Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntarakenteen muutostahti hidastuu

Kuva: Kuntarakenteen muutostahti hidastuu

Sdp:n Ari Korhonen uskoo, että kepun alamäki jäädyttää Paras-hankkeen.

Kuva: Markku Rauta Harjavallasta sekä Antti Nisukangas ja Matti Valtonen pohtivat SDP:n laivaseminaarissa puolueen tilaa.

Sdp:n puoluesihteeri Ari Korhonen uskoo, ettei kunta- ja palvelurakenteen uudistukseen tähtäävällä Paras-hankkeella ole tällä haavaa jatkomahdollisuuksia.

Syynä tähän on Korhosen mukaan keskustan sekasortoinen tilanne puolueen jäätyä selkeästi hallituskumppaninsa kokoomuksen varjoon.

- Keskustan tilanne on johtanut siihen, ettei kepulla ole varmasti valmiutta voimakkaampiin kuntarakenteen muutoksiin kuin mitä tähän asti on tehty. Paras-hanke on hyvin todennäköisesti tällä hetkellä jäissä, arvioi Korhonen sunnuntaina Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Satakunnan sosialidemokraattisten piirijärjestöjen perinteisellä risteilyllä Viking Amorellalla.

Toisaalta myös kansainvälinen finanssikriisi hidastaa Korhosen mukaan etenkin kasvukeskusten keskuskuntien ympärillä tapahtuvia kuntarakenteen muutoksia.

- Finanssikriisi on jo koskettanut mm. yhteisöverotulojen alenemisen muodossa näitä keskuskuntia, ja niiden taloudet ovat vaikeuksissa. Se vähentää ympäristökuntien liitoshaluja keskuskuntiin.

Samainen talouskriisi saattaa aiheuttaa Korhosen mukaan myös sen, että osa hallituksen elvytyspakettiin kuuluvista hankkeista jää toteutumatta, koska valtaosa hankkeista edellyttää myös kuntien omaa rahoitusosuutta. Kunnilla ei kuitenkaan ole välttämättä varaa näihin panostuksiin.

Europarlamentin jäsen Lasse Lehtinen patisti demariväkeä tekemään lujasti työtä kesän EU-vaaleissa, sillä hänen mukaansa niissä menestymisellä on puolueelle paljon laajempi merkitys kuin vain saada edustajiaan parlamenttiin.

Lehtisen mukaan sosialidemokraatit ovat menettäneet otettaan kansainvälisissä asioissa sekä Suomen ulkopolitiikassa, ja hän väitti sen näkyvän myös demarien sisäpoliittisessa kannatuksessa.

Sosialidemokraattinen liike on Lasse Lehtisen mukaan ollut 100 vuotta kansainvälinen liike, ja pitkän aikaan Sdp oli Suomessa ainoa kansainvälinen liike. Demareilla oli vuosikymmenten ajan Suomessa myös ulkopoliittinen suora.

- Konservatiivien kansainvälinen yhteistyö on paljon nuorempaa, mutta viime vuosina se on selvästi voimistunut, ja se näkyy myös meidän ulkopolitiikassamme, Lehtinen huomautti.

Jukka Vilponiemi

10.2.2009 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva