Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin Kansallinen kaupunkipuisto kaikille tutuksi

Kuva: Porin Kansallinen kaupunkipuisto kaikille tutuksi

Porin kansallinen kaupunkipuisto halutaan tehdä tutuksi niin kaupunkilaisille kuin ulkopaikkakuntalaisillekin. Kaupunkipuistolle on avattu omat nettisivut ja ensi kesänä maastoon sijoitetaan aiheesta kertovia infotauluja. Heinäkuussa kaupunkipuistolle on luvassa oma näyttely.

Kansallisen kaupunkipuiston tunnettavuuden lisääminen on osa uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa, jonka ympäristöministeriö on hyväksynyt.

Suunnitelmaan sisältyy monia käytännön toimenpiteitä, joilla Porin omaleimaista kaupunkipuistoa voidaan vaalia ja kehittää. Yksi tärkeimmistä kehittämisen kohteista on pohjoisrannan Puuvillanpuiston kytkeminen paremmin luotojen alueeseen ja muuhun kaupunkirakenteeseen.

- Porin kaavoituksessa onkin jo varauduttu uuden sillan rakentamiseen Pohjoisrannan ja Kirjurinluodon välille, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus summaa.

Ympäristöministeriön ylitarkastaja Jukka-Pekka Flander korostaa, että Puuvillanpuiston sijainti on valon kannalta mitä otollisin, mutta alue on vielä jäänyt takapihan asemaan.

- Edellytykset uuden ja vehreän olohuoneen luomiseen ja Porin sykkivän sydämen laajentamiseen ovat Puuvillan alueella mitä parhaimmat.

- Mielestäni olisikin täysin perusteltua, että elvytyksen piiriin luettaisiin tällainen festivaalikaupungin vetovoimaisuutta edistävä hanke.

Flanderin mukaan Pori on kovaa vauhtia kasvamassa Suomen johtavaksi festivaalikaupungiksi. Kansallisen kaupunkipuiston alueella vietetään jo useita vetovoimaisia festivaaleja, joista Flander mainitsee Pori Jazzin, RMJ:n ja Lainsuojattomat-teatteritapahtuman.
- Festivaaliväen näkökulmasta on tärkeää, että Porin keskusta on viihtyisä, helposti kuljettava ja hahmotettava. Kansallisen kaupunkipuiston hoitaminen ja kehittäminen palvelee näitä tavoitteita.

Kari Hannus muistuttaa, että kaupunkipuisto ei ole museo, vaan toimiva, elävä ympäristö, joka muuttuu ja kehittyy koko ajan. Tärkeintä on huomioida kestävän kehityksen periaatteet niin kaavoituksessa kuin rakentamisessakin.

Tällä hetkellä Suomessa on neljä kansallista kaupunkipuistoa: Porissa, Hämeenlinnassa, Heinolassa ja Hangossa. Uusia kaupunkipuistohakemuksia on vireillä useampia. Verkoston täydentyessä kansallisen kaupunkipuiston status nousee ja paikkojen erilaisuudet korostuvat.

Jukka-Pekka Flander toteaa, että Pori muistuttaa monessa suhteessa enemmän keskieurooppalaisia kaupunkeja kuin suomalaisia serkkujaan.

- Kokemäenjoki on säilyttänyt edelleenkin hallitsevan aseman kaupunkikuvassa. Sen mereen laskevat jokihaarat muodostavat vehreänä sykkivän sydämen kaupunkikeskustan säännöllisten empirekortteleiden ja pohjoisrannan teollisuusrakennusten massiivisten tiilifasadien vastapainoksi.

- Toisaalla ristikkäispuistojen bulevardit yhdistävät rakennetun kaupungin Porttaalin alikulun kautta Isonmäen metsäseutuun, joka rajautuu tiukasti paitsi rata- ja tiealueisiin, myös kaupunkia ympäröivään maaseutuun, Flander kuvailee.

Maarit Kautto

3.2.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva