Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hyvä johtaja

Kuva: Hyvä johtaja

Löysin siivotessani vaatehuoneen perimmäisestä nurkasta hylätyn ja jo hieman nuhjaantuneen valkoisen luentokansion. Se oli selvästi kulkenut useita matkoja ahtaassa käsilaukussa. Kansion selkämyksessä luki pinkillä tussilla kirjoitettuna ”Johtaminen ja organisointi 1998”.

Kansion avattuani lensin vuosia taaksepäin ja hetken kävelin taas tuttua reittiä yliopistolle. Olkapäätäni painoi se salkku, johon kiireessä aina tuon luentokansion sulloin…

Ajatusmatkaltani palattuani jäin kuitenkin istumaan vaatehuoneen lattialle kansio sylissäni. Pohdin asioita, joita opiskeluaikoina opin johtamisesta.

Opintojen aikana tuli todennäköisesti luettua tuhansia ja taas tuhansia sivuja organisaatioteorioista, strategioista, esimiestyöstä, liiketoimintaosaamisesta jne.

Kirjatieto on kuitenkin vain yksi osa johtamista ja johtajuutta, sen olen nähnyt yhä selvemmin ajan kuluessa.

Teema on aina ajankohtainen. Se on mukana arjen jokaisena päivänä ja koskettaa meistä jokaista tavalla tai toisella. Olipa kyseessä sitten suuren pörssiyhtiön johtaminen, puolueen johtaminen tai äiti, joka yrittää taivutella lapsen syömään kiltisti aamupuuronsa.

Mielenkiintoista siitä tekee nimenomaan toiminnan inhimillinen luonne ja yhteiskunnassa ylipäätään vallitsevat käsitykset johtamisesta ja johtajuudesta.

Löysin kansion välistä tehtävän, jossa ohjeistettiin kirjoittamaan kirje hyvälle johtajalle. Muovitaskusta löytyi pienen etsimisen jälkeen myös pitkä kirje, tässä osia siitä!

”Hyvä johtaja!
Kiitos, että olet johtajamme. Yrityksemme elää jatkuvassa muutoksessa, mikä aiheuttaa monia haasteita työhömme. Olet mukana yrityksemme arjessa ja voimme aina luottaa ammattitaitoosi vaikeidenkin asioiden kohdatessa.
Onneksemme et ole eksynyt hallinnon viidakkoon, vaan jalkasi ovat tukevasti maan pinnalla, siellä missä itse asiassa asiakkaammekin ovat.
Sinä jaksat kuunnella ja neuvotella. Sinä ymmärrät, että joskus tunteetkin ovat vahvasti mukana yritystoiminnan arjessa. Me toki loppujen lopuksi ymmärrämme, että kaikki ideat eivät aina ole toteuttamiskelpoisia.
Omaat hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot ja ymmärrät, että me kaikki olemme erilaisia. Arvostamme sitä, että et koskaan aseta itseäsi muita korkeammalle. Teet työtä yhtenä jäsenenä tiimissämme ja yhdessä olemme myös luoneet työyhteisön pelisäännöt.
Asetat toiminnalle suunnan ja luot perustan työllemme neuvottelemalla tarvittavat resurssit käyttöömme. Kaikki asiat eivät aina suju suunnitellusti. Sinä kuitenkin luotat meihin ja arvostat ammattitaitoamme. Itse asiassa siitä olemme erityisen ylpeitä!”

Kirjeen kirjoittamisesta on kulunut vuosikymmen. Kaikki esille nostetut teemat ovat silti edelleen ajankohtaisia ja ajattelemisen arvoisia. Johtaminen on haastavaa työtä ja vaatii onnistuakseen paljon. Vain harva nousee koskaan huipputyypiksi, jota kirjeessäkin on pyritty kuvaamaan. Olen usein pohtinut, mikä sitten tekee johtamisesta niin äärimmäisen haastavan työn?

Palataan lähtöpisteeseen. Johtaminen ja johtajuus ovat inhimillistä toimintaa ja sidoksissa yhteiskunnassa vallitsevaan kulttuuriin. Inhimillisyys voi olla joskus raadollistakin ja yhteiskuntamme on rakentunut ajatukselle tietynlaisesta hierarkiasta.
Kulttuuri seuraa sukupolvia ja uusi tulevaisuus rakentuu aina vanhan päälle. Tulevaisuuden johtajuus vaatii kiistatta osaajaltaan monitasoisia taitoja.

Loppujen lopuksi ehkä eniten ajattelemisen aihetta saattaakin olla siinä, miten organisaation sosiaalista eli vuorovaikutuksellista puolta hoidetaan ja johdetaan. Asioita ja kirjatietoa voi opetella, mutta ihmisten välisen vuorovaikutuksen hallinta on haasteellisempaa.

On hyvä lopettaa ehkäpä tällä kertaa melko filosofinenkin pohdiskelu Nalle Puhin mietekirjasta lainattuun ajatukseen, joka kuvastaa hauskasti myös johtamisen ja johtajuuden teeman problematiikkaa.

”Puh katsoi kahta käpäläänsä. Hän tiesi, että toinen niistä oli oikea ja että kun oli päättänyt kumpi oli oikea, silloin toinen oli vasen, mutta hän ei koskaan muistanut miten alku meni.”

Diana Bergroth-Lampinen

26.2.2009 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva