Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jännitystä viimeiselle kierrokselle

Kuva: Jännitystä viimeiselle kierrokselle

Jääkiekon SM-liigan tämän kauden runkosarja oli jopa yllättävän tasainen. Tänään pelattavalle viimeiselle runkosarjan kierrokselle jäi paljon jännitystä, sillä vain viisi joukkuetta tietää ennen illan pelejä sarjasijoituksensa. Yhdeksällä muulla seuralla riittää mahdollisuuksia vielä muuttaa sijoitusta joko parempaan tai huonompaan suuntaan. Runkosarjan voittaja on JYP Jyväskylästä ja se on ainoa joukkue joka on pystynyt keräämään pisteitä yli sata.

Toki tänään jopa kolme muuta joukkuetta voi nousta tuohon maagiseen pistemäärään. Mutta kun vertaa aikaisempien SM-liigakausien runkosarjan pistemääriin, niin normaalisti ennen viimeistä kierrosta jopa 4-5 oli jo ylittänyt tuon sadan pisteen rajan. Nyt siihen ei pääse edes Hjallis Harkimon Jokerit tai Seppo Arposen edustama Oulun Kärpät. Juuri nämä kaksi kiekkovaikuttajaa ovat olleet eniten äänessä SM-liigan joukkuemäärän pienentämisestä jopa kymmenen seuraa käsittäväksi.
JYPin lisäksi varmaa on, että HIFK sijoittuu sijalle seitsemän eli sekin mahtiseura joutuu mukaan niin kutsuttuihin säälipleijareihin. SaiPa Lappeenrannasta jää runkosarjan viimeiseksi, vaikka sillä on koossa ennen vierasottelua JYPiä vastaan 62 pistettä. Tänään Hippoksella nähdään sitten kärkijoukkueen ja sarjajumbon tasoero.
Koska Mestiksen voittajalle avautui mahdollisuus nousta SM-liigaan, niin sille haetaan vastustaja uutuutena olevien playout-pelien kautta. Näihin playouteihin joutuvat varmuudella Porin Ässät ja Tampereen Tappara. Sitä neljättä joukkuetta haetaan tähän kastiin vielä tämän illan kierroksen aikana. Tässä lottoarvonnassa ovat mukana Tampereen Ilves, Rauman Lukko ja Turun Palloseura. Sikäli mielenkiintoista, että Raumalla pelaavat tänään vastakkain Lukko ja Ilves. TPS matkustaa HIFK:n vieraaksi, jolle ottelun lopputulos on jopa merkityksetön sijoituksen kannalta.

Taktikoinnin mahdollisuus
Sikäli runkosarjan viimeinen kierros on myös erikoinen, että se jättää pieniä taktikoinnin saumoja illan Rauman otteluun. Tämä on tietenkin täyttä jossittelua, eikä sillä ole minkäänlaista pohjaa totuuden kanssa. Kunhan vain tuon esiin tällaisenkin mahdollisuuden.
Runkosarjan sijalle yhdeksän ja kymmenen sijoittuneet joukkueet pääsevät säälipleijareihin ja sitä kautta joukkue voisi teoriassa nousta vaikka Suomen mestariksi pudotuspelien kautta. Mutta sijalle 11 jäänyt joukkue joutuu pelaamaan jopa omasta SM-liigapaikastaan ja voisi teoriassa jopa pudota Mestikseen ensi kaudeksi.
Kaikki tämä jossittelu vaikuttaa ihan huuhaalta, mutta kun sellainen mahdollisuus on olemassa, niin jokaisen jääkiekon ystävän on jopa hyvä tietää missä mennään. Esitetään teoria ihan näin julkisesti, mutta painotetaan samalla sen mahdottomuutta!
Mikäli Rauman Lukko ja Tampereen Ilves pelaavat tänään Raumalla tasapelin varsinaisella peliajalla ja Lukko voittaa sitten kaksi pistettä joko jatkoajalla tai maalilaukauskilpailun jälkeen, niin TPS on playouteissa takuuvarmasti, vaikka ottaisi kolmen pisteen voiton vieraissa tänään HIFK:sta. Tepsi nimittäin voisi voittaa, koska HIFK:lle ottelu on merkityksetön siinä mielessä, että se tietää pelaavansa lauantaina runkosarjassa kymmenenneksi sijoittunutta vastaan. Se voisi teoriassa, siis taas vain teoriassa, olla tämän illan vastustaja TPS. Siis uudestaan säälipleijareissa jo ensi lauantaina! SM-liiga on muuten keksinyt näille säälipleijareille vinhalta kalskahtavan nimen ”Villi kortti”.

Toinenkin juttu
SM-liiga on suuressa viisaudessaan Jukka-Pekka Vuorisen johdolla tehnyt sellaisenkin päätöksen – toki Kalervo Kummola ja Jääkiekkoliitto ovat mukana – että runkosarjan voittaja (JYP) on jo ansainnut paikan Euroopan Mestarien liigan toisessa karsintavaiheessa. Sillä kohtaa rehti ja reilu suunnitelma.
Sitten seuraakin älämölöä. Mikäli JYP sitten voittaa Suomen mestaruuden (kuten voi ehkä käydä), niin toisena joukkueena Suomesta ECHL:n karsinnan toiseen vaiheeseen menee runkosarjan toiseksi sijoittunut joukkue. Ei siis se joukkue joka SM-finaalissa häviäisi mestaruuden JYPille.
Mikäli Suomen jääkiekon mestaruuden voittaa joku muu seura kuin JYP, niin sillä voitolla se ottaa ECHL-paikan. JYP on runkosarjan voittajana jo paikkansa lunastanut, kävi sille pudotuspeleissä miten tahansa.
Sitten tuleekin porsaanreikä, josta pääsee läpi jopa elefantti.
Nimittäin jos JYP on mestari, niin toinen suomalainen ECHL-joukke ei ole sen finaalivastustaja, vaan tänään päättyvän runkosarjan toiseksi sijoittuva joukkue. Tuo runkosarjan kakkonen on joko HPK, Blues, KalPa tai jopa Jokerit. Tosin tänään Rinkelinmäellä pelaava Jokerit se ei tule olemaan, sillä kolmen pisteen voitolla se ohittaa kyllä Kerhon, mutta Blues pelaa tänään Ässiä vastaan kotona ja KalPa vieraissa Tapparaa vastaan.
Näin ollen Jokereille jää taas luu käteen – ellei se nyt jostain syystä nouse mestariksi. Harkimo voi suunnitella taas ihan rauhassa joukkueensa osallistumista Venäjän liigaan tai Pohjoismaissa olevaan niin sanottuun Pohjolan nappikauppaturnaukseen.
Eikö olekin mielenkiintoista?

Ässien kausi oli ennusteita parempi
Edessäni on ennen kauden alkua ilmestynyt Jääkiekkolehti, jossa kymmenen jääkiekon asiantuntijatoimittajaa pisti joukkueet runkosarjassa järjestykseen. Hyvin, hyvin asiantuntevasti kaikki pistivät runkosarjan sijalle 14 sijoittuvaksi Porin Ässät. Jopa yhdeksän toimittajaa arvioi, että kauden aikana ensimmäisenä valmentajaa vaihtaa Porin Ässät. Kukaan heistä ei pistänyt runkosarjan voittajaksi JYPiä! Myös Jääkiekkolehti itse sijoitti Ässät viimeiseksi ja erotti Suhosen.
Tässä mielessä Porin Ässien kausi oli runkosarjan osalta asiantuntijoiden ennustuksia parempi, sillä kyllä liki nimittäin liippasi, ettei Ässät ollut kympin sakissa. Viime vuoden puolella vammat ja loka- joulukuussa tullut huono kotiottelujen sarja (peräti 12 kotitappiota putkeen) olivat se kulminaatiopiste, jolla nyt jäätiin sijalle kaksitoista.
Mutta tämän vuoden puolella Ässät oli jälleen hyvä kotijoukkue ja sen peli parani vain runkosarjan loppua kohti. Lopun tiukka otteluputki (viisi ottelua kahdeksaan päivään) rasitti erittäin rankasti. Vaikka joukkue pelasikin hyvin, niin muutamassa ottelussa pääsi lopputulos repsahtamaan paljon suuremmaksi kuin sen olisi, pelin nähneen mielestä, pitänyt olla.
No, jossittelua kaikki tyynni, mutta mielenkiintoisia pelaajia Ässien riveistä nousi kauden mittaan pelillisesti korkealle tasolle – siitä ei päästä yli eikä ympäri. Sarjaan lähdettäessä näitä tuskin kukaan edes tunsi.

Kaikki on itsestä kiinni
Nyt ensi kauden SM-liigapaikka on omista peleistä kiinni. Raaka playout-systeemi tuonee Ässien vastustajaksi Tampereen Tapparan. Voittamalla tämän ottelusarjan (kolme voittoa) Ässät on myös ensi kauden liigajoukkue. Nämä playoutit pelataan huikeassa tempossa, sillä ensi viikon lauantaina (14.3.) kaksi joukkuetta sijoilta 11–14 on jo paikkansa ensi kaudeksi varmistanut.
Ässien joukkueessa uusista pelaajista Marko Mäkinen ja Marko Luomala olivat aikaisemmilta kausilta niminä tuttuja. Mutta nimet Olli Korkeavuori ja Ossi Pellinen eivät paljon muistikelloja soittaneet. Kuitenkin tämä kvartetti täytti ruutunsa loppua kohti vain parantaen.
Tässä vaiheessa porilainen jääkiekkofani uskoo Patapaitojen klaaraavan sarjapaikkansa nopeasti, koska Ässillä on kotietu. Ei mikään ole ennalta varmaa, kuten tämän kauden runkosarjan pelit joka suunnalla näyttivät. Eivät edes kärkijoukkueet olleet missään ottelussa saletissa. Tästä kertoo sekin, että Ässät voitti ainakin kerran jokaisen runkosarjan joukkueen, siis myös JYPin.
Ässien omien nuorien pelaajien nousu SM-liigaryhmään ja osa jopa runkopelaajiksi, on osoitus siitä, että kasvatustyö on ollut A-nuorissa hyvää. Siitä työstä ovat vastanneet Karri Kivi ja Mikael Kotkaniemi.
Marko Luomala on ollut meikäläisen mielestä kauden yllätyskortti, joka kaiken lisäksi teki vielä maalinsa tärkeään paikkaan. Playouteissa maaleja saa tulla runsaasti lisää.
Jatkosopimukset Eero Kilpeläisen, Tommi Huhtalan, Sakari Salmisen, Tuomas Huhtasen, Severi Sillanpään sekä Jesse Jyrkkiön kanssa olkoot pieni otanta siitä, että ”omat pojat -projekti” toimii Porissa. Jatkossa voimme odotella jo suoraa pudotuspelipaikkaa.
Mutta tämä kausi täytyy nyt saada kunnialla loppuun. Takuuvarmasti ensi kauteen on sitten huomattavasti helpompi lähteä.

Lukko kuuluu pudotuspeleihin
Vaikka Rauman Lukon paikka pudotuspeleihin on ennen illan ottelua vielä auki, niin sinne joukkue joka tapauksessa kuuluu. Varsinkin kun raumalaisten materiaali on kovaa luokkaa.
Mutta silti yksi pelaaja voi olla äärettömän tärkeä. Toki maalivahti Petri Vehanen on kaiken avain, mutta kun Lukolta puuttui Porin tiistain ottelussa hyökkääjä Antti Laaksonen, niin pelistä puuttui yllättävän paljon.
En tiedä millaisesta vammasta Laaksosen kohdalla on kysymys, mutta hyökkääjä on kyllä näyttänyt taitotasonsa, joten häntä Lukko jatkopeleissä kaipaa. Illan ottelussa Ilvekseltä puuttuvat pelikiellossa oleva Marko Anttila ja loukkaantunut Troy Milam. Mikä lie sitten Matt Nickersonin kymppitilin lukema?
Kun pelataan playoffseja sekä playouteja, niin jokaisen pelaajan kymppitili putsaantuu. Kuopiossa nähtiin ja kuultiin ehkä erikoisin suihkuun komennuksen syy. KalPan Timo Salo ohjattiin koppiin ja syynä ”päällä pukkaaminen”. Eikä kyseessä ollut edes jalkapallo-ottelu, joten Salo teki jääkiekossa harvinaiset ”zinedinezidanet”. Tosin Salo pukkasi häntä ärsyttänyttä kauden jäähykunkku Leo Komarovia poskeen.
Ei ollut järin suuri yllätys, että Komarov puhui vielä itsensäkin tässä ottelussa pukukoppiin kesken ottelun. Ottelun tuomitsi Kuopiossa tällä suunnalla tuttu päätuomaripari Antti Boman - Jari Levonen, joten harvinainen jäähy oli takuulla ansaittu.

Historiallinen mitali
Suomi on saavuttanut kaikkien aikojen ensimmäisen vauhtilajien arvokisamitalin. Sen otti nuorten MM-kisoissa Saksassa Andreas Romar syöksylaskussa.
Kyllä Suomesta näämmä hurjapäitä löytyy joka lähtöön, mutta eipä taida paljon löytyä sellaisia rinteitä, jossa voisi syöksylaskua harrastaa.
Nyt on tässäkin kisamuodossa mitalitili avattu, joten vapise Bode Miller. Pian heitä löytyy Suomesta muitakin.
Jarmo Liuhala

5.3.2009 09:11

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva