Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaikeit aikoi…

Kuva: Vaikeit aikoi…

Niimpä, oli ne vaikeit aikoi sillo kansalaissora aikaa ja viäl vuaskymmenii myähemminki sannoo sillo eläneet ja niist kriivanneet. Ei tämäpäivä ihmiset oikee ossaa eres kuvitel stää kaikkee toreks, mitä sillo oli. Tämmöst ny tuli miäleeni funteerat ko kävi tuanaas kattomas teatteris stää Lindaa ja Joelii.

Tykkäsi siit kovasti, nii juanest ko muutenki. Siin oli saatu mu miälestäni se luakkajako näyttämää jollailai liävemmält. Nii möki muija ko saha tirehtööriki ymmärsi toisiis ja halus vaa hyvvää kaikil. Kaikki komeljanttarit hallitti hommas ja miinit oli paljo puhuvii. Tuntu vällii iha silt ettei kahja kunnol uskaltanu eres henkittää konnei siält salist hiirehivaustakkaa kuulunu. Fiinit ja asjaa kuuluvat roikit pisti oikee silmää, sanosi et taitava o sömmerska siäl kulisseitte takan vai mis mahtaaka niit teelmyksiis värkät. Nii oli klänninkit pruuvvattu istuviks ja mikkä aja henkee kuuluvät färit. Siit lavastuksestakki mää tykkäsi ja nee puut haisiki nii hyvält.. Kaks iha erillaist mailmaa ja nii framil siin väje silmäi eres. Ja se murre, se vast ja tuntu freesilt ja kommeelt eikä yhtää maalaiselt ninko ussei pruukataa väittää. Soli täsä ja ny. Tuli koht klaariks mis mennää ja mist ollaa kotosi. No se siit…


Täst näytelmäst ny praakates sillo se sora aikaa jo elänee Impi kans rupes ne vanhat muistot ellää ja täs ny niit teil muillekki. Impi vanhempi systeri oli trumffannu kottiis ja selliittäny kuullees, et ny o rantalaiset sit lährös. Äiti oli ollu kauhuissas, ettei meil ol eres tulistikkui niil antaa ja käski yhre systereist lähtee niit ostaa. Kauppareisul oli flikka treffannu pari kampraatii, jokka taas pualestas kinu stää fölliis ja käski men yhrest mörskäst hakkee rahhaa, jol vois sit ostaa vaik siretarpeit. No se systeri oli saanukki hiukka rahhaa, ostanu tukkovärkkei, sakset ja palase punast silkkinauhaa. Koton isäl oli se vuare almanakka framil pöyräl aukinaisenas ja siin seisoo trönöttäis pöyräpääs oli samane flikka lukenu siit almanakast verihaavai hoito-oortelit ja tälläi sit saanu suuksöötterskakoulutukse. Et sillai sillo. Krympänny sit viäl siit silkkinauhast punaseristi frekkaas ja ei muut ko junnaa ja Tamperet kohre. No Tampereel ei mentykkä, ko siäl oli just jottai suurempaa sankkinaa ja suunta vahettu Lahtee päi.

Huhtikuust sit heinäkuuhu se reisu kesti ja piti sisälläs monemmoist. Ruakaa ei juurka ollu ja tyät rankkoi. Vapaehtosii kysyttii verisii huaneit kluutaamaa, ni sais sit parempaa sapuskaa. Flikat ei ollu menny soovii, mut sit palkaks saarul laihal papusopal ne meni ja pelkäs kuallakses et huamattas filunkki. Paljo oli sairaahoirollist appuu tarvittevvii ja vankilaki tuli tutuks ja sejälkeine karantteeni enne kottii pääsyy.

Mtkal kottii junas oli joku raumalaine flikka kinunnu tält Impi systerilt sillipäät, jonka reissaaja oli meinannu kottii ja perunoitte pääl kuukattavaks. Ei ollu malttanu antaa stää flikal, mut anto kumminki sil päästäs huivi. Se sillipää heitettii kyl sit flaskuämpärii, ko koton sentää oli asjat reeras. Samal junal tuli Porrii sit tämä hoitajan ollee flika!p pikkuveli, joka vast kuustoistvuatisen oli ollu jossai pääkaupunkiseurul. Silt oli varraastettu saappaat ja poika oli paljai varpai viikkotolkul koittanu pärjät. Impi sano viäläki nyte muistavas millai äiti sit koton poja jallaat nähresäs oli surkee poru päästäny.

Aika kulu ja välistäi hoitajaa kiusoteltii et mahtok kukkaa su kynsistäs eres henkii jäär?? Ja kui ollakkaa kerra Tyäväjetalo kahvilas yks miäs tuli flauteeraa et, ”sää hoirit mu hyvi sillo siäl”…Ja kyl oli fröökynä miälisäs et ainaski yks oli selliinny.

Ulla Leino

20.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva