Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuivat siirtomarkkinat

Kuva: Kuivat siirtomarkkinat

Jääkiekon siirtoikkuna on sulkeutunut. Kyllä sulkeutui hiljaisesti, sillä eihän se edes kunnolla narahtanut. Jokainen SM-liigaseura piti kiinni omistaan ja siihen yhtenä syynä täytyy olla avoin SM-liiga, eli yksi nykyisistä liigaseuroista saattaa pudota Mestikseen. Toisena syynä on se, että Vaasan Sportissa nykyään huhkiva projektivalmentaja Juhani Tamminen on pistänyt pelokkeen ilmoille, että kun kerran rakensin perustan Oulun Kärpillekin, niin sama homma onnistuu myös Vaasassa. Oulussa Juha Junno tuli ajoissa ruoriin, vaan löytyisikö Vaasasta pitkäjänteistä sekä sitoutuvaa kiekkomiestä, kas siinä pulma?

Nappikaupaksi siis meni, vaikka kaksi Euroopan kohtuullisen suurta seuraa teki konkurssin juuri siirtorajan alla. No, Olympija Ljubljanasta sentään maalivahti Markus Korhonen ehti saada asiat kuntoon Tampereen Ilveksen kanssa. Mutta Ruotsin Malmö Blackhawks teki Percy Nilssonin johdolla kunnon vedätyksen. Palkkasi vielä keskiviikkona uuden pelaajan ja ilmoitti torstaina olevansa konkurssissa. Näin toimii kunnon kiekkoseura Ruotsinmaalla.

Malmö on juuri se seura, joka kiusasi Raimo Helmistä verorästien takia vielä viime vuoden puolella vaikka itse seura oli kierrättänyt devalvoitavia kruunuja veroparatiisien kautta. Naapurimaan verottaja oli kuitenkin porkkanan tarkka ja niinpä Percy yritti Raipeakin maksumieheksi. Malmössä pelaa nyt maalivahti Jani Hurme – tai piti pelata – mutta hän on ollut koko kauden loukkaantuneena, joten kyllä Hurmeen tili juoksee sairasvakuutuksen ja palkkaturvan kautta.


Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki kertoi, että viimeisenä hätähuutona Malmö tarjosi pelaajiaan Suomeenkin. Myös Ässille oli tarjottu ainakin kahta pelaajaa – vaan eivät Patapaidoille kelvanneet.
Se hyvä!

Muutama tarjous ilmoilla

Slovenian suunnalta tarjolla oli SM-liigastakin tuttu Frank Banham, mutta hintalappu taisi olla sitä luokkaa, että Frank siirtyi Sveitsin Bieliin. Malmön katastrofista ehti alta pois Marcus Paulson, joka pääsi Färjestadiin. Tarjolla ei todellakaan ollut sellaisia pelimiehiä ulkomailta, joihin olisi kannattanut euroja sijoittaa. Näin ollen ainakin muutama pelaaja-agentti veti ansaitusti vesiperän!
Erikoisin siirto taisi olla Ilveksen Sami Torkki, joka siirtyi Ruotsin Elitserienin MoDon riveihin. Ja saipa Sami siirtonsa syynkin selville, koska hänelle tehtiin selväksi työtehtävä saman tien. Ei ehkä anna hyvää kuvaa pelaajan taidoista kun kerrotaan, että tehtäväsi on suojella kaikissa mahdollisissa tilanteissa kaksinkertaista olympiavoittajaa sekä kaksinkertaista Stanley Cup-voittajaa Peter Forsbergia.

Tosin Torkki itse oli sitä mieltä, ettei Foppa mitään kaukalopoliisia tarvitse, vaan osaa kyllä huolehtia itse itsestään. Mutta mitenkähän on, Forsberg on jo sen verran kiekkovuosien kolhima – mutta toki pelisilmä tallella – ettei luistin liiku entiseen malliin. Kaiken lisäksi kyseessä on varotoimi, sillä ei edes MoDo tiedä pystyykö Foppa edes pelaamaan.

Mutta mikäli pystyy, niin aina on lähellä Torkki. Seikka on totuudenmukainen, sillä ei jaksa uskoa, että Ilveksessäkin silloin tällöin viltissä istunut ex-raumalainen olisi kutsuttu lahden taakse pelillisien avujensa takia!

MoDon käsky kuuluikin, että pelaa kovempaa ja pistä laidat ryskymään. Tällä systeemillä hankitaan ensin maine ja sitten onkin edessä homma suojella Forsbergia, koska vastustajat uskovat, että nyt kaukalossa vasta kova mies häärii.

Näin se on nähtävä. Samalla johtopäätös: Ruotsissakin toimii käskyttäminen, mutta pelaaja tietää sen sanomatta – etukäteen.

Varmuudella olivat kaupan

SM-liigan sisällä oli varmuudella kaupan myös rutinoituja – tai rutinoituja ja rutinoituja – pelaajia, mutta eivät käyneet kaupaksi. Tähän sarjajyrien ryhmään on laskettava nimet Kevin Kantee, Ilves (muistattehan tuon pelaajan jota Matt Nickerson hieman koulutti Porissa), Timo Vertala olisi päässyt ulos kirvesrinnoista ja TPS kauppasi Ilari Filppulaa sekä Tommi Hannusta (monesko Hannuksen seura olisikaan ollut).

Jokerit oli myymässä wanhankansan sääennustaja Kerman Kallea. Mutta ei kelvannut Kalle Kerman kellekään.
Mutta Blues oli loukkaantumissumansa takia kuulolla. Ei se ulkomaalaisia voinut enää hankkia lisää, koska heitä on nytkin yli sallitun, mutta KooKoosta löytyi Jarno Kultanen (p) ja Tapparasta Teemu Nurmi, joka sai tilalle puolustaja Matti Ahon Ruotsin Växjöstä, eli meni Porista 100 kilometriä itään.

Hyökkääjä Aki Keinänen on poukkoillut Turun ja Porin väliä ja nyt pesti TuTossa loppui ja Keinänen on loppukauden taas patapaita päällä. Eri juttu, kuinka usein pelipaita päällä, mutta TuTossa hän tuikkasi peräti viisi (5) maalia yhdessä ottelussa. Kyllä ne maalit SM-liigassa menevät ihan samasta lävestä kuin Mestiksessä. Näyttöpaikkaa vain tarvitaan!
Yksi nimi voidaan vielä pistää kaupan päälle: Tapparan Sami Ryhänen siirtyi Espoon Bluesiin.
Ja tässä kaikki tällä kertaa.


Ässillä on saumat

Porin Ässät on eilen pelannut Helsingissä viimeisen liigaottelunsa ennen maaottelutaukoa. Sanomatta on selvää, että eilinenkin peli kuului Ässien pudotuspelien sarjaan. Ei edes tappiokaan saumoja vielä niistä, mutta kolmen pisteen voitto olisi ollut nannaa. Parempaa kuin purkillinen Vitanovaa!

Viime perjantainen Ässien ja Lukon välisen liigaottelun ensimmäinen erä oli meikäläisittäin paras näkemäni erä Ässiltä jopa pitkiin aikoihin. Vaikka se päättyikin vain 1-0, niin Petri Vehanen piti lukemat siedettävinä ja kyllähän laukauksissa oli vielä toivomisen varaa. Mutta yritystä ja mukavaa peliä nähtiin. Eli eväitä on edelleen ja hiljakseen tuntuvat jopa vain paranevan maultaan.

Tapio Sammalkangas tykitti avausmaalin (kauden toinen) hyvään aikaan ja kieltämättä se toinen maali erässä oli Ässiltä lähempänä kuin Lukon nimiryhmältä se ensimmäinen! Tomi Pettisen vetämä Lukon tasoitus oli toisessa erässä kuin piiskansivallus.
Vielä alkukaudella Canal Plussan kommentaattorina istunut Marko Mäkinen siirtyi – kai Pentti Matikaisen pyynnöstä – Ässiin. Ja hyvä oli, että siirtyi. Alku on ollut hakemista, mutta valoa näkyy koko ajan enemmän. Näin on muuten Marko Luomalankin pelissä.
Kolmannessa erässä Mäkinen jyräsi läpi Derek Damonin pystysyötöstä ja pisti voittomaalin hallitusti Vehasen taakse. Itse asiasta kuultuna Mäkinen totesi, että harhauttaminen oli oikeastaan helppoa, koska se on ainoa jonka hän osaa. Kivaa vaatimattomuutta. Sekä Tapion että Markojen otteet passaisivat ensi kaudellakin Isomäessä katsottaviksi.

Nyt mietityttää Sakari Salminen. Ettei nyt vaan poika hätiköi. Lama tulee takuulla ja peliaikaa Ässissä. Kannattaa huomata, että KHL on jo vaikeuksissa ja NHL:n seuroista tasan puolet liikkuu vesirajan alapuolella. Pari kautta Porissa lisää, lama lie ohi ja taidot ovat maajoukkuetasolla.

Aina uusi nimi

Euro Hockey Tourin nimi Moskovassa oli joku Ensimmäisen kanavan Cup. Rosno ei enää kelvannut. Nyt torstaina alkaa Tukholmassa LG Hockey Games, jonka avausottelunsa Suomi muuten pelaa vieraissa Tshekkiä vastaan ihan Tshekinmaalla.
Tällainen yhden ottelun pompottelu per turnaus ei käy meikäläisen älliin – tosin muita sellaisia asioita on toki niin paljon, ettei 48 sivuinenkaan aviisi niihin riittäisi. Mutta nyt puhutaan onneksi vain jääkiekosta.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen on joutunut tekemään viime hetken muutoksia ryhmäänsä. Hyökkääjät Juha-Pekka Hytönen (JYP) ja Sami Kapanen (KalPa) sekä puolustaja Teemu Aalto (Linköping) jäävät pois turnauksesta.

Tilalle valittiin Olli ”Lauranveli” Malmivaara (JYP), Leo Komarov (Pelicans) ja Teemu Laine (HV71). Eli kyllä nyt aina yhden Teemun tilalle toinen löytyy.

Alkaa muuten olla viimeiset testileirit monen pelaajan osalta, joten nyt ovat loput torossa. On siellä pari Lukkoakin – Haataja sekä Laaksonen.

Valkoinen sirkus ja pellet

Alppihiihdon MM-kisat alkavat huomenna ja pohjoismaisten lajien MM-kisat ovat myös liki. Kun kerran pohjoismaisilla lajeilla on kunnia kantaa moista nimeä, niin mikähän muu nimi kuin tuo valkoinen sirkus mahtaisi kuvat alppilajien MM-kisoja paremmin. Tosin jälkimmäisessä on tirehtöörejä luultavasti enemmän.

Täytyy tuon ilmaston muutoksenkin olla totta, sillä Rybinskissä oli liikaa pakkasta ja Sapporossa tuuli kuin Kallon rannalla. Ei muuta kuin peruutukseen kummatkin kisat. Norjalaiset eivät Venäjällä hiihtäneet laisinkaan ja Ruotsilla oli mestaruuskisansa. En löytänyt vielä tietoa kuka Ruotsissa voitti suurmäen? Mutta norjalaiset olivat kuitenkin Venäjällä, joten mahtoiko pelkästä katsomopaikasta olla riittävä hyöty?

Silti Suomen odotukset Liberecin MM-kisoista ovat suuret. Kyllä Virpi Kuitunen nyt yhden tittelin niiaa ja Anssi Koivuranta yllättää yhdistetyssä. Norjalaisten hiihtäjien kohdalla olen jo vuosia pohtinut, miksi he käyttävät molempia etunimiään. Kuten esimerkiksi Tor Arne Hjelmeset, Björn Einar Romören ja sitä rataa.

Muuten, vanha rouva meni lääkäriin, koska selkä oli kipeä. Lääkäri kielsi käyttämästä portaita. Jälkitarkastuksessa lääkäri totesi selän olevan kunnossa ja rouva voi taas käyttää portaita.

- Sepä hyvä. Olikin niin työlästä kiivetä palotikkaita pitkin joka päivä viidenteen kerrokseen, vanha rouva huokasi helpottuneena.

Jarmo Liuhala

3.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva