Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan Osuuskauppa investoi viime vuonna 27 miljoonaa euroa

Satakunnan Osuuakaupan toimitusjohtaja Antti Määttä luonnehtii Satakunta-konsernin viime vuoden tulosta odotusten mukaiseksi. Konsernin toiminnan tulos ennen veroja oli 6,7 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 7,5 miljoonaa euroa. Tulosta rasittivat isojen investointien myötä merkittävästi kasvaneet poistot ja rahoituskustannukset.
Satakunnan Osuuskaupan panostus palveluverkostoon oli viime vuonna peräti 27 miljoonaa euroa ja samalla luotiin yli 100 uutta työpaikkaa. Viime vuoden investoinnit nousivat yli 10 prosenttiin liikevaihdosta.

 

- Viime vuoden suurimmat investoinnit olivat Prisman laajennus ja Kodin Terran rakentaminen Porin Tikkulaan. Lisäksi avasimme Salet Vanha-Ulvilaan ja Sampolaan ja rakensimme uuden Salen Luvialle.
Määtän mukaan viime vuosi oli Satakunnan Osuuskaupan vahvan investointijakson huipentuma. Viimeisten viiden vuoden aikana Osuuskauppa on avannut seitsemän uutta S-markettia, viisi uutta Salea, kaksi ABC-liikennemyymälää, neljä ABC-jakeluasemaa, laajentanut Itäkeskuksen Prismaa sekä rakentanut Kodin Terran.
- Lisäksi olemme ostaneet Porin Sokoksen sekä Sokos Hotel Porin Vaakunan liiketoiminnat ja uudistaneet vielä kaikki Osuuskaupan ravintolat, joita Porissa on tällä hetkellä kahdeksan.
- Viiden vuoden investointien määrä nousee yhteensä 78 miljoonaan euroon. Aikajaksolla on luotu myös pitkälti yli 300 kokonaan uutta palvelualan työpaikkaa Satakuntaan.
- Osuuskaupan konsernin työntekijöiden määrä onkin lähes kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Vuonna 2003 työntekijöitä oli vielä alle 500, kun viime vuonna määrä oli keskimäärin 949 henkilöä, Määttä kertoo.

Satakunta-konsernin muodostavat Satakunnan Osuuskauppa ja Palin Oy. Konsernin kokonaismyynti nousi viime vuonna noin 325 miljoonaan euroon ja kasvua oli 10 prosenttia. Market- ja tavaratalokaupan toimialan myynti oli 216 miljoonaa euroa ja siinä oli kasvua 11,4 prosenttia. Liikennemyymälä- ja polttoainekaupalle kertyi myyntiä 48 miljoonaa euroa, joka on 21,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2007.
Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti kasvoi 10,7 prosenttia ja oli lähes 16 miljoonaa euroa. Autokaupalle myyntiä kertyi 44 miljoonaa euroa, eli 5,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 10,5 prosenttia. Päivittäistavarakaupan markkinaosuudekseen Osuuskauppa arvioi tällä hetkellä noin 38 prosenttia, kun se edellisenä vuonna oli 37,8 prosenttia.
Satakunnan Osuuskaupan asiakasomistajatalouden saamat osuuspääoman korot, bonukset ja maksutapaetu nousivat keskimäärin 216 euroon vuodessa. Maksetut bonukset nousivat 10,3 euroon, edellisvuoden 8,9 miljoonasta eurosta.

Antti Määtän mukaan Satakunta-konsernin tuloksen ennakoidaan tilapäisesti laskevan vielä vuonna 2009 johtuen vahvasta investointijaksosta. Taantuman vaikutuksista ei odoteta dramaattisia.
- Satakunnan talouden näkymät ovat heikentyneet, mutta selvästi muuta maata hitaammin. Maakunnan työllisyystilannekaan ei ole synkentynyt samassa tahdissa kuin maassa keskimäärin.
- Odotamme kuluttajien ostovoiman Satakunnassa kasvavan merkittävästi myös vuosina 2009-2010 palkka- ja veroratkaisujen, alentuneen korkotason ja inflaation talttumisen myötä. Edellytykset vähittäiskaupan kasvun jatkumiselle ovat hyvät, vaikka taantuma hidastanee myynnin volyymikasvua.
Määttä muistuttaa, että kulutuksen painopiste siirtyy taantumassa yleensä kohti perustuotteita ja peruspalveluita. Tällön korostuvat S-ryhmän perinteiset vahvuudet; hintakilpailukyky sekä laadukkaat perustuotteet.
Kuluvana vuonna Osuuskaupan pitkäjänteinen kehitystyö siirtyy verkoston laajentamisesta palvelujen kehittämiseen ja tulossa on useita perusparannus- ja korjaushankkeita. Yksi tärkeimpiä tavoitteita on uuden Kodin Terran tekeminen tutuksi asiakasomistajille.
- Myös Huittisten ABC-liikennemyymälän suunnittelu etenee, kaavoitusprosessi on käynnissä. Uuden liikennemyymälän myötä Huittisiin saadaan yli 20 uutta työpaikkaa, Määttä kiteyttää.
Maarit Kautto

13.2.2009 15:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva