Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Politiikkaa ja politikointia

Kuva: Politiikkaa ja politikointia

Minulta on tiedusteltu, tiedänkö mitä eroa on demarien ja kokoomuksen puheenjohtajilla. Lyhyemmän kaavan vastauksen mukaan se, että demari on aina oikeassa ja porvari väärässä. Tällä nimenomaisella hetkellä sukupuoli- ja ideologisten erojen lisäksi löytyy kyllä muutakin. Toinen käyttää ja näyttää verkkosukkia, toinen ei.

Mutta isompi ja ajatteluttavampi ero on tässä: Toinen kiittää lämpimin sanoin ja sydämin ja sen pohjasta asti puolueensa äänestäjiä. Tuloksena on ivaa ja pilkkaa jokaisen mahdollisen mediatuutin kautta. Ja kannatus senkun laskee.

Toinen kirjoittaa täyttä soopaa tietämättömyytensä ja nulikkamaisuutensa paljastaen, valitsee sitten katumuspaikakseen tilaisuuden, josta välitetään kuvaa ja sanaa koko kansalle ja pyytää siellä näyttävästi kirjoitustaan vaan ei tekemisiään anteeksi. Tuloksena haltioitunut kiittely rehtiydestä, suoraselkäisyydestä ja ties mistä. Ja kannatus senkun nousee.

Puhutaan myös taitavista poliitikoista. Onko sellainen osaava poliitikko, joka härskisti heittää kilpailijaksi kokemansa ja vähän sivuteille hairahtaneen taitavan ministerin sivuun ja ottaa tilalle oman suosikkinsa.

Ja tekee sen julkisuudessa, jossa sopii tirauttaa pari kyyneltäkin koko kansan nähden tapahtuneen johdosta. Kirjoittaa puuta heinää ja hyödyntää alussa kuvatulla tavalla senkin.

Tämmöstäkö tämän ajan politiikan teko Suomessa on Kataisen johtaman Vanhasen hallituksen pidellessä kaksin käsin kiinni vallan kahvasta?

Entinen opettaja, eikä sen puoleen kukaan muukaan, ei viime vuosina ole voinut tuntea mielihyvää ihan kaikista kouluun liittyvistä uutisista. Koulukiusaaminen, väkivalta, huumeet, tupakka ja alkoholi niihin mukaan lukien alkavat olla melkein jo lukujärjestykseen kuuluvaa arkipäivää.

Pyssymiehet tulevat aseineen kouluun ja koulupihoille - jäljethän me tiedämme. Ja samaan aikaan keskustellaan siitä, missä aseita pitäisi säilyttää, minkä ikäisenä saisi pyssyyn tarttua jne. Merkit viittaavat siihen, että amerikkalaiseksi sanottu meininki on tullut tai ainakin tulossa meillekin.

Kotomaamme koko kuva ja sen ystävällisten äidinkasvojen säilyttäminen on arvokas asia. Niin arvokas, että toivoisi demarien nyt erityisen painokkaasti puhuvan ja toimivan turvallisen Suomen, yhteisen isänmaamme puolesta.

Ihmetyksellä olen lukenut, että puoluejohtomme suunnittelee demarilehtiemme harventamista. Niitä kun kuulemma on liikaa, näitä ”puolueen elättejä”. Olettaisi, että viime kesänä Hämeenlinnassa valituilla olisi tärkeämpääkin tekemistä kuin sosialidemokraattisen sananviljelyn karsiminen.

Viimeisimmät kannatuslukumme eivät ainakaan sellaiseen yllytä. Suosittelisin, että piirilehden merkitystä vaalityössä väheksyvä kävisi jututtamassa vaikkapa Suomen sosialidemokraattisimman paikkakunnan, Harjavallan, tovereita. Kyllä nämä kertoisivat mielellään, millainen vaikutus vaalivoittoon siellä oli tällä Uudella Ajallakin.

Merkillinen tilanne, jos Helsingissä suunnitellaan piirilehtien lopettamista ja maakunnissa mietitään, miten levikkiä lisättäisiin ja lehteä kaikin puolin kehitettäisiin.

Tuleepa tästä mieleen ennenkin käyttämäni tarina kihlaparista, jossa morsio suunnitteli kirkkohäitä ja sulho kihlauksen purkamista. Tässä morsion ihana osa on langennut piirilehdillemme.

Presidentin valtaoikeuksien säilyttämisestä tai ainakin rippeiden pelastamisesta käydään edelleen kiistaa. Kannat puolesta ja vastaan ovat jyrkentyneet. Nyt sitä keskustelua sopii käydäkin, kun emme tiedä seuraavan presidentin nimeä emmekä puoluekantaa.

Minä kannatan oikeuksien säilyttämistä osapuilleen nykyisellään ja nimenomaan tähän aikaan liittyvillä perusteilla. Näyttää näet siltä, että seuraavaan eduskuntaan, ehkäpä sitä seuraavaankin, tulee entistä enemmän tonihalmeita, rasisteja ym. vouhottajia jne.
Ja jos äänestysprosentit jatkavat laskemistaan, ei se enää olisikaan pienoiskuva Suomen kansasta.

Sanalla sanoen, uskon enempi harkitsevaan, kansan valitsemaan presidenttiin kuin ääripopulistisiin porukoihin ja suomisoffalta ”kansaa” edustamaan lähetettyihin valtiopäivämiehiin ja -naisiin.

Tämänhetkinen kehityskulku näyttää viittaavan siihen, että eduskunta on huonompi vaihtoehto kuin täyspäinen presidentti. Valitettavasti.

Timo Roos

10.2.2009 08:27

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva