Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lobbarit

Kuva: Lobbarit

Lobbaamisella ja lobbareilla on kielessämme usein huono kaiku, joka lienee eniten kotoisin amerikkalaisista elokuvista, joissa nämä ostettavissa olevat lobbarit ostavat päättäjiä asiansa puolelle.
Amerikassa tämä romantisoitu mutta likainen peli saattaakin olla osaksi totta, panihan korruption vastaiseen sotaan ryhtynyt uusi presidentti Barack Obama rajoituksia lobbareiden työhön Valkoisessa talossa.

Meillä Suomessa totuus on kuitenkin siistimpi. Meillä puhtaasti ammattimaisia lobbareita - niitä jotka yrittävät vaikuttaa päättäjiin - on vähän. Sen sijaan meidänkin yhteiskunnassamme on yhä enemmän niitä, jotka työhönsä liittyen yrittävät kääntää päättäjien päät.

Likainen osasto on toki meilläkin. Esimerkiksi Nokian väitetään harjoittaneen negatiivista lobbausta saadakseen läpi lain työnantajan oikeudesta tutkia työntekijöiden sähköpostien tunnistetietoja. Sekä Nokia että pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ovat kiistäneet tämän, mutta jos Nokian lähtöuhkaus Suomesta pitää sittenkin paikkansa, se on jo kiristystä.

Niin tai näin, lobbareita meilläkin siis on. Lobbareiksi pitäisi laskea esimerkiksi kunnanjohtajat, maakuntajohtajat, erilaisten järjestöjen toiminnanjohtajat ja monet asiamiehet, kuten yritysten niin sanotut yhteiskuntasuhteiden hoitajat. Ja saattavat johtavat luottamushenkilötkin toimia esimerkiksi kunnissa lobbareina.

Ay-johtajat harrastavat lobbausta yrittäessään vaikuttaa työelämän lainsäädäntöön. Yksi ay-liikkeen lobbarilegendoja on Metalliliiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen (sd), joka lobbasi SAK:n teollisuusliittojen edustajana Olkiluotoon vaivalloisesti nousevan viidennen ydinvoimalan puolesta.

Jopa kansanedustajien rooliin kuuluu lobbaus oman maakuntansa puolesta, vaikka he toisaalta ovat myös niitä, joihin lobbarit yrittävät vaikuttaa.

EU:n myötä Brysseliin on muodostunut suomalaisten lobbareiden yhdyskunta, joka omien etujärjestöjensä puolesta yrittää vaikuttaa EU:n lainsäädäntöön.

Satakunnassa on ollut vuosien saatossa joukko maineikkaita lobbareita.

Vaikka 1960- ja -70-luvuilla ei vielä juuri lobbausta tunnettu terminä, niin sitä harjoitti mm. Kankaanpään legendaarinen kaupunginjohtaja Ennu Virtanen (sd), joka osin viinan voimalla ja valtion rahoilla onnistui nostamaan Kankaanpään Pohjois-Satakunnan ylivoimaiseksi keskukseksi. Sittemmin Virtasen työtä on jatkanut eräs Kake (kesk).

Myöhemmin kovina satakuntalaisina lobbareina ovat kunnostautuneet esimerkiksi Porin entinen kaupunginjohtaja Martti Sinisalmi (sd) ja entinen maakuntajohtaja Pekka Turunen (kok) tai Rauman entinen kaupunginjohtaja Pentti Koivu (sd). Tosin Sinisalmen ja Koivun lobbauksista osa keskittyi toisen ajamien hankkeiden kaatamiseen.

Varsinkin Sinisalmi ja Turunen lobbasivat aikanaan Ennu Virtasen tapaan viinan voimalla, sitten Sinisalmi raitistui ja Turunen sairastui. Yhtä kaikki, heidän lobbaustaitojaan ei voi kiistää.

Nyt kyliltä kuuluukin kummia. Kun Pori sai valtion elvytyspakettiin Mäntyluodon väylähankkeen ja koko Satakunta Tampereen radan remontin, niin asialla eivät luotettavien lähteiden mukaan olleet esimerkiksi maakunnan kokoomuslaiset ja keskustalaiset kansanedustajat, joilla pitäisi olla parhaat yhteydet porvarihallitukseen. Lobbareina eivät siis olleet kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja tai keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ministeri Anne Holmlundista (kok) puhumattakaan. Holmlundhan on jäävännyt itsensä kotimaakunnan asioista.

Lobbareina eivät myöskään olleet Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen (sd) tai maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd).
Sen sijaan liikekannalla oli taas kerran Martti Sinisalmi, joka on jäänyt eläkkeelle jo Porin yliopistokeskuksen johtajankin virasta, mutta jonka nimeen törmää vaikuttajana edelleen.

Tiedon mukaan Sinisalmella oli joulun tienoilla sovittuna tapaamisaika valtiovarainministeriön valtiosihteerin Raimo Sailaksen (sd) kanssa.

Koska esimerkiksi Luukkonen ja tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus (kok) olivat lomailemassa, Sinisalmi sai Porista mukaansa Helsinkiin kaupunginhallituksen vielä silloisen varapuheenjohtajan Pentti Kilkun (kok) sekä apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksosen (vas).

Lopputuloksesta päätellen tämä epävirallinen lobbausdelegaatio onnistui pehmittämään muutenkin satakuntalaismielisen Sailaksen maakunnan väylähankkeiden puolelle.

Lobbailuun ei siis aina tarvita palkkaa, korkea eläke saattaa riittää.

Jukka Vilponiemi

5.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva