edetty, niin tänään pitää katkaista vierasvoittojen sarja kotivoitolla.

Helpommin silti on sanottu kuin tehty. Mutta uskon vakaasti, että Karri Kivi ja Mikael Kotkaniemi löytävät kupletista sen juonen, jolla tärkeä kotivoitto otetaan.

Salpausselkä notkistui

Salpausselän hiihtokisat olivat aikoinaan suurelle yleisölle yhtä tärkeä tapahtuma kuin yleisurheilun Suomi-Ruotsi -maaottelu. Molemmissa piti urheilun ystävän käydä. Se oli traditio, josta ei poikettu. Ei silloinkaan, vaikka sinivalkoisen äänen, Pekka Tiilikaisen, kiikareista oli toinen putki tyhjä.

Väkeä riitti Salpausselälle nytkin – tosin taisi riippua miten yleisömäärä laskettiin. Mutta eipä nytkään pystytty hyppäämään suurmäen kisaa oikukkaan tuulen takia. Tosin on tällä kaudella hypitty mäkikisoja jopa huomattavasti huonommissa olosuhteissa kuin nyt Lahdessa oli.

Mutta vaikka valmentajat olivat sitä mieltä, että hypätään suurmäen kisa, niin normaalimäkeen mentiin ja Veikkaus joutui palauttamaan panokset veikkaajille, koska pelilistalla oli isonmäen voittajan veikkaaminen.

Selän kilpailujohto teki todella erikoisia päätöksiä, joista naisten sprintin kaksi varoitusta olivat ehkä varovaisuuden huippu. Slovenian Petra Majdic oli saanut Liberecin epäonnistumisien jälkeen lääkityksensä kohdalleen, koska survoi säälittä Pirjo Murasen sivuun loppukurvissa.

Mitä teki jury: se antoi kirjallisen varoituksen sekä Petralle että Pirjolle. Muranen kuulemma löi sauvallaan suksiensa yli hiihtänyt Petraa. Se on kiellettyä. Mutta yhtä kiellettyä on leikata toisen suksien päälle ja sotkea tämän rytmi.

Missä muussa maassa tahansa Petra Majdic olisi auttamatta hylätty, mutta Lahdessa tuli varoitus. Miettikääpä itse, miten Sloveniassa olisi toimittu jos homma olisi ollut päinvastainen, Pirjo olisi rutistanut Petran päälle. Norjasta ei tässä yhteydessä kannata ottaa esimerkkiä, sillä siellä vasta härskejä ollaan.

Jos satuitte seuraamaan norjalaisen mäkituomarin suomalaisille antamia pisteitä, niin oivallatte tarkoituksen. Ei niin huonoa norjalaisen tai itävaltalaisen tekemää hyppyä ollutkaan, että norskilta olisi tullut vähemmän pisteitä kuin suomalaisille. Tämä oikein korostui yhdistetyssä, mutta kyllä Anssi Koivuranta silti voittaa maailmancupin. Ja Norjan Magnus Moan voittaa telineen, jolla voi kesällä kuivata turskaa!

Huippumatsi jalkapallossa

Jos Ässien ja Tapparan välinen illan ottelu on saatu päättymään vähintään viidennessä erässä, niin ehtii vielä kotiin seuraamaan jalkapallon Mestarien liigan huippuottelua suorana TV Kakkoselta.

Illalla vastakkain Suomessa nähtävässä ottelussa ovat FC Liverpool ja Real Madrid. Kaiken lisäksi Pool pysty Madridissa voittamaan loppunumeroin 0-1, joten sillä on vierasmaalikin tehty. Poolin kaikki kaikessa on Steven Gerrard, joka saattaa nytkin olla merkittävässä roolissa.

Kun Englannin Valioliigassa Gerrard oli pois loukkaantumisen takia, niin Manchester United otti ja karkasi jo kauden tässä vaiheessa karkumatkalle mestaruuteen.

Saapa kevään korvalla nähdä kuinka monta pystiä tällä kaudella Sir Alex Fergusonin joukkue pystyy nappaamaan. ManU on kaiken lisäksi vielä maailman paras seurajoukkue, mutta se ei taas takaa laisinkaan sitä, että se olisi myös Euroopan paras seurajoukkue.
Jalkapallon ystäville on tulossa nautittavan tarkka Mestarien liigan ottelu tänään. Pysykää hereillä.

Jarmo Liuhala

 

10.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva