Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Joskus on hankala arvioida

Kuva: Katsomosta: Joskus on hankala arvioida

Eilen on pelattu jääkiekon SM-liigan viimeinen pelikierros ja sen vaikutuksia on hankala arvioida tässä vaiheessa torstaipäivää, koska lehtemme aikataulu on sellainen, että nämä jorinat pitää pohtia jo ennen viimeisen ottelukierroksen päättymistä. Sen voin varmasti todeta, että Canal Plussalla näytetty liigaottelu Rauman Lukko - Tampereen Ilves on kerännyt erittäin paljon katsojia. Onhan kyseessä kierroksen ehkä merkittävin ottelu, sillä ennakkoon on niin paljon kohistu varmasta tasapelistä ja sitten Lukon tekemästä voittomaalista joko jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa.

Mikäli tuollainen sattuma Raumalla tapahtuisi, niin on heti todettava, että tasaisten joukkueiden ollessa kyseessä, se voisi päättyä edellä kuvattuun tapaan täysin normaalin liigataistelun jälkeen. Mutta miksi hommasta yleensäkin alettiin taittaa peistä jopa dramaattisella otsikolla ”Kolmiodraama”. Tuo draaman kolmas osapuoli on Turun Palloseura, jonka Raumalla pelanneet seurat saisivat jäämään näin playouteihin.
Mutta miksi tehdä draamaa kun asia ratkeaa luonnollisellakin tavalla. Se tapahtuu seuraavalla tavalla: Lukko voittaa Raumalla Ilveksen varsinaisella peliajalla ja nousee voittonsa ansiosta jopa kahdeksanneksi ja saa kotiedun Pelicansia vastaan. Ilves säilyy sijalla siitä yksinkertaisesta syystä, että draaman yksi osapuolista – TPS – häviää Nordenskiöldinkadun hallissa isäntäseura HIFK:lle.
HIFK on varmasti runkosarjan sijalla seitsemän – voitti tai hävisi eilisen illan ottelunsa. Eikö kukaan tosiaan ole huomannut draaman todellista kaarta? Jos ja kun HIFK voitti TPS:n, niin se saa playoffsien SM-liigan nimeämässä Villi kortti-ottelussa vastaansa Ilveksen. Näin ovat näkinkengät. Tämä on varmasti osattu laskea myös HIFK-leirissä, sillä nykyinen Ilves on huomattavasti helpompi voitettava – kotiedun turvin – kuin mahdollisesti vastaan tuleva Rauman Lukko.
Ei kyse ole siis kolmiodraamasta, vaan kyllä sopassa on pohjia myöten myös HIFK. Ja voittamalla TPS:n se saa vastaansa Ilveksen.
Tuore pelikirjan päivitys
P Tämä pelikirja on päivitetty torstaina ja paperilla näyttää jopa nykyaikaisemmalta kuin konsanaan erään analyytikko-titteliä käyttävän kirjoittajan, joka on pistänyt jo Sakke Surkean käyttämän valmennussysteemin viime vuosituhannelle päivätyksi!
Rauman Lukon päävalmentaja Rauli Urama tiesi tasan tarkkaan ennen eilisillan ottelua sen, että kolmen pisteen voitolla otetaan jopa kotietu. Lahden Pelicans on tässä se niin kutsuttu muuttuva osapuoli. Pelicans pelasi eilen kotonaan Matti Alatalon valmentamaa Oulun Kärppiä vastaan.
Kärppien vierasvoitto ei ole edes yllätys, vaikka näyttääkin siltä, että SM-liigan tämän kauden ylivoimaisesti tehokkain ulkomaalaispelaaja – Daniel Corso – ei ole pystynyt pelaamaan. Silti Kärpillä ovat kaikki pelaajat tasoltaan Marko Jantusen luokkaa, joten Pelicansin tappio ei ole edes yllätys. Lahtelaiset ovat varmistaneet säälipleijari-paikkansa, eikä edes Leo Komarov pysty hiillostamaan oululaisia tarpeeksi. Ja olisihan Alatalolla jemmassa pelaaja nimeltä Antti Aarnio, joka pystyy pistämään Komarovin pois raiteiltaan. Tosin ennakkotietojen mukaan Aarnio ei ole mahtunut joukkueeseen, vaikka Corso onkin ollut sivussa.
Oulun Kärpillä on kolmen pisteen voitolla mahdollisuus nousta jopa neljännelle sijalle ja tuo sija tietää sitten puolivälierissä kotietua. Tässä voi käydä niin, etteivät edes voittamalla Kärpät sijoitu neljänneksi, mutta sitä eivät oululaiset laatikossa ajattele, vaan sitä, että kolmen pisteen voitolla se on mahdollinen sijoitus. Piste.
Kakkossijan ottaa Kerho
P Ihan pelkästään sillä perusteella veikkaan SM-liigan runkosarjan kakkoseksi HPK:ta, koska se on eilen pelannut kotonaan Jokereita vastaan. Tosin pääsyy Kerhon kakkossijaan on se, että Jokereilta puuttuu maalilta Juuso Riksman. Juuso on voittava maalivahti ja hänen torjuntojensa ansiosta Jokerit on ennen illan kierrosta viidennellä sijalla. Eilen Jokerien maalilla on torjunut Mikael Vuorio eikä Riksman ole edes luukkuvahtina.
Tosin Vuoriokin kuuluu Rauman Lukon kasvattamiin maalivahteihin, jotka eivät sitten ole omassa joukkueessaan saaneet koskaan kunnon näyttöpaikkaa.
HPK on noussut runkosarjan loppua kohden kärkiryhmien joukkoon hiljaa hiipien – ihan kuin puskan takaa. Kerhon valmentaja Jukka Rautakorpi näyttää myös hallitsevan ne metkut, joilla joukkue on iskussa silloin kun ratkaisupelit lähestyvät.
Näin ollen Espoon Blues joutuu tyytymään kolmanteen sijaan – siitäkin huolimatta, että se taisi ottaa eilen kolme pistettä Porin Ässiltä? Vaikka Ässät onkin Espoossa matkassa parhaalla ryhmällä, niin ehkä sen viimeisen latauksen löytäminen on ollut vaikeaa. Uskon nimittäin vankasti siihen, että vaikka vielä pelataan runkosarjaa, niin Patapaitojen takaraivossa taitaa kuitenkin siintää usvan lailla huominen kotiottelu Isomäen hallissa. Ja uskotaan myös, että huomenna pelataan playout-ottelu, jossa vastakkain ovat Ässät ja Tappara. Toinen pari tässä sarjassa on ihan omien aanailujeni perusteella TPS-SaiPa.
Koska nyt jo pistettiin – siis todellakaan tietämättä eilisen ottelutuloksia – runkosarja pakettiin, niin jos täysin metsään on mennyt, niin kuin meikäläisen raviveikkaukset, niin kommentteja otetaan kyllä vastaan huomenna Isomäen jäähallissa.
Tuomareiden on osattava tosipelit
P Kuinka tärkeään asemaan näissä todella merkittävissä SM-liigaotteluissa nousevatkaan pelien päätuomarit.
Asia pasahti päähän, sillä heillä on joskus jopa ratkaiseva merkitys. Eikä mielestäni näistä nykytuomareista nouse yksikään riittävän korkealle henkiselle tasolle kuin Jari Levonen, tuo Porin Ässien lahja nykyiselle tuomarikaartille.
Viime tiistaina tapasin Porin jäähallissa toisen niistä päätuomareista, jotka lasken sille tasolle, ettei heille löydy seuraajaa kuin juuri Levosen Japasta. Tapasin nimittäin Isomäen hallissa Seppo Mäkelän, joka oli myös edustamassa Rauman sataman järjestämässä tilaisuudessa. Ihan totta, siis Porin jäähallissa isännöi myös Rauman satama.
Emme paljon muuta ehtineet kuin kätellä Mäkelän kanssa, mutta niin timmissä kunnossa Seppo näytti olevan, että olisi siitä paikasta tuominnut yksin illan ottelun ainakin yhtä hyvin kuin pelin päätuomaripari, joka ei sekään kyllä pahemmin työssään töppäillyt.
Olemme Seppo Mäkelä kanssa puhuneet jääkiekosta usein kun olimme samalla SM-liigan järjestämällä matkalla. Seppo kuuluu ehdottomasti niiden kahden päätuomarin joukkoon, joita arvostan.
Kumma juttu muuten, että se toinenkin arvostamani tuomari on porilainen Pertti Juhola. Nykyiset päätuomarit eivät – Levosta lukuun ottamatta – tunnu aistivan pelin henkeä sekä sitä, että ottelun aikanakin tapahtuu pelaajissa sekä taktiikoissa muutoksia.
Tämän homman sekä Mäkelä että Juhola kyllä aistivat. On oikeastaan vahinko, ettei monikaan nykynuorista ole edes nähnyt tämän satakuntalaiskaksikon tuomaroimia otteluja.
Jatketaan kelausta
P Täytyy vielä hetkeksi palata muistoihin.
Mennään Ässien hopeakevääseen 2006. Silloin Mika Toivolan valmentaman joukkueen kapteenistoon kuului numero 71, jolla pelasi Matti Kaipainen. Hän oli jo lopettelemassa uraansa Tampereen suunnalla, kun Olli Lindholm sai puhutettua hänet pelaamaan vielä yhden kauden ja kaiken lisäksi pelaamaan sen Porin Ässissä.
Yö-yhtyeen laulusolisti sekä yhtyeen keulahahmo Lindholm on tuttu vieras Ässien otteluissa Isomäen jäähallissa ja hän tietää myös melkoisen paljon jääkiekon eri kiemuroista. Ja Olli sanoo oman mielipiteensä. Kaiken lisäksi mielipiteissä on aina totuuden siemen mukana.
Irokeesi-kampaus oli muotia Porissa 2006 keväällä. Sen ottivat todelliset Patasydämet ja heitä oli paljon. Mielenkiintoista siis kertoa, että myös Olli Lindholm esiintyi irokeesi-kampauksessa yhtyeensä keikoilla.
Toki jotenkin Ollin Patasydämen tietäen tuon punaisen irokeesin voi kuvitella, vaikka yhtye olisi keikalla sitten Oulun Kärppien suurimmissa fanikeskuksissa pohjoisen suunnalla, mutta näin jälkikäteen hämmästelen sittenkin ehkä enemmän sitä, että myös päävalmentaja Mika Toivola antoi irokeesin leimuta – ei sentään tulipunaisena.
Ehkä ensi kaudella pääsemme kokemaan taas jotain vastaavantapaista.
Tappara playouteissa
P Uskallan tässä vaiheessa olla täysin varma, että huomenna kello 17 Isomäen jäähallissa ovat vastakkain Ässät ja Tappara.
Tapparan kausi on ollut varsin erikoinen – jopa näin länsirannikolta sitä katsoen. Sentteri Janne Ojanen pääsi sivuamaan Arto Javanaisen kaikkien aikojen SM-liigan piste-ennätystä ja hänen uskottiin sen myös rikkovan. Mutta niin ei ainakaan tällä kaudella käy, sillä Ojanen loukkaantui heti sen jälkeen kun hän sivusi tuota piste-ennätystä.
Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen sairastui muutama viikko sitten ja kyseessä on tiettävästi vakava sairaus. Niinpä yksi harvoista suomalaisista Stanley Cupin voittajista, Ville Nieminen, on nyt noussut Tapparan selkeäksi johtohahmoksi. Hän tässä taannoin iski kolme maalia yhdessä ottelussa, joten jos ja kun huomenna Porissa nähdään Tappara, niin silloin Ässien kannattaa pitää silmällä nimenomaan Ville Niemistä. Etunimi esiin siksi, että Tapparassa pelaa myös Niko Nieminen.
Pieni varoituksen sana lie paikallaan. Tappara-ottelut eivät ole edes huippukuntoisille Ässille mikään läpihuuto!
Vilkasta viikonvaihdetta
P Salpausselän Kisat käynnistyvät jo tänään, kuten myös yleisurheilun halli-EM-kisat, jossa Suomella on mukana peräti 15 urheilijaa. Kun näistä kolme on miespituushyppääjää, niin Tommi Evilä on saanut aikaan puumin, jonka vanavedessä ovat kasvaneet Petteri Lax ja Juho-Matti Pimiä. Ihan tuntuu siltä kuin tulisi Torinosta jopa lajin mitali!
Tanja Poutiainen suurpujottelee tänään Ofterschwangissa ja kristallipallo kiiltelee Tanjan mahdollisuuksien rajoissa tässä lajissa. Alppilajien finaalit käydään sitten Ruotsin Åressa.
Mutta jokaisen pitää nyt tarkasti seurata oman suosikkiseuransa – tai urheilijansa menestystä. Se ainakin on takuuvarma, että vaikka kuinka pistäisi palikat kohdalleen, niin kaikkea ei millään pysty seuraamaan suorana joko pelipaikalla tai sitten television kanavilta.
Eipä taas tule aika pitkäksi!
Jarmo Liuhala

6.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva