Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntien väki ei halua antaa lomarahoja pois

Kuva: Kuntien väki ei halua antaa lomarahoja pois

JHL:n Raita-aho: Amerikan-tautia ei pidä maksattaa kuntien työntekijöillä.

Kunnallisjohdon ja mm. hallituspuolueiden taholta heitetty esitys kuntien henkilöstön lomarahojen leikkaamisesta ja vaihtamisesta vapaaseen on herättänyt levottomuutta kuntien työntekijäkentässä. Esimerkiksi suoristusportaan henkilöstöä edustava SAK:lainen JHL on ilmoittanut suhtautuvansa kriittisesti ehdotuksiin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n hallituksen jäsen ja liiton Satakunnan alueryhmän puheenjohtaja Voitto Raita-aho (sd) Karviasta suhtautuu myös kielteisesti työntekijöiden lomarahojen poistoon.

- Ei tätä Amerikan-tautia pidä maksattaa kuntien työntekijöillä, Raita-aho sanoo ja pitää huonona keppihevosena vaatimusta, että kuntien henkilöstön pitäisi uhrautua, koska yksityinen sektori lomauttaa omaa väkeään.

Raita-aho myöntää, että kunttien talousnäkymät ovat huonot, mutta ainoana lääkkeenä hän näkee, että valtiovalta lisää kuntien rahoitusta mm. korjaamalla kuntien valtionavustuksia ja yhteisöverotusta.

Lomarahojen poistamiseen ja vaihtamiseen vapaaksi ei ole Raita-ahon mielestä nyt perusteita.

Edellisen kerran paikallisia säästösopimuksia tehtiin kunnissa 1990-luvun laman aikana, mutta nyt tilanne on toinen.

- Silloin lomarahojen poistamisella saatettiin turvata joissakin kunnissa työpaikkoja, mutta käytännössä kunnista on vähennetty kymmenessä vuodessa 60 000 työntekijää karsimalla määräaikaisia työsuhteita. Työ kunnissa ei ole kuitenkaan vähentynyt, vaan työmäärä on kasvanut mm. väestön ikääntymisen ja uusien velvoitteiden myötä. Nyt työpaikkoja ei enää voida kerta kaikkiaan vähentää, mikäli kuntapalvelut halutaan pelastaa.

Jos lomarahat vaihdettaisiin kokonaan vapaaseen, merkitsee se pitkään kunnan palveluksessa olevalle työntekijälle parikymmentä ylimääräistä lomapäivää normaalien vuosilomien lisäksi. Säästövapaiden ajaksi ei palkattaisi sijaisia, joten lomalaisen työt kasaantuvat töihin jäävien tehtäviksi.

- Henkilöstö on jo nyt äärimmilleen kuormittunutta, koska työntekijöiden määrä on karsittu minimiin tehokkuuden nimissä, huomauttaa Voitto Raita-aho.

Kuntasektorilla nykyinen sopimuskausi kestää kuluvan vuoden loppuun, ja JHL:ssä pohditaan jo seuraavan kierroksen tavoitteita.

- Maltillinen palkkaratkaisu on tässä tilanteessa järkevä, mutta tavalla tai toisella tulisi turvata 1-2 prosentin reaaliansioiden kasvu.

Jukka Vilponiemi

 

Kuntapalvelujen pelastamisella on kiire


Kuntapalvelujen pelastaminen vaatii JHL:n puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren mukaan kiireellisiä toimia.

- Jyrkkä taantuma on pudottanut kuntien verotuloja tuntuvasti. Palvelut on kuitenkin turvattava suhdanteista riippumatta, hän huomauttaa.

Kuntaliitto esitti viime viikolla kuntatalouden pelastusohjelmaa. Siinä ehdotetaan valtionosuuksien korotuksia, kuntien yhteisövero-osuuden nostoa ja kuntien veropohjan laajentamista muun muassa jäteveron tuotolla. Osa keinoista on valmiita toteutettavaksi nopeasti.

Santamäki-Vuori pitää ohjelman näitä ehdotuksia varsin hyvinä.  Hän kehottaa kuitenkin ottamaan uudistuksia toteutettaessa ennalta huomioon sen, että kunnallisverotuksesta tehtävät verovähennykset lisääntyvät myös jatkossa. Nykyisin nämä vähennykset leikkaavat kuntien verotuloja 4-6 veroprosentin tuoton verran.

Santamäki-Vuoren mukaan kunnallisverotuksen perusvähennyksen korotus on toimivin keino parantaa kaikkein pienituloisimpien toimeentuloa ja vähentää köyhyyttä.

Henkilöstömenoista ei järkeviä säästöjä hänen mukaansa enää löydy. Ne vain heikentävät palveluita ja lisäävät pitkävaikutteisesti kuntien sairaus- ja työkyvyttömyyskustannuksia.

- Henkilöstö venyy jo nyt oman terveytensä kustannuksella, Santamäki-Vuori huomauttaa.

UA

19.2.2009 08:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva