Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori Organ -viikolla 2010 kansainvälinen urkukilpailu

Kuva: Pori Organ -viikolla 2010 kansainvälinen urkukilpailu

Pori Organ -festivaali saa vuonna 2010 uutta väriä kansainvälisen urkukilpailun myötä. 7.-12. kesäkuuta järjestettävään kilpailuun voivat osallistua kaikki urkurit eri puolilta maailmaa. Ikäraja on 30-vuotta.

Korkeatasoinen kilpailu tarjoaa nuorille urkureille mahdollisuuden päästä soittamaan Keski-Porin kirkon uusilla, laajaa mielenkiintoa herättäneillä ranskalaisromanttisilla Paschen-uruilla, joissa on 58 äänikertaa.

Kilpailuun on tulossa maailmanluokan tuomaristo, jonka jäsenet myös konsertoivat urkuviikon aikana. Tuomariston puheenjohtaja on Hollantilainen Ben van Oosten, joka toimii urkujensoiton professorina Rotterdamin konservatoriossa ja on soittanut satoja konsertteja eri puolilla maailmaa. Muut tuomariston jäsenet ovat ruotsalainen Hans Fagius, ranskalainen Louis Robilliard, Kalevi Kiviniemi ja Markku Hietaharju.

Erityisesti ranskalaiseen urkumusiikkiin perehtynyt, kansainvälisesti arvostettu konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi on mukana Porin urkukilpailun järjestelyissä. Hän kuvailee Keski-Porin kirkon urkuja maailman parhaiksi kilpailusoittimiksi.

- Ainakaan 30 vuoteen Suomeen ei ole rakennettu vastaavantasoisia urkuja kuin Keski-Porin kirkossa on. Ne jyrisevät kuin pommikone, mutta antavat myös vaahtokylvyn pehmeitä säveliä. Ne kertovat tarinoita.

- Akustiikaltaan erinomainen Keski-Porin kirkko tarjoaa myös visuaalista nautintoa. Se on yksi kuvauksellisimmista kirkoista, joita minä tiedän. Lisäksi kirkko sijaitsee keskellä kaupunkia, joten sinne on mukava ja helppo tulla, Kiviniemi kiittelee.

Pori Organ -festivaalin ja urkukilpailun tarkoituksena on tarjota korkeatasoinen vaihtoehto jazzille. Kiviniemi lupaa, että kilpailusta on tulossa erittäin mielenkiintoinen musiikillinen jännitysnäytelmä myös kuulijoiden näkökulmasta.

Urkukilpailuun valitaan ilmoittautuneiden joukosta korkeintaan 12 osallistujaa. Ensimmäinen palkinto on 8 000 euroa, toinen palkinto 4 000 euroa ja kolmas palkinto 2 000 euroa.

Kalevi Kiviniemen mukaan kilpailun teokset ja Keski-Porin kirkon urut vaativat soittajaltaan taituruutta, mutta myös sydämen ja tekniikan yhteistyötä. Porissa etsitään sinfonisen urkumusiikin taitajaa.

- Finaaliin saakka yltäjät saavat sitä paitsi soittaa orkesterin kanssa. Tämä on urkurille hieno ja harvinainen mahdollisuus.
Kiviniemi odottaa kilpailuun osanottajia muun muassa Japanista, USA:sta, Kanadasta, Australiasta, Englannista, Saksasta ja tietenkin Suomesta. Kilpailusta on tarkoitus tehdä traditio, mutta ei jokavuotinen, vaan ehkäpä olympialaisten tapaan neljän vuoden välein.

Pori Organ -festivaalin järjestäjät kehittelevät parhaillaan ideaa, joka tarjoaisi työttömille mahdollisuuden osallistua konsertteihin lähes ilmaiseksi.

- Laman ja ahdingon vastapainoksi tarvitaan henkisiä arvoja ja kulttuuria. Taide antaa elämyksiä ja elämyksiä tarvitsevat nimenomaan ihmiset, joilla muutoin on elämässään vaikeaa, Kalevi Kiviniemi summaa.
Lisätietoa kilpailusta ja Keski-Porin kirkon uruista löytyy netistä osoitteesta www.poriorgan.fi.

10.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva