Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Psykiatreista huutava pula Satakunnassa

Harjavallan sairaalan päihdepsykiatrian yksikön järjestelyissä ja toimintamallissa tapahtuu muutoksia. Päihdepsykiatrian osaston ympärivuorokautinen vuodeosastotoiminta lakkautetaan 5. huhtikuuta, ja samalla päihdepoliklinikan toimintaa tehostetaan. Muutoksiin pakottaa Satakunnan sairaanhoitopiirissä vallitseva huutava psykiatripula.

 

- Meillä on 40 lääkärinvirkaa, joista kymmenkunta on kokonaan täyttämättä. Kun osa lääkäreistä tekee osa-aikaista työtä, puuttuu noin 15 lääkärin työpanos. Eläkkeelle jäämisten myötä vajaus saattaa kasvaa 50 prosenttiin, joten näkymät ovat erittäin huonot, kertoo psykiatrisen hoidon toimialuejohtaja Sakari Lankinen.

Psykiatreja on yritetty rekrytoida monin keinoin, mutta edes mahdollisuus erikoistua psykiatriaan Satakunnassa ei ole houkutellut uusia alan osaajia poistuvien tilalle. - Olemme tulleet tilanteeseen, jossa toimintaa on pakko sopeuttaa resursseihin, Lankinen jatkaa.

Päihdepsykiatrian 12 sairaansijan vuodeosasto lopettaa toimintansa kokonaan. Lakkautettavalta osastolta vapautuvien työntekijöiden avulla päihdepsykiatrian poliklinikan resurssit kyetään kaksinkertaistamaan. Poliklinikalla työskentelevät muutoksen jälkeen osa-aikainen päihdelääkäri, osastonhoitaja, neljä sairaanhoitajaa sekä osa-aikainen psykologi, sosiaalityöntekijä ja osastonsihteeri.

- Muutoksella on edullisia vaikutuksia, jotka tähtäävät avohoidon kehittämiseen. Valtakunnallisia trendejä ovat avohoitoon panostaminen ja sairaansijojen vähentäminen. Vaikka tilanne näyttää meillä huonolta, se tarjoaa samalla kimmokkeen tehdä nyt sellaisia ratkaisuja, jotka on pakko tehdä ennemmin tai myöhemmin.

Lankinen tarjoaa selkeät syyt siihen, miksi muutokset toteutetaan nimenomaan päihdepsykiatrian yksikössä. - Meillä ei ole osoittaa osastolle sen edellyttämää lääkärityövoimaa. Päihdepsykiatria on alue, jolla toimii A-klinikoiden ja katkaisuasemien kaltaisia peruspalveluja. Kun tiivistämme yhteistyötä näiden kanssa, meidän on mahdollisuus täyttää tehtävämme hoitoa vaarantamatta.


Välttämätön päihde-huumepotilaiden hoito toteutetaan akuuttipsykiatrian avo-osastolla, jonne siirtyy lakkautettavalta osastolta kaksi sairaanhoitajaa. Osastonhoitaja Maija-Leena Haapala uskoo henkilökunnan venymiskykyyn muutostilanteessa.

- Henkilökohtaisesti olen ehtinyt olla mukana monessa muutoksessa, ja nyt ei sentään menetetä työpaikkoja. Kun ollaan joka tapauksessa siirtymässä kohti avohoitotrendiä, tässä on samalla mahdollisuus oman työn kehittämiseen.

Vaikeimmassa asemassa työntekijöistä ovat Haapalan mukaan ne, jotka joutuvat jättämään hyvin tehdyn työnsä lakkautettavalla osastolla ja siirtymään muihin tehtäviin. Lyhyt varoaika vaikeuttaa henkilökunnan sopeutumista.

- Meillä ei ollut vaihtoehtoa, ja ratkaisu on sellainen, jonka henkilökunta ymmärtää. Tässä mennään kohti sitä tulevaisuutta, jonka psykiatrinen hoito kohtaa Suomessa. Tapa toteuttaa muutos olisi vain voinut olla toinen, jos lääkäritilanne olisi parempi.

Mikko I. Elo

19.2.2009 08:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva