Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tuli minullekin hiihtoretkellä mieleen

Kuva: Tuli minullekin hiihtoretkellä mieleen

Päätin minäkin tässä päivänä muutamana lähteä nostamaan odotettavissa olevaa eläköitymisikääni, juuri niin kuin korkeammat tahot ovat minua ja muita nöyriä kansalaisia ohjeistaneet.
Siis ladulle hiihtäjän mieli.

Muutaman kierroksen ja lukuisten kaatumisten jälkeen mieleen alkoi tulla hikisiä ajatuksia.
Haudoin ideoita ja kehittelin tosi luovia keinoja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja suomalaisten hyvinvoinnin rakentamiseen. Ajatuksia suorastaan tulvi päähäni, ja tahti vain kiihtyi hienerityksen lisääntyessä.

Lenkkini jälkeen, jäähdyttelyvaiheessa, punnitsin päähänpistojani ja hetken harkittuani päätin olla kertomatta niistä edes kotona, niin hurjilta ja veret seisauttavilta ne tuntuivat, vaikken yön yli siis miettinytkään.
Tätä harkintaa ja rauhallista innovaatiota suosittelen vakavasti myös tasavallan mahtavimmille päättäjille ja ideanikkareille.
Jos esimerkiksi pääministeri olisi toteuttanut syventelyvaihetta kuuluisan ideahiihtolenkkinsä jälkeen, olisi 5,3 miljoonainen Suomen kansa tänään todennäköisesti huomattavasti seesteisemmällä mielellä ja kansalaisten halut ennenaikaiseen eläkkeelle siirtymiseen tuntuvasti vähäisempiä.

Ei kaikkea mieleen tulevaa kannata muille tyrkyttää, se on kyllä saletti. Tai jos ideoita mieleen tuleekin, kannattaa niitä ensin vähän asianosaisten kanssa puntaroida, ennen kuin alkaa henkseleitään paukutella.
Mikäli Vanhasen perinteisen tyylin veto on reaktio sille, että työmarkkinajärjestöt tässä taannoin sopivat sosiaalitupossa kansantaloutta ja työttömyysturvaa vahvistavista linjauksista, ollaan taantuman ja laman hoidossa todella heikolla pohjalla.
Ei hyvältä näytä.
Eläkepoliittiset linjaukset eivät Suomea laman kurjuudesta nosta, joten moisille ajatuksille täytyy olla olemassa puhtaasti ideologisia perusteita. Porvarihallitus tekee porvaripolitiikkaa! Tätä ei ilmeisestikään kovin hyvin ymmärretty eduskuntavaaliuurnilla.
No saadaan sitä, mitä on tilattu.

Ymmärrän tosi hyvin huolen ennenaikaisen eläköitymisen mukanaan tuomista ongelmista. Runsaan 59 vuoden keskimääräinen eläkeikä on kaukana tavoitteesta ja varmasti asia, johon on syytä etsiä muutosta.
Ihmetellä täytyykin, miksi hallitus ei tosissaan lähde työelämän sisältöä ja rasittavuutta korjaaviin töihin. Tämä linja olisi inhimillinen sekä kansantuloa ja -kuntoa pysyvästi korottava tekijä. Ja se olisi myös edullista.
Pelkään, kuten moni muukin, että jo nykyinen keppilinjan viljely saa yhä useamman meistä paitsi väsymään työnsä ääreen myös kiivaasti etsivän keinoja ennenaikaiselle eläkkeelle siirtymiseksi.

Eipä siis hallituksen keinoilla keskimääräinen eläkkeelle siirtymisikä nouse, vaan käy päinvastoin. Kyllä kepinheilutus olisi saanut jäädä vanhaan kekkosaikaan.
Kun puolustetaan palkallaan elävien oikeuksia sanelulinjaa vastaan, ovat korkean järjestäytymisasteen ammattiliitot ja liittojen yhteistoiminta ensi arvoisen tärkeitä.
Yhä edelleen pystyvät järjestäytyneet voimat kokoamaan riittävän yksituumaisuuden hiihtolatuaatteita vastaan.

Ei suomalaista palkansaajaa näin voida nöyryyttää. Mitähän mahtavat nyt ajatella lyhytnäköisen omanedun tavoittelun innoittamina Loimaan kassaan liittyneet palkansaajat.
Sopinee kysyä, mitä liikevoittoa tavoitteleva työttömyyskassa on ilmoittanut tekevänsä jäsentensä hyväksi, nyt kun yleisen eläkeiän nousu ja mahdollinen parilla vuodella pitkittyvä työttömyys työuran loppupuolella ovat uhkaamassa.

Vielä vähän verosta ja ruuasta. Missähän tulee näkymään se suurella melulla ennen vaaleja markkinoitu ruuan halpeneminen? Onneksi eivät aivan kaikki suomalaiset hurahtaneet porvaripuolueitten ja vasemmistoliiton markkinoimaan suuren ruoka-alen huumaan. Markkinataloudessa ruuastakin otetaan aina ns. optimaalinen hinta, siinä ei veron suuruudella ole paljoakaan merkitystä. Vaikka verotus siis laskee, maksamme ruuasta reaalisestikin aina vain korkeamman hinnan. Valitettavasti vaan karvaatkaan opetukset eivät kauan pysy muistissa. Ei politiikka saisi olla näin lyhytnäköistä ja mainostoimistovetoista. Sellainen ei pitkälle kanna. Jotain tarttis tehdä!

Esa J. Anttila

6.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva