Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Liian paljon, liian varhain

Kuva: Liian paljon, liian varhain

Jääkiekon SM-liigan pelaajasopimukset omien kasvattiensa kanssa ovat hyvin monella seuralla jo tehty – tai ainakin viimeistelyä vaille. On erittäin tärkeä asia, että seura saisi pitää omat nuoret lupauksensa sekä kasvattaa heistä pelimiehiä. Mutta SM-liigan ”herrasmiestapaan” kuuluu yleensä se, että jo vuodenvaihteessa on isketty toisen soppa-astialle. Toki on ymmärrettävää jos nuorelle tarjotaan lottovoiton suuruista palkkaa, että siirtyminen on vahvassa harkinnassa. Varsinkin sen takia, että taustalla häärii pelaaja-agentti, jonka tarkoitusperät ovat yksiselitteiset. Jokaisesta välitetystä seurasiirrosta kilahtaa myös tietty summa agentin pankkitilille!

Tuossa pelaaja-agentin työssä on sekä hyvät että huonot puolensa. Hyviin kuuluu se, että pelaaja pystyy keskittymään varsinaiseen päätyöhönsä. Erittäin huonona seikkana on se, että agentti käy puhumaan nuorta lupausta ympäri melkein korttelikiekosta alkaen.

Viisainta kun olisi nuoren pelaajan kannalta se, että hän saa kasvaa tutuissa ympyröissä täyteen kukkaan. Liian nuorena siirtyminen seurasta toiseen on kuin kaksipiippuinen haulikko, jossa molemmissa on panos. Omassa kasvattajaseurassaan nuori nousee hiljakseen sieltä neloskentästä kohti suurempaa vastuuta, joko ykkös- tai kakkoskenttään ja saa pelata sekä yli- että alivoimaa.

Se kehittää pelaajan kestämään myös tulevaisuuden haasteet, olivat ne sitten NHL, KHL tai tällä hetkellä jopa Ruotsin Elitserie. Liian aikainen siirto vie nuoren nelosketjuun tai usein jopa siihen missä kaikki sivusta seuraajat olisimme parhaimmillamme – eli vilttiketjuun. Ja kehitys pysähtyy peliajan vähentyessä kuin seinään.

Viltissä istuminen on yhtä tylsää kuin seurata Tikkurilan Moniteho-maalin kuivumista seinällä. Käy kuin maalitehtaan apupojalle – kumpikin katsoo maalin tekoa erittäin hyvältä paikalta. Siis maali tulee omiin!

Yksi joukkue vielä ilman

Monet seikat viittaavat siihen, että tulevan SM-liigajoukkueen rakentaminen pitää aloittaa jo puolessa välissä pelattavaa kautta. Varsinkin uusien pelaajien värvääminen on sellainen asia, joka saattaa vaikuttaa kyseisen henkilön pelaamiseen kauden mittaan.
Ei nimittäin tarvitse antaa näyttöjä nykyiselle valmentajalle, koska seuraavan kauden joukkueen kanssa on sopimus jo allekirjoitettu. Tämä vaikuttaa varmuudella myös kuluvaan kauteen, koska joka tilanteessa ei – ehkä – pistetä tarpeeksi kroppaa likoon.

Myös seurojen päävalmentaja on jo tammikuun aikana seuraavaksi kaudeksi varmistettu. Tällä hetkellä vain yksi SM-liigaseura ei tiedä ensi kauden päävalmentajansa nimeä. Jokerit tietää kyllä, ettei Glen Hanlon valmenna narripaitoja ensi kaudella, mutta kävikö niin ammattilaisseuran puheenjohtajana esiintyvälle Harry Harkimolle laskuvirhe? Ja seuran mestaruuksista päätellen ei käynyt ensi kertaa! Luultavasti Harkimo laski, että tällä hetkellä Hanlonin kakkosena toimiva Ismo Lehkonen olisi rotaatiossa sitten seuraava päävalmentaja. Mutta ei Harkimo muistanut kysyä lainkaan Ikan halukkuutta tehtävään. Kun Ismo sitten kieltäytyi kunniasta, niin se oli ehkä yllätys.

Näin se on nähtävä!

Pelicans vei Lahteen Mika Toivolan ja Ilves haki Tanskasta takaisin Heikki Mälkiän. Ja äkkiä olikin 13 seuraa nimennyt päävalmentajansa. Mutta kyllä Suomessa hyviä valmentajia riittää yhä. Silti Hjallis saattaa taas tähyillä ulkomaalaisvalmentajaa. Se linja taitaa tosin olla jo kuljettu. Sen ovat näyttäneet nimet Curt Lindström, Doug Shedden ja nyt Glen Hanlon.
Mutta onhan rapakon takana yhtä paljon valmentajia kuin SM-liigassa päätuomareita katsomossa.

Sheddenin varjosta

Päävalmentaja Jukka Jalonen on nyt näyttöpaikan edessä kun käynnissä ovat Euro Hockey Tourin Ruotsin turnaus. Analyytikko Petteri Sihvonen toteaa, että tässä turnauksessa nähdään mihin Jalonen todella pystyy kun pääsi pois Doug Sheddenin varjosta.
Sihvonen todennäköisesti, Urheilulehden kirjoituksissaan, päätyi tekemään jutun niin, ettei vastapuolesta löydy hakemallakaan mitään hyvää. Esimerkiksi TPS:n valmentajaksi tulleesta Kai Suikkasen arvostelusta voisi nyt kertoa edes jotain lieventäviä asianhaaroja, sillä onhan Suikkanen tehnyt tosi hyvää työtä konkurssikypsän (?) Tepsin liigajoukkueen luotsina.

Samoin sinne alimpaan kattilaan aikoinaan joutui Sakari Pietilä otsikolla ”Sakke surkea”. Kaikkien aikojen tasaisimmassa SM-liigassa voisi myös kertoa näistä henkilöistä jotain myönteistä, sillä ei kumpikaan seura ole jämähtänyt sinne alimmalle tasolle, vaan ovat yhä taistelemassa paikasta kympin sakkiin – ja sitä polkua voidaan kulkea mestaruuteen asti. No, ei nyt sentään hulluja kuvitella.

Mutta tv-ohjelmassaan Sihvonen on jopa hyvä. Hän nimittäin kyselee kiekkoasiantuntijoilta hyviä kysymyksiä ja vastaukset ovat taattua tavaraa. Ehkä Sihvonen sopiikin juuri tämän tyylin mediamoguliksi.

Ohjelman nimi on ”Kaksi sormea toisen takataskulla”. Ellei nyt nimi mennyt ihan oikein, niin ainakin sinnepäin!

Valinnat pitää myös onnistua

Meillä on nyt erittäin hyvä tilaisuus seurata miten Jalosen systeemi toimii turnauksessa. Nimittäin jotain valonkajastusta pitää jo pelikirjassa (mikä lie) näkyä.

Kyseessä on jo kolmas turnaus tälle vuodelle ja niin vaan on, että ne Sveitsin MM-kisat ovat jo niin lähellä, ettei mitään ihmekuvioita enää loppusuoralla rakenneta. Tosin MM-kisoihin tästä kolmannestakaan turnauksesta on melko vähän lähtijöitä.
Kyllä se menee taas niin, että MM-joukkueen runko rakennetaan niiden pelaajien ympärille, joiden oma seura on pudota mätkähtänyt pois NHL:n jatkopeleistä. Suomen SM-liigasta Ruotsin turnauksessa on monta pelaajaa mukana, mutta potentiaalisia MM-pelaajia heissä ei montaa ole.

Seikka on saletti.

Hyökkääjistä esimerkiksi Oulun Kärppien Toni Koivistosta on vaikea ennakoida mitään. Hänellä on todellinen näyttöpaikka kun Venäjän pikakiiturit ovat toisella kenttäpuoliskolla. JYPin Jarkko Immonen on pelimies, mutta vielä eivät kansainväliset näytöt riitä kunnon palkkapussiin kuin liigassa.'

Puolustajista Ilveksen Markus Seikola kantaa jopa joukkueensa Kultakypärää. Vaan miten sitten käy kun naapurilta tulee se ”yhrestoista”.

Jukka Jalosen pelityylin yksi suosikki tuntuu olevan Leo Komarov. Saapa nähdä miten porilainen hulluus puree EHT-turnauksessa. Hieman ihmettelen miksi Ilveksen Marko Anttila on mukana. Ehkä pelaaja itse antaa tähän vastauksen. Kaiken lisäksi saamme nähdä turnausottelut taas tuolta MTV3 Maxilta, joten ei nyt enää tunnu olevan mitään rotia!

Ollaanko jo lähellä

Nyt saattaa olla lähellä se aikakausi, jolloin dopingtestaajat ovat entistä lähempänä saada satimeen aineiden käyttäjät.
Tämä olettamus perustuu siihen, että yksi uusista lääkeaineista, joka on siis kehitetty sairaille, on valmistettu niin, että testaajat ovat lääkkeen kehittämisen yhteydessä saaneet myös tiedon siitä miten se löytyy käyttäjän elimistöstä.

Venäläiset ampumahiihtäjät menivät ensimmäisinä miinaan. Ja ovat kolme lajin huippua vielä! Silti Venäjän ampumahiihdon johto epäilee, että kyseessä on ajojahti.

Kyllä kai.

Positiivisen A-näytteen ovat antaneet Jekaterina Jurjeva, Albina Ahatova ja Dmitri Jaroshenko. Tuttuja nimiä kisojen kärkipäästä kaikki ovat. Jurjeva jopa johtaa naisten maailmancupia. Silti herää jonkinlainen kysymys. Hiihtäjät ovat epäiltynä uudenlaisen epo-hormoni ceran käytöstä. Kun käry kävi jo joulukuussa Ruotsissa pidetyissä maailmancupin kisoissa ja tieto tulee julkiseksi vasta 12, helmikuuta B-näytteen jälkeen, niin hidasta on tai sitten suunniteltua.

Ampumahiihdon MM-kisat nimittäin alkavat 14. helmikuuta Etelä-Koreassa. Outo sattuma?

Tosin täysin terve 21-vuotias belgialainen kilpapyöräilijä, Frederiek Nolf, kuoli nukkuessaan, vain tunteja ennen Tour of Qatar- kisan viidennen etapin alkua. Ja lisää vettä myllyyn: saksalaisia ampumahiihtäjiä (nimenomaan miehiä) on suoraan syytetty dopingin käytöstä. Ja katso, saksalaiset ovat menestyneet lähes yhtä hyvin nyt kuin Paavo Puurunen konsanaan. Samaa on väitetty myös saksalaisten maastohiihtäjien kohdalla. Eivät toki ole kärynneet, mutta eivätpä ole menestyneetkään.

Olisiko nyt savua ja tulta näkyvissä?

Kyllä riittää pelejä ja katsomista

Viikonvaihde kuuluu taas sellaisiin, jossa pelkästään Porissa tapahtuu enemmän kuin kymmenen hullua ehtii seuraamaan. Nimittäin on salibandyä, jääpalloa, Kaukalopalloa, pesäpalloa ja kaiken lisäksi Luvialla pelataan ringetteä.

Kun tähän lisätään vielä telkkarista tuleva tarjonta alppilajien MM-kisoista sekä mäkihypyn että yhdistetyn maailmancupeista, niin eipä siinä joka paikkaan ehdi. Nyt ei auta edes hallituksen elvytyspaketti – pikemmin sitä elvytyspakettia kaipaa palolaitoksen suunnalta!

Toki Porin Karhuhallissa lauantaina pelattava jalkapallon Liigacupin ottelu Tampere United-FC Inter Turku kello 16.30 alkaen kuuluu paikkakunnan harvinaisuuksiin. Ja miksi Liigacupia pelataan Porissa? No, siksi, ettei Tampereella ole tähän lajiin riittävän hyviä halliolosuhteita.

Että nysse tuli!

Porin Kärpät pelaa myös lauantaina Isomäen hallissa kello 16 alkaen liigaottelun ja vastassa on Duo96 Lieksasta. Porin Narukerä pelaa valiosarjan Bandyliigan ottelunsa Karhupaanalla ja tämä sarjaottelu alkaa kello 15.

Ja jos aamulenkin aikana menee karhuhallin ohi, niin kello 11.30 FC PoPa pelaa TPV:tä vastaan. Tosin kyse on jalkapallon harjoitusottelusta, mutta molemmat pelaavat kaudella Ykkösessä. SBS Pori kohtaa salibandyn Ykkösessä maineikkaan HIFK:n Porin urheilutalossa kello 17 ja pistetään ostosteeveen malliin vielä kaupan päälle Futsalin pudotuspelipaikasta taistelevan PoPan ottelu Vantaan Lokomotivia vastaan Urheilutalossa kello 14.30. Suomettumisen vuoksi Vantaa käyttää nimeä VALO.

Sunnuntaina Pesäkarhut kohtaa Karhuhallissa kello 13 naisten pesäpallon harjoitusottelussa Turku-Pesiksen. Molemmat ovat Superin joukkueita.

Ehkä tässä oli tarjontaa nyt ensi alkuun. Etsikää, niin löydätte lisää nuorten sarjoista, mutta tässä loppuu nyt palstatila vaikka tänään ei Porissa olekaan raveja. Ja piste.

Jarmo Liuhala

6.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva