Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Kunta-ala ei voi yksin selättää taloustaantumaa”

Kuva: ”Kunta-ala ei voi yksin selättää taloustaantumaa”

Tehyn Jaana Laitinen-Pesola kummastelee pääministerin puheita.

Kuva: Jaana Laitinen-Pesolan mielestä vaatimukset vain kunta-alan maltillisista, vakauttavista sopimuksista ovat kohtuuttomia. Hänen mielestään taloustalkoisiin on saatava mukaan myös yksityinen sektori.
Kuvaaja: Pekka Sipola

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ihmettelee pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) vaatimusta kunta-alan pitkäaikaisesta, taloutta vakauttavasta työmarkkinasopimuksesta. Hänen mielestään mukaan on saatava myös yksityinen sektori.
Myös SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalainen esitti hiljattain, että Suomeen yritettäisiin tehdä laaja, vuoteen 2012 kestävä vakauttava työmarkkinaratkaisu.
- STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpääkin on puhunut vakauttavasta, ostovoiman turvaavasta ratkaisusta, Laitinen-Pesola sanoo.
Hänen mukaansa Tehykin on valmis neuvottelemaan, vaikka sen nykyinen sopimus on muita pitempi.
Vakauttavaan sopimukseen tarvittaisiin mukaan myös hallituksen panoksia. Laitinen-Pesola ihmettelee pääministeri Matti Vanhasen puheita, että edessä on liittokierros, mutta samalla nimenomaan kunta-alalle pitäisi tehdä vakauttavia sopimuksia.
- Se ei ole ihan kohtuullinen vaatimus. Kaikkien pitäisi olla mukana. Toivon, että hallitus pistäisi paineita myös yksityiselle sektorille vakauttavan sopimuksen tekemiseksi.
Ihalaisen ja Mäenpään ajatukset kuulostavat kovasti tupolta.
Uskotko, että Elinkeinoelämän keskusliitossakin joku kehtaisi taas sanoa tämän sanan?
- Tällä hetkellä se näyttää aika toivottomalta, vaikka joka päivä tulee huonoja uutisia. Mutta sielläkin on ruvettava miettimään tätä vaihtoehtoa.
EK ilmoitti vuosi sitten, että keskitettyjen tuloratkaisujen aika on ohi.

Entinen kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.) esitti viime viikolla kuntien rahoitusfoorumissa, että kaikki kuntien työntekijät vaihtaisivat puolet lomarahoistaan vapaiksi.
Laitinen-Pesolan puoluetoveri Ben Zyskowicz (kok.) on esittänyt, että kukaan ei saisi vaatia lisää palkkaa.
- Hänen ajatuksessaan oli hyvää ja huonoa. Hän puhui vakauttavan kokonaisratkaisun puolesta, mikä on hyvä ajatus. Mutta ehdotukseen nollakorotuksista en yhdy.
Myös kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (kok.) on esittänyt kunta-alalle maltillista, monivuotista työmarkkinaratkaisua, jolla päästäisiin laman yli mahdollisimman vähin vaurioin.
Laitinen-Pesolan mielestä vakauttamisessakin on pystyttävä turvaamaan palkansaajien ostovoima.
- Olen tehnyt puheenjohtajana sopimuksia niin matala- kuin noususuhdanteissakin, mutta koskaan kunnilla ei ole mennyt hyvin. Koskaan kuntatyönantaja ei ole ehdottanut palkankorotuksia.

Tehy teki viime neuvottelukierroksella hyvän sopimuksen, joka toi hoitajille enemmän rahaa kuin muille. Sen jälkeen muut kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat uhanneet ottaa Tehyn kiinni. Pelottaako?
- Ei pelota. Me olemme ensi syksynä neuvottelupöydässä samalla tavalla kuin muutkin. Myös meillä on yleiskorotukset ja tekstiasiat auki.
Laitinen-Pesolan mukaan Tehyn porua herättäneessä sopimuksessa oli todellisuudessa muusta kunta sopimuksesta poiketen kolme erillistä palkankorotuserää.
- Niillä saimme parannettua koulutetun hoitohenkilöstön palkkoja. Minä nostan nokkaani siitä, jos olemme pystyneet omalla sopimuksellamme avaamaan latua myös muille kuntien koulutetuille naisaloille.

Muut liitot ovat väittäneet myös, että Tehy ei ole kuntapöydässä neuvotteluosapuoli, koska se ei ole pääsopijajärjestö. Aiempi Tehyn ja Superin pääsopijajärjestö TNJ purkautui viime kierroksella, kun Super suostui kunta-alan yleiseen sopimukseen.
- Olemme kuitenkin sopijajärjestö. Neuvotteluoikeutemme on selkeästi sovittu.
Laitinen-Pesola toivoo, että muut järjestöt keskittyisivät enemmän omien jäsentensä edunvalvontaan kuin sorkkimaan sitä, mitä Tehy on ja mitä ei.
Sorkkivatko muut?
- Olen nähnyt sen, kun luen aktiivisesti myös muiden järjestöjen lehtiä. Joskus niissä mainitaan Tehy useammin kuin omat edunvalvontalinjaukset.

Mika Peltonen/Up-uutispalvelu

Laitinen-Pesola jatkanee puheenjohtajana

Aiemmin Jaana Laitinen-Pesolan on arveltu luopuvan Tehyn puheenjohtajuudesta järjestön ensi kesän liittokokouksessa. Nyt hän on kuitenkin ehdolla ja tullee valituksi.
Mikä käänsi pääsi?
- Olen harkinnut todella tarkasti erilaisia vaihtoehtoja, mutta suostuin ehdolle, kun suurin osa valtuustoryhmistä pyysi sitä viime syysvaltuustossa.
Pyytäneillä on Tehyn liittokokouksessa yli 200 paikkaa 296:sta.
- Suostumiseeni vaikutti sekin, että koen velvollisuudekseni hoitaa pitkä sopimuskausi loppuun. Koska neuvottelin sopimuksen, haluan katsoa, että se todella tuo sen, mitä olemme ajatelleet.
Toistaiseksi Laitinen-Pesolan haastajaksi on ilmoittautunut vain Röntgenhoitajaliiton puheenjohtaja, vaasalainen Kim Berg.
Tehyn puheenjohtaja valitaan ensi kesäkuussa.

 

Potilaat sairastavat lama-aikanakin

Tällä hetkellä Tehyn suurin huoli ovat kuntien lomautukset. Jaana Latinen-Pesola on kuvannut niitä mielettömiksi. Esimerkiksi Kuopio aikoo lomauttaa tänä vuonna koko henkilöstönsä, myös hoitajat.
Onko muualta tulossa samoja uutisia?
- Keskustelua on käyty ainakin Porvoossa ja Varkaudessa. Kun kunnissa haetaan säästöjä lyhytnäköisesti, esitetään yleensä lomautuksia ja lomarahan vaihtosopimuksia, joita me emme halua.
Laitinen-Pesola kertoo kuulleensa aiemmin lomauttaneista kunnista kommentteja, että "ei enää ikinä.".
- Siinä on niin kauhea rumba etukäteen ja jälkikäteen. Usein peruspalveluihin on kuitenkin jouduttu kutsumaan väkeä töihin pakkolomalta.
Jos kunta lomauttaa hoitajia, jäävätkö potilaat hoitamatta?
- Tavallisimmin lomautetaan perusterveydenhuollosta, mutta eivät potilaat hoitamatta jää. Heidät hoidetaan huomattavasti kalliimmalla erikoissairaanhoidossa. Se on idioottimaista, koska eivät potilaat lakkaa sairastamasta, vaikka olisi minkälainen lama.


15.2.2009 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva