Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Julkinen lista

Kuva: Julkinen lista

On olemassa Tiitisen lista, joka edelleen on salaisena Suojelupoliisin kassakaapissa. Mutta ei ole enää salaisena jalkapallon Veikkausliigan keräämä lista, josta Korkein hallinto-oikeus päätti tehdä julkisen. Kyseessä on liigan toimitusjohtaja Jan Waldenin vuoden 2005 aikana keräämä lista Suomessa pelanneista jalkapalloilijoista. Siinä olevien epäiltiin tavalla tai toisella osallistuneen kuluvan vuoden aikana Veikkausliigassa ottelun lopputuloksen järjestämiseen päämiehensä haluamalla tavalla. Ja tämä päämies kääri sitten huikeita pelivoittoja ulkomailla.

Kaikkiaan Veikkausliigan listalla on 25 pelaajaa, joista osa varmasti saattaa olla syyttömiä, mutta Waldenin listalle ovat syystä tai toisesta päässeet. Eli suomalaisten veikkauspelaajien niin kutsuttujen sopuottelujen järjestäminen on sittenkin ollut puuhastelua ja yhä vielä pitää ihmetellä miten saivat vuonna 2004 sovituksi peräti kolmen ottelun lopputulokset. Seuraavana vuotena, jota nyt Waldenin listakin käsittelee, pystyi veikkaamaan ainoastaan yhtä ottelua ns. single-kohteena.

Silloin Suomeen ilmestyi pelaamaan soluttautujia, jotka sitten tarvittaessa osallistuivat lopputuloksen järjestämiseen päämiehensä ”pyytämällä” tavalla. Suomessahan puhuttiin Nissisen listasta, jolla pari veikkaajaa pystyi sitten järjestelemään pelin voittajia. Pitkään ja hartaasti tutkitun jutun käsittelyn aikana liki varmat todisteet ja syytekynnyksen ylitti sekä käräjä- että hovioikeudessa vain ja ainoastaan yksi (1) II-divisioonan ottelu. Eikä siitäkään taidettu lopulta täyttä varmuutta saada muusta kuin siitä, että Varkauden joukkue käytti sovituksi havaitussa ottelussa kakkosmaalivahtia, koska ykkösmolari oli kovan pelirupeaman jälkeen jopa vammainen. Mutta tuomio oli kai pakko antaa, koska asiaa ajoi suuri ja mahtava Oy Veikkaus Ab.

Nyt asiaa siis puidaan vielä KHO:ssa ja nimenomaan vuoden 2005 kohdalta. Siltä vuodelta itse Veikkausliiga keräsi tiedot mahdollisista järjestetyistä otteluista ja listalle kertyi uskomattomasti 25 pelaajaa, joiden nimet ovat nyt julkisia.


Ulkomaalaisia paljon mukana

Se on selvää, että Suomeen tuli soluttautujia ja ylitse muiden nousi heti kättelyssä 7.7.2005 pelattu FC Hakan ja AC Allianssin ottelu, jossa nopealla aikataululla yllättäen maaliin komennettu Allianssin todellinen kumiukko, Gregory Goff, poimi pallon selkänsä takaa peräti kahdeksan (8) kertaa, eivätkä paljon joukkueen uudet belgialaispelaajat sekä uusi päävalmentaja reagoineet!
Vaihtopelaajiakaan ei ollut, koska heidät oli viimeistelyssä pudotettu kokoonpanosta. Ja kaiken takana patsasteli aasialainen uhkapelaaja herra Ye, joka keräsi melkoisen potin ja taisi homman pamahdettua julkiseksi saada vielä sementtisaappaat jalkaansa – mutta lompakko lie jäänyt kuiville? Allianssi sen sijaan upposi Tehtaan kentän vesisateessa.

Saksalainen Der Spiegel-lehti löytää vieläkin aihetta epäilyyn 1.9.2005 pelatusta ottelusta MyPa-RoPS, jossa Rovaniemen riveissä pelasi Adrian Pelka ja mitättömäksi osoittautui myös silloinen tähtipelaaja Dejan Godar.

MyPa voitti ottelun 5-1 ja kas kummaa, sitä oli malesialainen uhkapeluri William Bee Wah Lim pelannut juuri RoPS:n neljän maalin tappioksi ja kuittasi sillä tuloksella yli kolme miljoonaa euroa. Eri asia millä nimellä Lim tuota ottelua pelasi, sillä hänen hallustaan löydettiin aikoinaan ainakin kolmella eri nimellä olleet passit – kaiken lisäksi vielä eri maiden viralliset passit.

Kumma juttu muuten, että nämä puujalat – Allianssia lukuun ottamatta – ovat aina löytäneet tiensä Rovaniemelle. Missään nimessä RoPS ei ole siitä vastuussa, koska se on monena vuotena hankkinut melkoisen muukalaislegioonan Napapiirille. Jos seura olisi ollut tietoinen, niin toki se olisi hoidellut myös kenttäasiansa kuntoon. Sille on käynyt mätä säkä!

Hyvin junailtu

Monet juuri näissä otteluissa paikalla olleet katsojat eivät ole havainneet pelissä mitään erikoisia piirteitä, sillä jopa maailman paras jalkapalloilija, Christiano Ronaldo, sai vähän aikaa sitten pallon yli tyhjän maalin kolmesta metristä sekä epäonnistui rangaistuspotkusta 11 metristä.


Eli virheitä tulee taitaville miljoonamiehillekin puolentoista tunnin yhtämittaisen kentällä olon aikana, jolloin pelaaja liikkuu yli kymmenen kilometriä jalkapallokengät jalassa. Sitä moni ei tee edes lenkkitossut jalassa!

RoPS:n Jouko Kiistala antoi sitten kylmästi potkut puujalka-Pelkalle. Taisi pelaaja jotain aavistella, koska hän ei tarvinnut edes seuran hankkimaa paluulippua kotimaahansa. Luultavasti sen osti hänelle valmiiksi jo tuo päämies, joka löi niitä suuria vetoja?
Mutta aina esiin tulee RoPS. Espoossa FC Honkaa vastaan ukrainalaismaalivahti Nikolai Pavlenko seurasi katseella 1-0 voittomaalia ja Rovaniemellä parrasvaloihin pääsi Aleksander Kulik. Ei Nissinen ainakaan näitä miehiä usuttanut sopupeliin – taustalla oli oikein mafia.

Veikkauskohteita arvotaan

Eipä tarvitse mennä näämmä kuin Englantiin asti, kun koko Lontoo menee täysin sekaisin sinne sataneen 30 senttisen lumen takia. Vakiokierrokselta 2 peruutettiin ainakin neljä ottelua, koska kenttää ei saatu asianmukaiseen kuntoon. Voi olla, että lähivuosina oppivat Brittein saarillakin toimimaan silloin jos hiukan tulee lunta alas.

Taitaa sittenkin olla merkki ilmastonmuutoksesta, koska nykyään Suomessa hämmästellään, miksei sitä lunta ala jo etelään tulla. Ottaa jopa hieman pannuun kun uutistenlukijat aina lopussa kysyvät meteorologilta, että ”joko sinä Pekka lupailet lunta tänne eteläänkin”!

No, nyt ovat Etelä-Euroopassa saaneet lunta kerrakseen ja tuskin toivovat lisää. Ei meikäläinenkään toivonut lisää vettä Poriin silloin kun kellarissa oli sitä reiteen asti.

Mutta eniten hämmästyttää, että Arsenalin kotiottelu uudella Emirates-stadionilla jouduttiin peruuttamaan lumentulon vuoksi. Huonosti rakennettu talvikauden kenttä, jollei sen päälle pystytä pistämään kattoa pahimman myräkän ajaksi. Tai sitten siellä on kenttämestarina eräs nokialainen vesimies!

Huippusiirto

Englannissa jalkapalloseuroilla on millä mällätä. Manchester City lupasi suorastaan huikean summan brassi Kakálle, mikäli hän olisi siirtynyt AC Milanista The City of Manchester Stadiumille. Ei siirtynyt brassi, vaikka tuohta olisi tullut jo yhdestä kaudesta loppuelämän tarpeiksi!

Mutta Arsenal sai kuin saikin haluamansa pelaajan. Aivan siirtoajan viimeisillä hetkillä Pietarin Zenit ja Arsenal pääsivät yhteisymmärrykseen viime kesän EM-lopputurnauksessa itsensä jalkapalloilijana Euroopan tietoisuuteen iskeneen Andrei Arshavinin siirrosta Lontooseen. Rahaa kaupassa siirtyy noin 15 miljoonaa puntaa (16,6 miljoonaa euroa) ja sopimus on 3,5 vuoden mittainen.
Kun tietää englantilaisten huippupelaajien viikkopalkan, siis viikkopalkan, olevan järjestään jopa yli 100!p000 puntaa – parhailla saattaa summa alkaa kakkosella – niin hyvin sillä pitäisi toimeen tulla. Silti jotain kertoo se, että venäläinen oligarkki, Roman Abramovitsh, ei hankkinut Chelseaan yhtään uutta pelaajaa, vaan taitaa pikemminkin olla luopumassa seuran omistuksesta. Ja jopa luopuuukin, ellei seura tänä keväänä voita jalkapallon Mestarien liigaa, vaan tittelin vie joku toinen brittiseura.

Ei Venäjältäkään enää rahaa irtoa entiseen malliin, vaikka sitä sieltä löytyy. Jos käy vähiin, niin pannaan pari merkittävää putkea pariksi viikoksi kiinni – ja taas on kapitaalia.

Jopa on tasaista

Jääkiekkoleijonat pelaavat tänään Prahassa Euro Hockey Tourin ottelun Tshekkiä vastaan, vaikkakin nyt pelataan niin kutsuttua Ruotsin turnausta.

Suomen SM-liiga on varsin mielenkiintoisessa vaiheessa. Kun jossain vaiheessa näytti, että JYP vie runkosarjan voiton mennen tullen, niin tammikuu muutti tilannetta melkoisesti. Nyt JYPin imussa puhaltavat jo KalPa, Jokerit, Kärpät ja Blues. Kolmen pisteen voitolla – varsinkin useammalla peräkkäisellä – ajetaan iso ero kiinni, ellei kärkijoukkue itse napsi kuin pisteen sieltä ja toisen täältä.

Maaottelutauon jälkeen pelataan SM-liigan runkosarjassa vielä 11 ottelua. Jos tulee useampia voittoja, niin sarjataulukko voi saada vielä mielenkiintoisia muutoksia. Tämä tietenkin vain siten, että muutamalle seuralle iskee kunnon jääkauhu.
No, katsotaan nyt ensin miten Jukka Jalonen saa Leijonat pelaamaan Ruotsin turnauksessa.

Eri kemiat eivät aina kohtaa

Porin Ässien jatkoaikavoitto Helsingissä kuului sarjaan tärkeät kaksi pistettä. Yllättäen Ässien riveistä puuttui Marko Kivenmäki. Voi olla, että Alpo Suhonen ja Kivenmäki ovat asioista eri mieltä, mutta joukkueurheilussa valmentajan sana tahtoo aina painaa enemmän.

Olisi suuri vahinko, mikäli Kivenmäki puuttuisi jatkossa Patapaidoista, sillä henkilökohtaisesti pidän häntä pelimiehenä. Joskus tosin ajatukset voivat vaellella, mutta kun vire on päällä, niin Marko kuuluu Suomen älykkäimpiin hyökkääjiin. Ei se Kultakypärä tälläkään kaudella ihan tyhjästä voinut tulla.

Silti tärkeää on, että Pentti Matikainen saa pidettyä myös nuoria pelaajia ässäryhmässä. Olen kyllä kuullut iloisiakin huhuja, mutta seuran vahvistus vasta tuo huhuille totuuspohjaa. Itse toivoisin, että yksi suurimmista hyökkäyslupauksista, Sakari Salminen, jatkaa. Houkutuksia on ollut, mutta Ässät on vielä ainoa vaihtoehto, uskon. Samoin Veli-Matti Savinaisesta kehittyy vielä Porissa kova pelimies. Alku on lupaava. A-nuorista pitää saada mukaan Severi Sillanpää, joka taitaa olla ainakin yhtä hyvä hyökkääjä jo nyt kuin isä-Kimmo aikoinaan.

Toivottavasti nämä nuoret lupaukset pysyvät Porissa niin kuin luulen. Mutta olen myös kuullut salaa parista nuoresta lähtijästä ja se on paha. Toki nuori lähtee, jos löytyy joku joka maksaa. Mika Nieminen sanoi jo aikoinaan Raumalla, ettei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa. Mutta yksikään nuori ei nelosketjussa kehity!

Seikka on saletti.

Jarmo Liuhala

5.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva