Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvilan JHL 40 vuotta: Kunnissa paineita uusiin säästötalkoisiin

Kuva: Ulvilan JHL 40 vuotta: Kunnissa paineita uusiin säästötalkoisiin

Ulvilassa vietettiin lauantaina kunnantyöntekijöiden ammattiosaston eli nykyiseltä nimeltään JHL Ulvila 465:n 40-vuotisjuhlaa.
Aluetoimitsija Outi Kortelainen JHL:n Satakunnan toimistosta sanoi tervehdyspuheessaan JHL:n olevan kolmen kovan haasteen edessä: miten onnistua kitkemään perusteettomat pätkätyöt, miten pärjätä kilpailutuksissa ja miten selvitä alati käynnissä olevista organisaatiomuutoksista – joista kuntaliitokset ovat oiva esimerkki.

Ammattiosaston puheenjohtaja Markku Lounasvaara muistutti, että kuntaliitoksissa todennäköisesti tulee myös osastojen liitoksia, mutta lisäsi, että ne eivät ole vielä ajankohtaisia.

– Eivät ainakaan tänään täällä.

Kortelainen muistutti, että edunvalvonnan haasteet ovat nykyään vallan toiset kuin Ulvilan ammattiosaston perustamisen aikoihin. Neljäkymmentä vuotta sitten hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettiin, nyt sitä puretaan.
– Ajatus kaikille yhdenvertaisista, tasapuolisesti saatavilla olevista palveluista, joissa laatu on hyvää ja asiakaskunta tyytyväistä, ei määrittele enää valinnan perusteita.

– Kilpailuttaminen, ulkoistaminen ja ennen kaikkea heikkenevä kuntatalous sanelevat kunnallispäättäjien päätöksenteon pohjaa, Kortelainen summasi.

Kortelaisen mukaan kuntatalouden hiipuminen ja kasvavat paineet uusiin säästötalkoisiin osallistumisesta luovat epävarmuutta kunnallisille työmarkkinoille.

– Järjestöllistä voimaa ja jäsenten sitkeyttä tarvitaan tulevana syksynä.

Ulvilan kaupungin tervehdyksen juhlaan toi talousjohtaja Helena Huhtanen.
– Ulvilalaiset ovat tyytyväisiä kaupungin palveluihin, ja merkittävä panos tässä on JHL:n jäsenillä.
Huhtanen sanoi Ulvilassa elettävän mielienkiintoisia aikoja. Kuntaliitoksen lisäksi muutoksia tuo terveyslain uudistus vuoden 2010 alusta. Sen jälkeen kuntalaisilla on oikeus hakea esimerkiksi lääkäripalvelut yli kuntarajan, ja oma kotikunta kuitenkin maksaa kulut.
– Uskon, että ulvilalaiset haluavat jatkossakin käyttää omia palveluja.

Osaston puheenjohtajana 1983–1995 toiminut Jouko Vuohiniemi esitteli juhlassa koosteen osaston historiasta. Hän on tutkinut pöytäkirjoja ja koonnut 16-sivuisen historiikin.

Ulvilan kunnantyöntekijöiden perustava kokous pidettiin 18. helmikuuta 1969. Alkuvuosien pöytäkirjat ovat kadonneet, Vuohiniemen mukaan osin sen takia, että osastolla ei ollut pysyvää kokoustilaa. Kunnanhallitus suhtautui hänen mukaansa alkuvuosina nihkeästi osaston toimintaan.

80-luvulla ammattiosaston toiminta oli vilkasta, 90-luvulla koettiin lama, lomautukset, irtisanomiset ja säästösopimukset.
Osastolla on sen historian aikana ollut neljä pääluottamusmiestä: Kosti Taiminen, Rauli Suominen, Keijo Pensas ja Hannu Niittymäki vuodesta 2002.

Puheenjohtajana ovat toimineet Jukka Viljanen, Raimo Heino, Jouko Vuohiniemi, Raija Nieminen ja Markku Lounasvaara vuodesta 1998.

Sihteerinä ovat olleet Toivo Helsten, Antero Lehtimäki, Raija Kuusisto, Keijo Pensas, Rauli Suominen, Marjatta Koivisto ja Seija Niska vuodesta 1996.

Juhlassa muistettiin osaston työhön osallistuneita ruusuin ja viirein. Keijo Pensas sai myös valtakunnalliselta liitolta kunniajäsenyyden ja kultaisen ansiomerkin.

Heli Kokko

 

 

 

 

 

 

3.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva