Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomi on puhdasta hiihtokansaa

Kuva: Suomi on puhdasta hiihtokansaa

Suomi on palannut maastohiihdon huipulle. Viikonloppuna päättyneissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa Tshekin Liberecissä suomalaisten hiihtäjien menestys oli erinomaista.

 Viime vuosina olemme tottuneet siihen, että hiihtävät naisemme pitävät meitä latutaisteluissa maailmankartalla. Tällä kertaa myös mieshiihtäjämme nousivat nuorella joukkueellaan kolme kertaa palkintopallille Sami Jauhojärven johdolla. Nyt näyttääkin siltä, että suomalainen mieshiihto on saanut itseluottamuksensa takaisin vuoden 2001 Hemohessi-katastrofin jälkeen.
 Hyvä näin. Ainoa murheemme näyttää tällä erää olevan sauvojen kestävyys. Peräti kolmessa kisassa suomalaishiihtäjältä katkesi sauva. Lieneekö sitten osoitus vahvasta työnnöstä vaiko heikoista välineistä.

Upealta tuntuu se seikka, että ennakolta vahvimman suosikin pieni alavire tai sairastelu ei kaada naishiihtäjiemme menestystoiveita. Aino-Kaisa Saarinen nousi kisojen hiihtokuningattareksi loistavilla hiihdoillaan Virpi Kuitusen pystyen kuitenkin hienosti säestämään hienoisesta alavireestään huolimatta. Upeaa oli huomata myös suomalaisen naisen itseluottamuksen taso. Siinä sitä sitten vedeltiin norjalaisia hiihtäjätyttöjä iltapalaksi.
Samanlaista itseluottamusta meille demariladuille ja kokoomuslaisia voileivälle. Siinä tavoitetta.
Näissä kisoissa koin mäkihypyn yhteydessä tietynlaista antipatiaa lajia kohtaan. Mäkihypystä on tullut yhä enemmän laji, jossa olosuhteet kisan aikana vaikuttavat ratkaisevasti kilpailijoiden paremmuusjärjestykseen.
Tuulten vaikutus suorituksiin on aivan liian merkitsevä ja näin ollen kilpailijat ovat epätasa-arvoisessa asemassa keskenään. Välillä otetaan kaveri puomilta pois odottelemaan parempia vastaisia ja välillä hypytetään kunnon takatuuleen.
Vähän niin kuin hallituksen politiikka vastaan demarien oppositiopolitiikka. Tshekissä olosuhteet pilasivat sekä yhdistetyn että varsinaisen mäkikisan.

Mikä on sitten ollut lääke suomalaisen hiihdon nousussa takaisin maailman kärkeen? Rivien väleissä on ollut luettavissa, että suomalaisten menestyksen ja useiden muiden maiden selkeän romahduksen taustalla on kiristynyt dopingkontrolli.
On sanottu, että järjestelmällinen kiellettyjen aineiden käyttö loppui Suomessa Lahden katastrofiin jatkuen muualla vielä vuosia. Nyt kontrollin tiukentuessa suomalaiset eivät enää joudu antamaan tasoitusta. Ollaan samalla viivalla.
Hyvänä esimerkkinä voisi mainita venäläisten heikohkon menestyksen Liberecissä ja heidän kolmen ampumahiihtäjänsä kärähtämisen hiljattain.
Jollain tavalla huippu-urheilijoita käy sääliksi. Kansan odotukset ovat joskus rajattomat. Anssi Koivurannan sijoitus neljänneksi yhdistetyssä kirvoitti Urheiluruudun toimittajalta kommentin Koivurannan jäämisestä vasta neljänneksi.
Samoin koko Suomen keihäskansa tunsi tulleensa petetyksi Pekingin olympiakisojen keihäsfinaalissa, kun Tero Pitkämäki saikin vain pronssia.

Kaiken kaikkiaan suuri toive olisi, että suomalaisten menestys innostaisi maamme nuorisoa taas suksille ja hoitamaan omaa kuntoaan. Hiihtohan on mitä parhain kuntoilumuoto, joka harjaannuttaa koko kroppaa päästä varpaisiin. Olosuhteet ovat jopa täällä Satakunnassakin olleet hiihtourheilulle suosiolliset tänä talvena. Nyt koululuokat ja päiväkotilapset ohjaajineen lumille leikkimään Aino-Kaisoja, Virpejä ja Sameja. Hiihtäminen on mukavaa. Tehdään siitä taas muotilaji.
Dopingista puheenollen. Taisi maamme hallitus lähteä hemohessilinjoille eläke-ehdotuksissaan. Urheilutermein kuvattuna hallituksen kunnonajoitus on mennyt pahasti poskelleen. Puhumattakaan voitelusta. Tällä hetkellä keli ja voide eivät ole samoilla asteilla. Hallituksen poliittinen kelivoide lipsuu ja pahasti.

Gallupeista huolimatta näyttää siltä, että tulevissa ratkaisuissa tullaan tarvitsemaan runsaasti demarinpunaista pitovoidetta hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.
Puoluesihteeri Ari Korhonenkin käväisi Satakunnassa. Satakunnan Suunta-seminaari keräsi mukavasti porukkaa kuuntelemaan ja keskustelemaan niin valtakunnan kuin Satakunnankin asioista.
Yhteinen arvio vallitsevasta tilanteesta oli se, että hallituksen linjausten epäjohdonmukaisuus alkaa pikku hiljaa avaamaan kansan syvien rivien silmiä. Nyt meiltä demareilta tarvitaan luottamusta omaan linjaamme ja kärsivällisyyttä.

Harri Lehtonen

3.3.2009 10:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva