Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Taantuma ei notkauttanut Länsi-Suomen Osuuspankkia

Kuva: Taantuma ei notkauttanut Länsi-Suomen Osuuspankkia

Vuojoen kartanossa Eurajoella vuosikatsauksensa esitellyt Länsi-Suomen Osuuspankki ei ole ainakaan viime vuonna joutunut isommin taloustaantumasta kärsimään.

- Talletusten kasvu oli jopa ennätysmäisen vahvaa. Myös uusien luottojen nostovauhti säilyi edellisen vuoden tasolla. Pankin omistajajäsen- ja asiakasmäärät kasvoivat reipasta vauhtia. Voimme olla pankin tulokseen varsin tyytyväisiä, kauppaneuvos Jukka Ramstedt totesi

Toki taantuma näkyi myös Länsi-Suomen Osuuspankin toiminnassa. Suurin muutos edellisvuoteen tapahtui siinä, että asiakkaat vetivät sijoituksiaan pois rahastoista. Sijoitusrahastosijoittaminen väheni yli 50 prosenttia. Tämä näkyi talletuskannan poikkeuksellisen vahvana, 18,2 prosentin kasvuna.

Myös lainojen kysyntä yllätti pankin johdonkin. Vaikka kysyntä hiljeni marraskuusta alkaen erityisesti asuntoluotoissa, koko vuoden asuntolainakannan kehitys nousi kuitenkin 11 prosentin tasolle.

Yritysten rahoitus sen sijaan jatkui myös loppuvuonna vilkkaana yritysten muiden rahoituslähteiden alkaessa tyrehtyä. Yritysluototuksen kanta kasvoi vuoden aikana peräti 20 prosenttia.

Ensi vappuna toimitusjohtajana aloittava, Euran Hinnerjoella syntynyt Simo Kauppi hehkutti nyt pari vuotta sitten toteutetun neljän pankin fuusion oikeellisuutta. Hän painotti sen osoittautuneen nyt, heikomman taloustilanteen aikana oikeaksi ratkaisuksi.

- Meillä ei ole rahasta pulaa, vakavaraisuus on kolminkertainen tarpeeseen nähden ja voimme päättää sekä kansallisesti että paikallisesti omista asioistamme, korosti Kauppi.

Pankin tase onkin yhdistymisen jälkeen sen verran tuhti, että rahkeet riittävät isompiinkin rahoitushankkeisiin.
Länsi-Suomen OP:n kahden ensimmäisen täyden toimintavuoden aikana yritysluotot ovat kasvaneet yli 41 prosenttia. Tästä ei olla pankissa nyt huolestuneita, koska näköpiirissä ei ole, että yritykset olisivat erityisessä kurimuksessa.

Edelliseen, 1990-luvun lamaan verrattuna pankissa katsotaan yritysten taseiden olevan hyvät, mikä auttaa siinä, että vaikeuksien sattuessakin asioita on helpompi järjestellä niin, että isommilta vaurioilta vältytään.

Kaikkiaan pankin rahoitustoiminnan kannan kasvu oli 12,1 prosenttia, ja rahoituskannan kokonaismäärä vuoden lopussa noin 1,5 miljardia euroa. Järjestämättömien luottojen määrä oli jopa edellisvuodenvaihdetta pienempi.

Pankin kaikkiaan 57.671 omistajajäsenen joukko sai bonuksina yhteensä 5,1 miljoonaa euroa. Lisäksi pankin hallitus ehdottaa, että osuus- ja lisäosuuspääomalle maksetaan korkoa 4,5 prosenttia.

Myös Pohjolan henkilövakuutusmyynnissä on pankin toimialueella saatu ristiin myynnistä hyötyä. Yrityspuolella kasvu ei ole ollut yhtä selkeää.

Jouko Veijonaho

13.2.2009 08:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva