Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työeläkelainat voivat mennä omistajien taskuun

Yrityksille on kaikin keinoin koetettu turvata mahdollisuudet saada rahoitusta toimintansa pyörittämiseen. Keväällä osingonmaksu on useissa yrityksissä suurin menoerä ja hankittu raha voikin valua omistajille.

 

Firmat eivät tarvitse ulkopuolista rahoitusta vain investointeihin vaan aivan jokapäiväisen toiminnan pyörittämiseen. Kun rahoitusmarkkinat vielä toimivat, käyttöpääomaa lainattiin pankeilta, isompiin yrityksiin myös suoraan sijoittajilta.

Nyt etenkin isot yritykset ovat etsineet rahaa muun muassa työeläkeyhtiöiltä. Yrityksillä on oikeus lainata työeläkeyhtiöiltä takaisin niille maksamansa eläkemaksut. Lainanoton syytä ei tarvitse selitellä. Korko on toki maksettava ja vakuuksien on oltava kunnossa.
 Työeläkelainoja ei pitkään aikaan nostettu paljoakaan. Mutta viime vuoden lopulla suomalaisyhtiöt ottivat niitä noin kolme miljardia euroa. Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio sanoo lainoja otettavan edelleen, vaikka vauhti onkin hidastunut.

Lainat otetaan yleensä 5 - 7 vuodeksi. Yhtiöille takaisinlainatut rahat ovat pois eläkeyhtiöiden muusta sijoitustoiminnasta.

Keväällä maksettavat osingot ovat monelle yritykselle suurin yksittäinen menoerä. Monessakaan firmassa yhtiöön tulevasta rahavirrasta ei pystytä sellaisia summia irrottamaan vaan osinkojen maksuun on hankittu lyhytaikaista rahoitusta. Sen saanti on nyt tiukoilla.

Orion on erittäin vakavarainen yritys, jolla ei edellisvuoden lopussa ollut nettovelkaa käytännössä lainkaan. Se on pitkään jakanut suurin piirtein koko tuloksensa osinkoina. Näin se tekee tänäkin vuonna, kun se maksaa huhtikuun toinen päivä osinkoja 134 miljoonaa euroa, 98 prosenttia konsernin tuloksesta.

Viime vuoden lopulla Orion nosti Euroopan investointipankista 100 miljoonan euron pitkäaikaisen lainan, jonka se oli aikaisemmin neuvotellut valmiiksi. Lisäksi se nosti vuodenvaihteen molemmin puolin kahdesta suomalaisesta työeläkeyhtiöstä yhteensä vajaat 50 miljoonaa euroa pitkäaikaisia työeläkelainoja.

Yhtiön talousjohtaja Jari Karlson kertoi pörssianalyytikoille tulosjulkistuksen yhteydessä, että lainoista pieni osa käytettiin investointeihin, mutta lähinnä ne otettiin varmistamaan osingonmaksu. Yhtiö ei ollut varma, että lyhytaikaista rahoitusta pankeista tai muualta olisi maksuhetkellä varmasti saatavissa.

Karlsonin mukaan yhtiö voi maksaa lainat poiskin myöhemmin syksyllä, jos käteisen tarvetta ei enää ole.

Heikki Lehtinen/UP-Uutispalvelu

17.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva