Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP kehittelee kansanliikettä eläkeiän noston tyrmäämiseksi

Kuva: SDP kehittelee kansanliikettä eläkeiän noston tyrmäämiseksi

Sosialidemokraatit lupaavat tehdä kaikkensa estääkseen hallituksen päätöstä nostaa eläkeiän alarajaa 63 vuodesta 65 vuoteen. SDP:n puoluevaltuusto kehottaa suomalaisia kansanliikkeeseen hallituksen eläkepäätöksen torjumiseksi.

Kuva: Eeva Pihlajamäki-Smith Porista, Erja Starck Raumalta, Soili Veijonaho Raumalta (Lapista), Voitto Raita-aho Karviasta ja Harri Kivenmaa Kokemäeltä edustivat puoluevaltuustossa Satakuntaa.

 Kansanliike käynnistyy ensi viikolla internetissä, kun puolue perustaa nettisivut osoitteeseen www.pelastaelakkeesi.fi.
 SDP:n keskiviikkona kokoontunut puoluevaltuusto kehottaa hallitusta arvioimaan pikaisesti uusiksi valtiontalouden kehykset. Ylisuurten veronkevennysten sijasta on puolueen mielestä turvattava kuntien hyvinvointipalvelut.
 Lisäksi puolue nostaisi mm. pienituloisten palkansaajien, eläkeläisten ja lapsiperheiden ostovoimaa.
 Rakentamisen hiipuessa on SDP:n mielestä panostettava julkiseen korjaus- ja muuhun rakentamiseen sekä liikenneinvestointeihin.
 Kaikkein pienituloisimpien kuntaverotusta on puolueen mielestä kevennettävä nostamalla perusvähennystä. Menetykset on korvattava kunnille, SDP vaatii.

Puoluevaltuusto käsitteli perustuslain uudistushanketta jäsenkyselyn palautteen pohjalta. 
 Vallanjakoon presidentin, valtioneuvoston ja eduskunnan välillä ei tarvita SDP:n mielestä suuria muutoksia. Ulkopolitiikan johtamisessa puolue korostaa edelleenkin presidentin ja valtioneuvoston yhteistyötä.
 Puolustusvoimien ylipäällikkyyden tulee säilyä puoluevaltuuston kannanoton mukaan tasavallan presidentillä.
 Sosialidemokraatit haluavat kannanoton mukaan jatkossakin vahvistaa parlamentaarisen demokratian toimivuutta. Kannanotossa todetaan, että eduskunnalle vastuunalaisen valtioneuvoston tulee selkeästi vastata eduskunnalle annettavien esitysten sisällöstä.
 Johannes Koskinen tulkitsi muotoilua niin, että SDP:n mielestä presidentin esittelystä, josta hallituksen lakiesitykset nykyisin lähtevät eduskuntaan, voitaisiin luopua.
 Sen sijaan lain vahvistaminen jäisi Koskisen mukaan edelleen presidentille.
 Valtioneuvoston johtavaa roolia EU-politiikassa voidaan SDP:n mielestä selkeyttää.
 Koskisen tulkinnan mukaan se ei välttämättä edellytä muutoksia perustuslakiin, vaan hallintokäytäntöjen täsmentäminen riittää. Pelkällä hallintokäytännön selkeyttämisellä selvitään Koskisen mukaan esimerkiksi "kahden lautasen ongelmasta".
 Puheenjohtaja Jutta Urpilainen korosti yksituumaisuuden merkitystä perustuslain uudistamista valmistelevassa Christoffer Taxellin työryhmässä. Valtuuston perustuslakikannanotto on Urpilaisen mukaan "raamikannanotto", joka jättää SDP:n neuvottelijoille liikkumavaraa työryhmässä.

Puoluevaltuusto hyväksyi SDP:lle vaaliohjelman kesäkuun Euroopan parlamentin vaaleihin. Sosialidemokraatit painottavat EU:n kehittämisessä työllisyyttä, sosiaalista turvallisuutta, tasa-arvoa ja ympäristösuojelua sekä hyvinvointivaltion rakentamista myös Euroopan tasolla.
 Puoluevaltuusto asetti eurovaaliehdokkaiksi Fredrik Almqvistin, 63, Espoosta ja Reijo Paanasen, 44, Helsingistä.
 Kirurgian tohtori Almqvist on toiminut lasten- ja nuorisopsykiatrian professorina Helsingin yliopistossa sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ylilääkärinä lähes 20 vuoden ajan. Hän on Espoon kaupunginhallituksen jäsen.
 SAK:n järjestöpäällikkönä toimiva Paananen on aiemmin toiminut muun muassa SDP:n tiedotussihteerinä ja vaalipäällikkönä eurovaleissa vuonna 2004. Hän on työskennellyt myös Eurooppalainen Suomi -yhdistyksen toiminnanjohtajana ja erityisavustajana Euroopan parlamentissa.
 SDP on tähän mennessä asettanut 15 ehdokasta. Täysi lista on 20 ehdokasta.

Kari Leppänen/Up-uutispalvelu

 

5.3.2009 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva