Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sitä saa mitä tilaa

Kuva: Sitä saa mitä tilaa

Työväenpuolue kokoomus ja maaseutupuolue keskusta rakastavat meitä työtä tekeviä niin paljon, etteivät ne halua päästää meitä työelämästä millään ilveellä.

Porvarihallituksen päätös vanhuuseläkkeen alaikärajan nostamisesta 63 vuodesta 65 vuoteen on useimmalle palkansaajalle kuitenkin sellainen rakkauden osoitus, jota on vaikea niellä.

Se on kylmä suihku erityisesti niille yli 50-vuotiaille, jotka kärvistelevät työelämässä peläten koko ajan sitä, että työnantaja antaakin työn sijasta kenkää. Viime kuukaudethan ovat osoittaneet, että yli viisikymppiset joutuvat helpoimmin listalle, kun yrityksistä vähennetään väkeä. He toivovat saavansa ja jaksavansa pitää työpaikkansa edes nykyiseen 63 vuoden eläkeikään saakka.

Ja useimmat eivät jaksa. Nykyinen keskimääräinen eläkeikä on tilastojen mukaan 59 vuotta, mutta keskustan ja kokoomuksen porvarihallitus tekee nyt laman varjolla kaikkensa, että varhaiselle eläkkeelle on yhä vaikeampi päästä.

Suurimman oppositiopuolueen, työväenpuolue SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen oli varsin oikeassa, kun hän totesi, että ikääntyneet työntekijät pannaan nyt maksamaan hallituksen tekemiä veronkevennyksiä. Niihin, erityisesti hyvätuloisten veronkevennyksiin käytetyt miljardit ovat vieneet hallitukselta pelivaran.

Suomalainen työelämä on erityisesti asenteiltaan ja rytmiltään niin kovaa, että ikääntyvän on yhä vaikeampi pysyä perässä. Samaan aikaan kun hallitus yksipuolisesti on hienosti sanottuna pidentämässä työuraa, se ei ole valmis tekemään mitään työelämän sisällölle.

Ei ole ihme, että palkansaajajärjestöt sekä vasemmistopuolueet ärähtivät hallituksen kahden päivän eläkepoliittista linjamuutosta. Näin merkittävät palkansaajia koskevat asiat on Suomessa perinteisesti sovittu kolmikannassa eli hallituksen, työnantajajärjestöjen ja palkansaajajärjestöjen kesken. Nyt tuo kolmikanta syrjäytettiin ikävästi.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) vastaus ärähtelyyn oli ylimielinen. Hän sanoi suurin piirtein niin, ettei tällaisia asioita ratkaista huutoäänestyksellä, eikä ay-liike olisi kuitenkaan ollut valmis hyväksymään eläkeiän korotusta kolmikannassakaan.
Samalla hallitus kuitenkin huutaa työmarkkinajärjestöjä avuksi talouskriisin torjumiseen: jos tehdään maltillisia palkkaratkaisuja, niin veroja kevennetään lisää.

Julmaa mutta totta. Suomen kansa saa nyt sitä mitä on tilannut. Edellisissä eduskuntavaaleissa kansa äänesti kokoomuksen ja keskustan hallitukseen, ja demarit jätettiin oppositioon. Trendipuolue kokoomus nauttii gallupien mukaan edelleenkin kansan suurta suosiota, mutta lienee vain ajan kysymys, koska kansalaisten silmät avautuvat sille, että kokoomus harjoittaa oikeistolaista politiikkaa, jossa duunarilta ei paljon kysytä, oli yllä sitten haalari tai kauluspaita.

Vastaava tilanne koettiin edellisen laman aikana 1990-luvulla. Silloinkin Suomessa oli porvarihallitus, joka aliarvioi ay-liikkeen neuvottelukumppanina ja yritti tehdä mitä halusi. Tarvittiin yleislakkouhka, ennen kuin hallitus perääntyi työttömyysturvan heikennysaikeistaan.

Vaikka ay-johtajat ovat vielä vältelleet puhumasta voimatoimista, kenttä kihisee jo. Myös oppositio kokoaa demarien johdolla taas voimiaan.

Satakunnassa Ulvila on myös paikka, jossa saadaan nyt mitä on tilattu. Nyt saavana osapuolena on nauhakaupungin kuntaliitosta kannattava vähemmistö, joka vielä pari kuukautta sitten oli enemmistö.

Tuo vanhan valtuuston enemmistö ajoi keinoja kaihtamatta Ulvilaa nauhakaupunkiin. Tuo enemmistö oli voimansa tunnossa, mutta nyt uudessa valtuustossa nauhakaupungin vastustajilla on enemmistö, joka maksaa potut pottuina.

Kuntaliiton asiantuntijoita myöden ollaan sitä mieltä, että Ulvilan uuden valtuuston pitää voida sanoa sanansa kuntaliitokseen. Tuon sanansa se sanoo ensi maanantaina, eikä nauhakaupunkilaisten ulosmarssikaan enää voi sitä estää.

Mutta ei Ulvilassa jatkossakaan tule olemaan helppoa,oli päätös mikä tahansa. Tämän repivän kiistan  jäljet näkyvät vielä seuraavillakin lumilla, ehkä myöhemminkin.

Tilanne muistuttaa Keikyän ja Kiikan pakkoliitosta Äetsäksi vuonna 1981. Keikyäläset eivät olisi halunneet liittyä Kiikkaan. Kiista oli repivä ja vaikutti henkilösuhteisiin. Nyt ei ole enää Keikyää, Kiikkaa eikä Äetsääkään, vaan on Sastamala. Mutta vanhat rintamalinjat tuntuvat yhä.

Jukka Vilponiemi

27.2.2009 08:09

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva