Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Melkoinen tilanne

Kuva: Melkoinen tilanne

Jääkiekon SM-liigassa on tilanne nimenomaan sarjan hännillä muuttunut kuukauden sisällä melko paljon. Toki edelleen siellä kympin sakin ulkopuolella majailevat SaiPa ja Ässät, siis nuo Hjallis Harkimon suosikkiseurat. Mutta olisi Harrynkin parempi pitää suunsa soukemmalla nyt kun hänen miljoonamiehistönsä menee häviämään Lahden Pelicansille vieraissa murskanumeroin 9-2, kotijoukkueen maalit ensin mainittuina. Kuitenkin Jokerit on runkosarjassa toisena ja Pelicans tuon suurvoittonsa ansiosta sijalla kymmenen. Tuo kymmenes sija on niin kutsutusti viimeinen sijoitus, jolla päästään säälipleijjareihin. Täytyi Harkimon tuntea jonkinlaista ahdinkoa, koska sijalla kaksi oleva joukkueensa teki itsestään Lahdessa narrin ja nyt SM-liigan kakkosena olevalla joukkueella on maaliero miinuksen puolella.

Oli hyvä, ettei moinen tapahtunut Jokerien pelatessa, joskus tulevaisuudessa, Venäjän liigassa. Olisivat ehkä pelaajat saaneet palata lumikelkalla Alma Atan takaa kotoiseen Areenaansa? Jokerithan kärsivät yhden tämän kauden suurimmista tappioista liigatasolla! Ei kovinkaan moni tunne nimeä Jakub Sindel, mutta kolme maalia Jokerien verkkoon on sellainen meriitti, että ehkä ensi kaudella mies pelaa jo narripaidassa. Tämähän lie se tyyli ja tapa, jolla Narrit seuraavan kauden pelaajansa hankkii?
Koskaan ei SM-liigassa, ennen kahdeksaa jäljellä olevaa pelikierrosta ole jumbojoukkueella ollut koossa 56 pistettä. Kaiken lisäksi jumbo-SaiPa pystyy pistämään minkä tahansa liigajoukkueen koville. Tänään se saisi, sattuneesta syystä, jopa voittaa vierasottelunsa Tampereella. Tämä on pelkästään satakuntalaisesta näkövinkkelistä katsottuna!

Mutta jotain muutakin saattaa olla mullin mallin, koska Glen Hanlon lähtee varmasti, eikä Ismo Lehkonen suostu päävalmentajaksi. Petteri Sihvonen on sitten vielä pelastusrenkaana.

Hämmentäviä tuloksia

Erotuomaripäällikkö Arto I. Järvelä pääsi eräässä tv-ottelussa kehumaan tuomarikaksikon toimintaa. Se on harvinaista herkkua, mutta tähän otteluun oli valittukin kaksikko, joka on saanut kehut jopa Porin Isomäen hallissa tuomitessaan. Ja kun meikäläinen tuomariparia kehaisee, niin hyvin on pitänyt mennä – ja jopa kaksikin kertaa Porissa tällä kaudella.

Kyseessä ovat raumalaiset päätuomarit Reijo Ringbom ja Seppo Lindroos. Tämän kaksikon yhteistyö toimii. Siitä varmin merkki on se, kun kehumista tulee myös Isomäen hallin seisomakatsomolta. Sen kiitosta paremmin on enää vaikea liigaottelua tuomita?
Järvelä saa valita otteluun päätuomarit ja tiesi itse etukäteen joutuvansa suoraan lähetykseen kommentoimaan tuomareita. Pari Ringbom-Lindroos on tainnut saada otteluvalvojilta niin hyvän palautteen, että itse Arto I. uskalsi laittaa tämän kaksikon otteluun.
Mutta olisi ollut erittäin mielenkiintoista nähdä ja nimenomaan kuulla kommentit, mikäli kyseisen ottelun olisivat tuominneet vaikkapa Marko Ojala ja Jussi Leppänen. SM-liigan slogan on ”Draamaa ja rytinää”. Sitä olisi voitu nähdä siinä ottelussa.

Eli keskikastin liigaottelussa olisi pitänyt olla myös keskikastin (onko heitä) tuomarit. Vasta sitten Järvelän kommenteilla olisi ollut painoarvoa.

Hämmästyttää ja kummastuttaa

Ennen tämän SM-liigakauden alkua niin kutsutut asiantuntijat olivat toki yhtä mieltä siitä, mitkä kaksi seuraa ovat siellä hännillä runkosarjan päätteeksi. Mutta sitä ei heistä monikaan varmasti osannut kuvitella, että tänään play outiin joutuvien joukkueiden joukossa ovat myös Tampereen Tappara ja Rauman Lukko.'

Kun tietää Rauman Lukon pelaajamateriaalin, sen rahalliset resurssit sekä valmentajavoimat, niin ei voi muuta todeta, kuin että hämmästyttää ja kummastuttaa. Sillä välin kun esimerkiksi Porin Ässät on pystynyt ottamaan – ensimmäisen kerran tällä kaudella – neljä peräkkäisvoittoa, niin Lukon häntä on mennyt ihan toiseen suuntaan – eli alaspäin.

Toki tilanne on tällainen vain tänä aamuna ja illalla voi olla jo ihan toinen ääni kellossa. Mutta selkeä tosiasia on se, että Rauman Lukko sekä Porin Ässät tarvitsevat kolmen pisteen voiton illan vieraspeleissään. Lukko matkustaa Lahteen ja isäntäjoukkue Pelicans on Lukon kanssa tasapisteissä ja kymmenennellä sijalla. Kaiken lisäksi Lukko on pelannut vielä ottelun lahtelaisia enemmän.
Porin Ässät matkustaa Turkuun ja jotain hyvää TPS:n riveissä on kesken kauden Mestiksen Hokista tuotu päävalmentaja Kai Suikkanen saanut aikaan, koska Tepsi on noussut yhdeksänneksi. Mutta tänään se saa kotihalliin vastaansa Porin Ässät, joka saa mukaan myös pelikieltonsa kärsineet Matti Kuusiston sekä Matti Kuparisen.

Ässien viides peräkkäinen voitto muuttaisi taas sarjatilannetta erittäin radikaalisti. Ässät on Lukkoa jäljessä neljä pistettä, mutta se on pelannut myös kaksi ottelua vähemmän kuin raumalaiset. Kun Ässät kaatoi Porissa jopa sarjakärki JYPin – vielä mahataudin pyöriessä joukkueessa – niin pelin jälkeiseen mediatilaisuuteen Villin Lännen saluunan läpi tullut päävalmentaja Alpo Suhonen sai melkoiset taputukset matkallaan – eikä kellään ollut edes Mora kädessä.

Rinteitä tultiin lujaa alas

Ranskan Val dÍseressä pidetyt alppilajien MM-kisat saivat melkoista arvostelua osakseen, koska kisarinteet olivat erittäin vaativat sekä kaiken lisäksi jäiset sekä hankalia laskea. Juuri näissä oloissa ne parhaat alppilaskijat sitten pääsivätkin korokkeelle.
Ainakin päätellen siitä, että parikin kertaa korokkeelle nousi useampi laskija.

Suomen Tanja Poutiainen oli kolmas sekä pujottelussa että suurpujottelussa. Kummallakin Tanjan mitalilaskulla kävi niin, että jopa pronssimitalin saavuttaminen vaikutti utopialta. Ylhäällä kun odotteli vielä ensimmäisen laskun kolme parasta. Vai pitäisikö sano, että ylläällä, kuten kommentaattori Juuso Aulanko asian ilmaisi.

Mutta kun kerran lasketaan kaksi laskua, niin molemmissa pitää päästä maaliin ja vasta yhteisaika ratkaisee mestaruuden. Tanja laski molemmat kisat varmasti maaliin ja ainakin meikäläinen oli täysin yllättynyt siitä, että Suomi sai kaksi mitalia. Ruotsi ei saanut aivaten ainutta ja heidän parhaaksi sijakseen jäi viides. No, onhan sekin hyvä sijoitus, vai mitä? Tosin ei tainnut Anja Pärson olla ihan kisoihin tyytyväinen?

Mahtimaa Itävalta sai ainoan mestaruutensa vasta kisojen päätöslajissa kun Manfred Pranger otti kultaa. Siinä mielessä Suomen suoritus oli loistava ja meiltä oli pois kokonaan Tornion suupaltti Kalle Palander, joka keskittyi – ehkä hieman liikaa – moittimaan Suomen miesalpinisteja.

Mikä on urheilijan terveyden merkitys

Hirmuisessa mäkikunnossa oleva yhdistetyn Anssi Koivuranta oli menettää mahdollisuutensa osallistua torstaina alkaviin pohjoismaisten lajien MM-kisoihin. Ja syynä oli pelkästään raha, koska Klingenthalin mäkiosuudella oli David Zauner vetänyt 148 metrin hypyn mäessä, jonka HS-piste on 140 metriä.

Suomen päävalmentaja Kimmo Savolainen ehti peräti viisi kertaa – siis viisi kertaa – ilmoittaa kisan jurylle, että mäkiosuus pitää aloittaa uudestaan, koska Koivuranta pystyy ponkaisemaan tasaiselle. Hän on sen verran ylivoimainen mäkimies yhdistetyssä ja Suomen mestari myös mäessä, jossa Hapaopa eli Harri Olli jäi toiseksi. Olli taas näytti Oberstdorfissa mihin asti huippumies lentää.
Mutta Klingenthalissa (oi kuinka hienosti Inka Helenius paikan nimen lausui) hypättiin yhdistettyä eikä lentomäkeä. Niin siinä kävi, että Koivuranta kaatui ja Suomen vastalauseet kaikuivat kuuroille korville.

Täysin hullun kommentin antoi kisojen Race director, kisojen ylin vastuullinen virkamies, Ulrich Wehling. Hän totesi, että on jokaisen oma päätös, hyppääkö vai ei. Tämä oli kuin entisen DDR:n ajatusmaailmasta reväisty lause. Kun kyseessä on maailmancupin pisteistä, niin kisojen juryn tehtävä on valvoa, ettei terveyden kustannuksella leikitä. Suomi pisti eteenpäin nootin, jota nyt ajaa Ilkka Tiilikainen yhdessä yhdistetyn valiokunnan puheenjohtaja Harald Aarhusin kanssa. Toinen asia, miten joka asiassa onkin norjalainen henkilö mukana? Mutta ensimmäinen asia on heittää koko kisojen jury pellolle hommistaan ja kertoa Wehlingille mistä urheilussa nykyisin on sittenkin kysymys. Toki rahasta, mutta ei terveyden kustannuksella.

Vielä muuten ehditte osallistua Uuden Ajan kisaveikkaukseen Liberecin MM-kisoista. Kyllä Harri Olli, Anssi Koivuranta, Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen mitaleja sekä papukaijamerkkejä Suomeen tuovat.

Sopimukset käyntiin oikeasta suunnasta

Porin Ässien pelaajakoordinaattori Pentti Matikainen on saanut kovia nuoria pelaajia tekemään jatkosopimuksen Ässien kanssa. Kun listalla ovat nimet Sakari Salminen, Severi Sillanpää, Tuomas Huhtanen, Niko Palonen, Tommi Huhtala, Eero Kilpeläinen ja Tero Määttä, niin usko tulevaisuuteen kasvaa varmuudella. Toimitusjohtaja Jukka Hirsimäen mukaan seuraavaksi listalla on Matti Kuparisen nimi. Liki kuulemma ollaan. Alpo Suhonen lisäsi listaan ihan sivusta nimen Markku Tähtinen. Jo nyt näyttää pohja hyvältä ja Marko Kivenmäki ja Marko Luomala näyttivät jo JYPille, että sieltäkin pesee. Kyllä Pentti Matikaisen neuvotteluasemat ovat täysin eri tasoa kuin muutama viikko takaperin.

Nyt voi Poriinkin olla imua kun Metallicakin tulee ja liput myytiin ennätysajassa!

Mutta myös jalkapallon Kakkosen FC Jazz Juniorit saa jalkeille makean nuoren joukkueen. Eilen julkistetut kolmen kokeneemman pelaajan sopimukset olivat sopiva piste. Keskikaista on kunnossa, kuten valmentaja Mikko Mannila totesi.

Maalille tuli Jyri Nieminen, intohimoinen harjoittelija. Keskikentälle pelintekijäksi Jarkko Reinikka, joka nyt taitaa vihdoinkin päästä pelaamaan sillä paikalla, jolla hän on parhaimmillaan. Kesällä näette! Kärkeen tuli erittäin nopea Ari Qvist, jonka perässä tulee moni toppari kauden aikana juoksemaan, mutta taitaa sitten saada hakea vain pallon omasta verkosta. Kun muu joukkue on täynnä nuoria lupauksia, niin kolme kokenutta, mutta myös nuorta muskettisoturia iskostaa ryhmään tunnuslauseen: ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta”.

Sitä pukukoppilatausta tarvitaan.

Seikka on saletti, sanoi Olteri.

 

Jarmo Liuhala

17.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva