Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lumeostot: Helppo tapa yrittäjälle tutkia omaa asiakaspalvelua

Kuva: Lumeostot: Helppo tapa yrittäjälle tutkia omaa asiakaspalvelua

Tyytyväinen asiakas kertoo saamastaan hyvästä kohtelusta tai tuotteesta kolmelle kaverille – tyytymätön kertoo huonosta kymmenelle.
Tässä on hyvä perustelu tutkia oman yrityksen asiakkaiden mietteitä, ajattelevat Tommi Laaksonen (oikealla) ja Teemu Pelttari, jotka ovat hiljattain perustaneet yrityksen tekemään asiakaspalvelututkimuksia.

Keskeinen tutkimusmenetelmä on ns. Mystery Shopping, eli haamu- tai lumeostaminen. 

Mystery Shopping -menetelmässä lumeostajat selvittävät yrityksen puolesta osto- ja palvelutilanteita kaupoissa, ravintoloissa, hotelleissa, pankeissa ja myös virastoissa.

Menettelytavoista ja kysymyksistä sovitaan etukäteen toimeksiantajan kanssa. Toisissa yrityksissä kerrotaan henkilökunnalle, mitä on tulossa, mutta ei kerrota milloin. Kaikissa yrityksissä ei lumeostoa paljasteta etukäteen, vaan vasta tulokset tuodaan pöytään.
Painopisteet vaihtelevat, mutta aina tarkkaillaan tiettyjä asioita: siisteyttä, palvelun tasoa, näkyykö henkilökuntaa, hymyileekö se – vai lymyileekö se esimerkiksi kännykkää räpläten ja katsekontaktia vältellen, kuten myös on käynyt.

– Menetelmä on helpoin ja halvin tapa päästä tutkimaan omaa asiakaspalvelua ja asiakastyytyväisyyttä, ja näin vaivaton tapa parantaa omaa liiketoimintaa, Teemu Pelttari tiivistää.

Uuden firman nimi, EasyScan, viittaa helppouteen ja vaivattomuuteen.

Menetelmä on helppo yrittäjälle muttei tekijöille. Tommi Laaksonen korostaa huolellisuutta: Mystery Shopping pitää viedä loppuun eli usein tarjoukseen asti. Jos lumeostaja lähtee kesken kaiken sanoen vielä harkitsevansa, myyjän taitoja ei voi arvioida, koska hänellä ei tullut tilaisuutta niitä näyttää.

Laaksonen ja Pelttari tarvitsevat itsensä lisäksi paljon muita ihmisiä tekemään lumeostoksia. Ystävät, sukulaiset ja tuttavat tulevat hätiin, mutta jatkossa aiotaan rekrytoida ulkopuolisiakin.

Tuore yritys pulpahti ilmoille parisen viikkoa sitten Satakunnan ammattikorkeakoulun Yrityskiihdyttämöstä. Miehet aikovatkin selvittää yhteistyön mahdollisuudet SAMKin kanssa. Opiskelijat olisivat hyvä lisävoima lumeostajiksi.

Laaksonen ja Pelttari ovat tekemässä Mystery Shopping -aiheesta opinnäytetyötä SAMKissa. He valmistuvat tämän vuoden aikana tradenomeiksi liiketalouden toimialalta, suuntautumisvaihtoehtoinaan markkinointi ja viestintä.

Heli Kokko

6.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva