Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Juhlat lauantaina: TUL:n Satakunnan piiri täyttää 90 vuotta

Työväen Urheiluliiton Satakunnan piiri ensi lauantaina viettää 90-vuotisjuhliaan, on se periaatteessa kaikkien satakuntalaisten urheilujärjestö.
- Raja-aidat ovat murtuneet. Meillä ei lasketa, onko seuran toiminnassa mukana oleva nuori työläisperheen vai porvariperheen vesa, sanoo piirin toiminnanjohtaja Esa J. Wahlman.

 

Koko TUL kuin sen piirijärjestökin syntyivät vuonna 1919 aikana, jolloin yhteiskuntaluokkien rajat olivat tiukassa. Työläiset urheilivat omissa seuroissaan, porvarit omissaan.

Kun suomalainen urheiluelämä eheytettiin kymmenisen vuotta sitten, raja-aidan kaatuivat lopullisesti. Porvarillisia arvoja edustava SVUL kaatui konkurssiin, ja TUL lähti mukaan perustamaan muiden järjestöjen kanssa SLU:ta, Suomen Liikuntaa ja Urheilua, joka toimii nyt liikuntajärjestöjen yhteisenä edunvalvojana.

Esa J. Wahlman myöntää sen, että TUL:llä ja piirijärjestöillä on edelleen omat vasemmistohenkiset ideologiansa, punaiset lippunsa ja TUL:n marssinsa, mutta ne eivät vaikuta käytännön seuratyöhön.

- Seuroissa kaikki jäsenet ja liikunnan harrastajat ovat samanarvoisia riippumatta taustoistaan. Toiminnassamme on mukana lapsia ja nuoria kaikista yhteiskuntaluokista.

Wahlman pitää valitettavana sitä, että edelleenkin on silti niitä, jotka lähtevät pakoon puhuttaessa TUL:stä.

- Mutta ei meissä ruttoa ole.

TUL:n Satakunnan piiri perustettiin 30. maaliskuuta 1919, pari kuukautta itse liiton perustamisen jälkeen. Perustavina seuroina olivat Porin Pyrintö sekä silloiset Pihlavan Ponteva ja Rauman Toive.

Nyt Satakunnan piiriin kuuluu 78 seuraa, joilla on 20 000 jäsentä. Se on Satakunnan suurin urheilun piirijärjestö samaan tapaan kuin TUL on puolella miljoonalla jäsenellä ja 600 seuralla maan suurin liikuntajärjestö.

Nykyisen liikuntajärjestelmän mukaisesti kilpaurheilu on lajiliittojen hoidossa, ja TUL vastaa nuorisoliikunnasta, kuntoilusta ja terveysliikunnasta.

- Seurat voivat kuitenkin kuulua suoraan lajiliittoihin, joiden kautta moni satakuntalainen TUL-seura on urheilijoineen valtakunnan, jopa Euroopan huipputasolla, Wahlman sanoo.

Lippulaivana Satakunnassa on jalkapallo, jota TUL:n seuroissa pelataan eniten. Piirillä on kuitenkin 17 lajijaostoa, joten menestystäkin on tullut monessa lajissa.

TUL:n ja koko maan pikaluistelun kärkeä edustavat Harjavallan Työväen Urheilijat ja Porin Pyrintö. Porin Yleisurheilun kasvatteihin kuuluu mm. keihäänheittäjä Taina Uppa.

Nuoria uimareita TUL:n seuroissa on nippukaupalla erityisesti Porissa, Ulvilassa ja Eurassa. Koiviston Isku kuuluu maan huippuihin pyöräilyssä sekä naisten ja nuorten lentopallossa, ja myös Säkylän Yritys on vahva pyöräilyseura.

Tässä vain muutamia esimerkkejä TUL:n satakuntalaisten urheilijoiden menestyksestä.

Jäsenmäärältään Satakunnan piiri on TUL:n neljänneksi suurin piirijärjestö, mutta sen rooli on käytännössä suurempi.
- Koululaisten iltapäiväkerhojen ja eräiden liikuntaprojektien myötä piirin palkkalistoilla on yli 60 vakinaista työntekijää, Se on enemmän kuin liiton keskustoimistossa on henkilöstöä, Wahlman sanoo.

Satakunnan piirillä on myös merkittävä rooli liikuntapolitiikan rakentamisessa: piirin puheenjohtaja Antti Vuolanne on liiton varapuheenjohtaja ja Wahlman on SDP:n liikuntapoliittisen jaoston varapuheenjohtaja.

TUL:n Satakunnan piirin varapuheenjohtaja on Eija Hakala Porista, piirivaltuuston puheenjohtajana Markku Malmsten Raumalta ja varapuheenjohtajana Ilkka Träskelin Porista.

Jukka Vilponiemi

5.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva