Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Essusta noormarkkulaisten oma kohtaamispaikka

Kuva: Essusta noormarkkulaisten oma kohtaamispaikka

Noormarkun perhekeskus Essu on laajentanut merkittävästi toimintaansa. Nykyisin päivälläkin avoinna olevasta Essusta on muotoutumassa aktiivinen vapaaehtoistoiminnan keskus, jonne kuka tahansa voi poiketa viettämään aikaa ja tapaamaan muita ihmisiä.

Essua ylläpitää Mannerheimin Lastensuojeluliiton Noormarkun paikallisyhdistys, joka on vuokrannut käyttöönsä kunnan entisen sosiaalitoimiston tilat kirjaston vierestä.

Essun talo on yksi niistä kiinteistöistä, jotka Noormarkun kunnalla on tarkoitus laittaa kuntaliitoksen myötä myyntiin. Tämä uutinen ei Essun tarmokkaita naisia kuitenkaan ole lannistanut, vaan vapaaehtoiskeskuksen toimintaa suunnitellaan innolla eteenpäin.
Keskustelut entisen sosiaalitoimiston mahdollisesta myymisestä ovat vielä aivan alkutekijöissään ja sanansa niihin on sanottavanaan myös Porin kaupungin teknisellä toimella.

- Tietenkin toivomme hartaasti, että saamme jäädä tähän taloon Porin kaupungin vuokralaisiksi. Tilat sopivat meidän käyttöömme erinomaisesti.

- Aika näyttää, mitä tapahtuu. Me aiomme joka tapauksessa luoda Essusta entistäkin tarpeellisemman ja kaikkia noormarkkulaisia palvelevan kohtaamispaikan, MLL Noormarkun hallituksen puheenjohtaja Sari Hellman painottaa.

Essun vapaaehtoistoiminnan käynnistämisidean takana on Marja Rauta, joka itse on jo pitkään ollut mukana Porin vapaaehtoistoiminnan keskus Liisassa. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan kopioida suoraan Liisan toimintamallia, vaan luoda noormarkkulaisten näköinen Essu.

Essussa on jo nyt monta ”taskua”: olohuone ja kahvila, keittiö, lasten leikkihuone, askarteluhuone, myymälä ja kirpputori. Vapaaehtoiskeskus on avoinna joka arkipäivä kello 10-15. Kahvilasta voi ostaa edullisesti kupposen kahvia tai teetä ja pientä purtavaa. Talosta löytyy myös Noormarkun keskustan ainoa yleisö-wc.

- Monet syrjäkyliltä keskustaan asioille tulevat ovat valitelleet sitä, että ei ole lämmintä paikkaa, jossa odotella linja-autoa, eikä sitä vessaakaan. Nyt on molemmat. Essun ovet ovat kaikille avoinna, Sari Hellman kutsuu.

Essuun on osa-aikaisena työllistetty kolmeksi kuukaudeksi Maarit Joensuu, joka opiskelee lasten ja nuorten erityisohjaajaksi ja tekee samalla yhtä näyttötyötään. Maaritin ja vapaaehtoisten ansiosta Essu voi olla avoinna päivisinkin.

Essun aikaisempiin ja tuttuihin palveluihin kuuluvat muun muassa perheavustaja, lasten synttärikutsut, perhekahvila ja lastenhoitopalvelu. Vertaistukiryhmiä järjestetään ensimmäisen lapsensa saaneille sekä synnytysmasennuksesta kärsiville äideille.
- Uutta on se, että tulemme vapaaehtoisvoimin tarjoamaan erilaista päiväohjelmaa. Tulossa on esimerkiksi yhteislaulua, käsityöpiiri, runonlausuntaa ja haitarinsoittoa. Ideoita on vaikka kuinka, mutta haluamme myös kuunnella noormarkkulaisten toiveita. Olisikin mukavaa, jos saisimme postia Essun idealaatikkoon.

Sari Hellmanin mukaan vapaaehtoisia on jo tähän mennessä ilmoittautunut mukava määrä, mutta lisää kaivataan. Kaikki toimintaan mukaan haluavat otetaan ilolla vastaan, mitään erikoistaitoja ei tarvitse olla.

- Kahvilamme pyörii jo vapaaehtoisvoimin: Elina Liukkonen häärii siellä hengettärenä. Essu tarjoaa kaikille jostain syystä kotona oleville ja arkipäiviinsä aktiviteettia kaipaaville mahdollisuuden lähteä pois neljän seinän sisältä. Voi osallistua toimintaan ja järjestää piristystä muillekin tai sitten vain tulla kahville ihmisten pariin.

Perjantaisin kello 10-12 Essussa kokoontuu perhekahvila, eli paikalla on paljon äitejä lapsineen. Talo on samaan aikaan avoinna kaikille muillekin, joten hulinaa varmasti riittää.

- Olisi hienoa, jos ikäihmisiä poikkeaisi kahville samaan aikaan, kun talossa on lapsia. Kaikilla perheillä ei tänä päivänä ole isovanhempia lähellä tai heitä ei ole ollenkaan. Lapsilla olisi näin mahdollisuus saada kosketusta vanhempaankin ikäpolveen ja vaikkapa kivuta jonkun mummun tai papan syliin satua kuuntelemaan!, Sari Hellman nauraa.

5.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva