Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mielikuvapolitiikkaa

Kuva: Mielikuvapolitiikkaa

Kun kaksi kolmannesta kansalaisista ei tiedä nykyisestä hallituskoostumuksesta eikä yli puolet kuntalaisista edes kunnanjohtajansa nimeä, niin se kertoo, ettei politiikka (lue: yhteisten asioiden hoito) järin paljon tavallista taapertajaa kiinnosta.

Näinollen poliittinen keskustelukin jää vain muutamien yhteiskunnallisesti aktiivisten kansalaisten harrastukseksi.

Niinpä sitten politiikassa pelataankin yhä enemmän mielikuvilla, jotka peittävät niin asiat kuin poliittiset tarkoitusperätkin. Päätökset ovat yleensä vain pieniä askelia eikä niiden seuraamukset ole helposti nähtävissä.

Kokoomus purjehtii nyt aallon harjalla, mikä näkyy myös sen ylimielisestä käyttäytymisestä. Vauhtisokeus sumentaa silmiä, ja sammakoita lentelee jopa ministeritason henkilöiden suusta päivittäin.

Silloin kun puolue samanaikaisesti hämmentää äänestäjiä työväenliikkeen perinteisin tunnuksin ja samanaikaisesti ajaa rikkaiden asiaa, niin on aivan selvää, että pää tulee ennen pitkää vetävän käteen.

Kokoomuksen taidot punnitaankin nyt ajankohtaisen talouskriisin hoidossa.

Siinä punnitaan myös, kumman asiaa kokoomus ajaa, hyvin toimeentulevien vai työttömyyteen syrjäytettyjen.
Voisi ennustaa, että niin nyt kuin 1990-luvun laman lopputuloksena yhteiskunnan varallisuus vielä kerran pannaan uusjakoon. Ja kuilu sen kun syvenee.

Mielikuvissa kokoomus näyttäytyy sosiaalisena tasa-arvoliikkeenä. Menestyjien puolue hyväksyi talouden nousukauden aikana kaikki markkinaliberalismin kovimmat arvot nahkoineen ja karvoineen.

Jos vuosi sitten olisi kysytty miltei keneltä tahansa kokoomuslaiselta, olisiko Yhdysvaltojen talouspolitiikassa mahdollisesti mitään moitittavaa, vastaus olisi ollut ehdottoman kielteinen.

Nyt kun Yhdysvaltojen talouskriisin, puhallusten puhalluksen, vaikutukset koituvat suomalaistenkin maksettaviksi, alkaa olla jo toinen ääni kellossa. Kokoomuksenkin johtajat ovat kääntäneet kelkkansa ja korottaneet äänensä markkinavoimien ahneutta vastaan.

Valtiovarainministeri Katainen vetosi eduskunnassa yhteisvastuuseen talouskriisin voittamiseksi. Oppositiosta ainakin demarien puheenjohtaja Jutta Urpilainen on syksystä saakka yrittänyt ojentaa yhteisvastuun kättä, mutta toistaiseksi huonoin tuloksin.
Katainen on vastannut Terijoen maanpetturihallitusvertauksella. Eikä asiaa ole paljoa parantanut, että Kataisen suosikki Henna Virkkunen vielä päälle päätteeksi leimasi vasemmiston katkeraksi väeksi.

Siinäpä sitä oli luottamusta lisääviä toimia kertaalleen.

Pääministeri Matti Vanhanen on visioinut, millainen Suomi on kymmenen vuoden päästä.

Vanhasta ei ainakaan voi syyttää itsetunnon puutteesta. Kansalaisille tiedoksi, että keskusta hallitsee maata kymmenen vuoden päästä 25 prosentin tuntumassa olevalla kannatuksella ja pääministerin nimi on edelleenkin Matti Vanhanen.
Joku voisi luvata syödä hattunsa, että ainoa varma asia on, ettei pääministerin nimi kymmenen vuoden kuluttua ole ainakaan Vanhanen.

Vanhasen hallitus tulee pikapuoliin välimatkan krouviin, kun puolet hallitustaipaleesta on taittunut. Keskustan kannatuskehityksen valossa Vanhasen asema puheenjohtajana ei viime aikoina ole missään tapauksessa vahvistunut.
Hänet pelastaa vain se, ettei puolue voi vaihtaa puheenjohtajaa ja pääministeriä kesken hallituskauden, vaikka ohjat kuinka olisivatkin luisuneet kokoomuksen Kataisen käsiin.

Demareiden mediaosaamista on pidetty harrastelijain puuhana. Olisikohan syytä lähteä kysymään neuvoa alan ammattilaiselta, miten tämän maan politiikassa pysytään pinnalla?

Yksi parhaista alan asiantuntijoista on julkkiskansanedustaja Tanja Karpela (kesk.), jonka taitoa pitää itsensä kansalaisten tietoisuudessa pitää vain ihailla.

Tämän kulttuuriministeriksikin ylennetyn kansanedustajan taattu resepti on jo vuosia ollut: uusi mies, uusi asunto, ero, uusi mies, uusi asunto, ero, uusi mies, lapsi, uusi asunto...

Jos ei näillä eväillä pysy politiikan mielikuvissa merkittävänä vaikuttajana, ei sitten millään.

Ulla Turkki

19.2.2009 09:29

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva