Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satsaus perusinfraan kannattaa aina

Kuva: Satsaus perusinfraan kannattaa aina

Satakunta on taloudellisesti hyvinä aikoina jäänyt valtakunnan liikenneinvestoinneissa yleensä mopen osille. Nyt kun näköpiirissä on huonompaa, on sitäkin ilahduttavampaa, että jotakin muruja on hallituksen elvytyspaketista osoitettu satakuntalaisillekin. Mäntyluodon sataman syventämiseen valtio satsaa 9,2 miljoonaa ja Kokemäen-Tampereen rataosuuden parantamiseen seitsemän miljoonaa euroa.

Rakennusajan työpaikkoina laskien työtä siunaantunee ainakin 200 miestyövuoden verran.
Liikenneinvestointeihin panostaminen on pitkän tähtäyksen toimintaa, joka poikii hyötyjä vasta vuosien mittaan.
Nyt Satakuntaan suunnatuilla elvytysrahoilla parannetaan teollisuuden kuljetusyhteyksiä. Mäntyluodon satamaan voivat uida entistä suuremmat alukset ja akselipainojen korottaminen 25 tonniin tehostaa rautatiekuljetuksia. Aikanaan se näkyy elinkeinoelämän parempina toimintaedellytyksinä.

Kokousmatka julkisilla liikennevälineillä Helsinkiin muistutti jälleen kerran konkreettisesti, kuinka paljon parannettavaa Satakunnan ja pääkaupungin välisissä yhteyksissä edelleen on.

Vaikka kakkostietä paikka paikoin parhaillaan parannetaankin, kestää Pori-Helsinki -väli expressvuorollakin lähes neljä tuntia. Istuppas tunnin kokouksen takia kahdeksan tuntia bussissa!

Junassa olisi mukavampi matkustaa, mutta suoran yhteyden puuttuessa vaihtoon ja Tampereella resuamiseen menee turhaa aikaa. Lentoliikenne taas on ylihinnoitellut itsensä niin, että Porista pääsee halvemmalla edestakaisin Roomaan kuin Helsinkiin. Vain me vanhemmat muistamme ne ajat, jolloin Porista pääsi suihkukoneella Vantaalle 20 minuutissa ja vieläpä kohtuullisella hinnalla.
Ne olivat aikoja ne.

Ei ole ollut vaikea huomata, että presidenttipeli on täydessä käynnissä, vaikka presidenttipelin näkyvin nimi kokoomuksen Sauli Niinistö sen Uuden Ajan verkkolehdessä kovasti kiistääkin.

Peliä tai ei, mutta kovasti ainakin media Niinistöstä presidenttiä tekee. Vihkiäiset Porissa nosti Niinistön nuorine Jenni-vaimoineen median ykkösaiheeksi moneksi viikoksi. Eikä tässä vielä kylliksi, luisteluesitys taitoluistelun EM-kisoissa oli arvokas lisä julkisuuskampanjaan.

Kolme vuotta on kuitenkin kenelle tahansa presidenttiehdokkuuttaan miettivälle pitkä aika. Sinä aikana ehtii tapahtua paljon. Yllätyksiä voi tapahtua aivan viime metreilläkin, viimeisen puolen vuoden aikana. Siksikin Niinistö vielä virallisesti vaikenee.
Kaiken lisäksi ennakkosuosikkia varmasti pohdituttaa sekin, aikooko vallaton ukkomies vallattomaksi presidentiksi.

Jos presidentistä tehdään perustuslain muutoksella pelkkä edustushahmo, monen huippupoliitikon mielenkiinto presidentin virkaa kohtaan saattaa lopahtaa.

Mikä arvo pelkällä valtakunnan symbolilla enää on, varsinkin kun Suomen kansa on vahvasti sitä mieltä, että presidentillä tulee olla valtaa. Jotkut haikalevat paikalle jopa uutta Kekkosta.

Viime päivinä on presidenttipeliin heitetty useitakin nimiä mutusteltavaksi. Keskustan piiristä esiin on vedetty EU-komissaari Olli Rehn ja europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki. Pääministeri Matti Vanhanen ei ole ehdokkuudesta tällä kertaa kiinnostunut. Eero Heinäluoma on esittänyt vasemmiston yhteiseksi ehdokkaaksi lääketeollisuuden toimitusjohtajaa Suvi-Anne Siimestä.
Jos nyt kolmen vuoden päähän haluaa ennakoida, sanoisi että loppupeleissä Suvi-Anne Siimes olisi kova luu Niinistölle.

Hallituksen sisällä säröilee. Ei ole vielä Vanhasen pääministeriaikana tapahtunut, että pääministeri olisi joutunut salamannopeasti puuttumaan ministerinsä puheisiin. Kun puolustusministeri Jyri Häkämies esitti EU:n ulkoministeriehdokkaaksi Alexander Stubbia, pääministeri kutsui median koolle ja muistutti, että hallituksen ehdokas EU:n korkeisiin johtoasemiin on EU-komissaari Olli Rehn.
Ei ole ensimmäistä kertaa, kun puolustusministeri Häkämies esiintyy miinanpolkijana, kun kokoomus testailee erilaisia asioita. Nyt testattiin Stubbin ehdokkuutta EU:n johtotehtäviin. Kokoomusta syytetäänkin nyt vauhtisokeudesta, kun sille ei tällä hetkellä tunnu riittävän mikään.

Tässäkin ollaan liikkeellä ennen aikojaan. Koko EU:n ulkoministerin virkaa ei ole edes olemassa, koska Irlanti ei hyväksynyt Lissabonin sopimusta. Sietää epäillä, hyväksyykö se sitä ensi syksynäkään.

Eli miten sitä sanoikaan entinen akka jäniksenjäljet nähtyään? Se sanoi, että kun minä tämän ja tuon saan, niin kolme enää viidestä puuttuu.

Ulla Turkki

3.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva