Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Nimensä veroiset

Kuva: Katsomosta: Nimensä veroiset

Zürich Lions (Leijonat) oli nimensä veroinen kun se pelasi Rapperswilissä toisen osaottelun CHL:n finaalissa Metallurg Magnitogorskia vastaan. Ensimmäisen Venäjällä pelatun osaottelun jälkeen numerot finaalissa olivat 2-2, joten erittäin monet asiantuntijat, Veikkauksen kertoimenlaatijoista lähtien, olivat sitä mieltä, että ratkaiseva toinen ottelu on venäläisten näyttö taidoista sekä kokemuksesta. Mutta jo ensimmäisen osaottelun jälkeen virisi pienoinen epäluulo, että Zürich Lions saattaa sittenkin pokata komean pokaalin sekä 1 666 666 euroa Sveitsiin. Lionsin ottelu välierässä Espoon Bluesia vastaan näytti, ettei kyseessä ole mikään turhanpäiväinen ryhmä, vaan joukkue joka osaa pelata huippujääkiekkoa.

Tässä yhteydessä on syytä todeta, että toisessa finaalissa oli mukana peräti viisi suomalaista ja kaikki selvisivät jopa kiitettävästi. Toki pelaajana jäällä ollut Ari Sulander, 40, oli loistelias, sillä nollapeli ratkaisevassa finaalissa oli yksi sveitsiläisten 5-0 voiton avaimista. Eivätkä suomalainen päätuomaripari Jari Levonen ja Tom Laaksonen ratkaisseet ottelua mihinkään suuntaan. He olivat juuri kuin tuomareiden finaalissa pitää olla: eivät olleet näkyvissä, mutta virheet puhallettiin pois.
Lisäksi jäällä olivat suomalaiset linjatuomarit, joten kotoista SM-liigaa paljon seuranneena täytyi oikein hieraista silmiään ottelun aikana ja miettiä, missä tällaiset ”näkymättömät” tuomarit luuraavat liigaottelujen aikana. Rapperswilin kvartetti oli kuin teatterin kuiskaaja, toimivat silloin kun piti, muuten olivat sivuosassa ja jättivät pääroolit pelaajille.
Heistä ensirakastajan rooliin nousi Ari Sulander, joka palkittiin ottelun parhaana pelaajana. Joukkueen kapteeni Mathias Seger vasta hienon eleen teki, hän toki otti pokaalin vastaan René Faselilta ja Kalervo Kummolalta, mutta ei nostanut sitä ilmaan, vaan luovutti sen Sulolle, joka sai suuren arvostuksen merkiksi kohottaa ensimmäistä kertaa jaetun CHL:n voittopokaalin ilmaan.
Siinä paljastui samalla sveitsiläisten korkeatasoinen jääkiekkokulttuuri.

Ei hevillä uskoisi
Ei hevillä eikä humpalla uskoisi, että nelikymppinen maalivahti, joka muuten kaiken lisäksi on vuoden 1995 maailmanmestari, nousisi Euroopan Mestarien liigan finaalin tärkeimmäksi pelaajaksi vuonna 2009. Lisäksi meikäläisen arvostus Sveitsin liigaa kohtaan nousi huimasti.
Sulander on viihtynyt käkikellomaassa jo kymmenen vuotta ja kun hän joskus lopettaa uransa, hän aikoo anoa maan kansalaisuutta. Suloa ei koskaan ole varattu NHL-joukkueeseen, mutta tämä voitto toi mahdollisuuden pelata NHL:n joukkuetta vastaan. Tuore Euroopan mestarijoukkue nimittäin saa paikan ensi syksyksi kaavailtuun Victoria Cupiin, jossa Zürich saa vastaan jonkun NHL-joukkueen. Minkä niistä, on vielä mietintämyssyn alla.
Nyt ei enää ihmettele edes sitä, että Petteri Nummelin palasi rapakon takaa Sveitsin liigaan. Kaiken lisäksi siellä pelaa melkoinen määrä erittäin hyviä suomalaisia jääkiekkoilijoita, joista päävalmentaja Jukka Jalonen saa varmuudella mahtavia apuja MM-kisoihin, jotka keväällä pelataan Sveitsissä 24.4.–10.5. välisenä aikana. Siellähän odottaa valmiina jo melkoinen kiekollinen pakkipari Nummelin ja Janne Niinimaa.
Kaiken lisäksi arvostavat Sveitsissä myös suomalaista valmennustietoutta. Sinne pääsy on näin arvioiden jopa merkittävä juttu. Hannu Virta on siellä jo, Raimo Summasen pitäisi lähteä ensi viikolla ja Pelicansia valmentava Hannu Aravirta lienee syksyllä myös Sveitsissä. Näin ollen Aravirta ei ota haltuunsa Suomen 20-vuotiaiden maajoukkuetta, vaan tehtävään taitaa tulla Hannu Jortikka – tuo kuuden mestaruuden valmentaja, joka tekee paluuta haalarihommiin.

Paikka aukeaa
On tietenkin väärin sanoa, että jääkiekkojoukkueen päävalmentaja olisi haalarihommissa. Tuota ihmettä ei nimittäin kukaan ole koskaan nähnyt. Mutta muutamassa muussa hommassa olen tavannut – ilokseni – todellisia haalaripukuisia ammattilaisia, joiden työn jälki pakkaa olemaan erittäin hyvää, vaikka kuulemma keskinkertaista yrittivät!
Tosin on vastakkaisiakin tapauksia näkynyt, mutta jälkikäteen ammattimies paikkaa vahingot. Susien tekijöiden jäljiltä pitää kai vaan todeta, että mistään rautakaupasta ei ole löytynyt työkintaita, joissa on peukalo keskellä kämmentä.
SM-liigassa näyttää tulevan ensi kaudelle ainakin yhden liigavalmentajan paikka auki. Aravirta lähtee Pelicansista, mutta tuolle paikalle siirtyy nykyinen kommentaattori Mika Toivola. Ja ei sitä tiedä vaikka myös nykyinen kommentaattori Jortikka ottaisi vaikkapa Jokerien liigajoukkueen pestin. Nimittäin Glen Hanlon lopettaa keväällä Jokereissa.
Silti on erittäin epävarmaa, että Jokereita ensi kaudella valmentaisi suomalainen päävalmentaja. Omaa yksinpurjehdustaan edelleen jatkava Hjallis Harkimo kun viime vuosina ei liiemmin ole luottanut suomalaisvalmentajien taitoon. Yksi osasyy on ehkä siinä, ettei se tuleva päävalmentaja pääse vaikuttamaan pelaajahankintoihin, ne kun Jokerit hankkii hintalapun perusteella. Eikä sen takia mestaruuksia pokkailla Ilmalan suunnalla – ei ehkä tälläkään kaudella.
Jääkiekossakin kun joskus joukkuehenki voittaa materian.

Ässille erittäin tärkeä peli
Tänään Isomäen hallissa pelattava SM-liigaottelu Ässät-Lukko on varsinkin Porin Ässille erittäin tärkeä ottelu ajatellen pääsyä kymmenen parhaan sakkiin runkosarjassa.
Päävalmentaja Alpo Suhonen luonnehti ottelua jopa kuolemantärkeäksi. Tuosta saanee siis osviittaa mistä on kyse. Toki panosta pelissä on Lukollakin, sillä se on hyvissä iskuasemissa pääsystä kuuden sakkiin. Tähän joukkoon pääseminen jättää väliin niin kutsut säälipleijjarit, joita pelaavat 7-10 sijoille jääneet joukkueet. Niissä seitsemännelle sijalle jäänyt kohtaa sijalla kymmenen olevan. Näiden ottelujen voittajat jatkavat sitten taistelua pudotuspeleissä, joten jopa sijalta kymmenen voisi teoriassa vielä nousta jopa Kanada Maljan voittajaksi. Tosin se olisi historiallinen temppu, mutta sen verran tasainen runkosarja on ollut, että ainakin tällä hetkellä se olisi mahdollista. Mutta toki nyt kärkipäässä olevat joukkueet tulevat terästäytymään huomattavastikin kun SM-liigan tosipelit alkavat. Näin ainakin noita pudotuspelejä kärkipään osalta usein kutsutaan. Tosin melkoisen määrän harjoitusotteluja (58) joukkueet saavat pelata ennen näitä tosipelejä.

Illan ainoa liigapeli
Porin Ässien ja Rauman Lukon illan ottelu on ainoa SM-liigassa. Lukko pelaa seuraavan ottelunsa jo huomenna, jolloin se kohtaa Hakametsän hallissa Tampereen Ilveksen, joka ennen eilisillan pelejä piti sijaa kymmenen hallussaan. Voi olla, ettei Ilves ole enää tuolla sijalla, koska se on pelannut vieraissa Espoon Bluesia vastaan.
Tosin Bluesia rasittaa taas melkoinen loukkaantumissuma, joka sille näyttää osuvan vuodesta toiseen. Ja vammaisina ovat yleensä ne ratkaisupelaajat. Kun Bluesin vammalistaa katsoo, niin miettii joskus, että tehdäänkö siellä harjoituksissa kaikki oikein, koska hyvin harvoin sen pelaajia on loukkaantunut itse liigaotteluissa!
Ässiltä ovat tämän illan ottelusta sivussa edelleen Antti Aarnion telomaksi jäänyt Tuomas Huhtanen. Ei se siis ihan pikkuinen pusu ollut, vaikka siitä puhumisesta saa valmentaja 5000 euron sanktion, jonka seura puolestaan joutuu kuittaamaan.
Oikeusvaltiossa asuttaessa tulee mieleen, että mihin lakipykälään perustuu kurinpitoelimen oikeus sakottaa valmentajan kautta seuraa. Tässäkin itse Huhtasen taklaaminen jäi vallan noteeraamatta! Ässien Niko Palonen loukkaantui A-nuorten ottelussa, joten hän on sivussa kuten myös kylkivammaa paranteleva Matti Kuparinen.
Ässien nelosketjussa pelaavat tänään Teemu Virkkunen, Ossi Pellinen ja Severi Sillanpää. Maalissa pelaa Eero Kilpeläinen.
Ässät-Lukko siis tänään kello 18.30 alkaen Isomäen jäähallissa.

Siirtohuhuja
Jääkiekon SM-liigan siirtoikkuna pläjähtää kiinni huomenna sekuntia vaille kello 24. Siirtohuhut liikkuvat sitkeästi, vaikka vielä ei varmoja tietoja ole muuta kuin se, että Ljubljanassa meni seura konkurssiin, joten sieltä suunnalta porukkaa voi tulla jopa Suomeen. SM-liigaseurojen ympärillä pyörivät myös huhut, joten taitaa sittenkin tulla tällä saralla vilkas viikonloppu.
Vaikka pelaajan kanssa olisikin seuralla homma kunnossa, niin paperisota on huikea. Mikäli seuraan tulee ulkomaalaispelaaja, niin rekisteröinti edellyttää, että siirtopaperissa on pelaajan allekirjoitus, edellisen maan jääkiekkoliiton leima, Suomen jääkiekkoliiton leima ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton hyväksyntä.
Kaiken tämän lisäksi pelaajan pitäisi olla Suomessa silloin kun takaraja umpeutuu lauantaina.
Siirtohuhuja – varsinkin Ässien kohdalla – on useampia, mutta vasta sunnuntai tuo valaistusta lopullisesti. HIFK luopui jo Tom Walshista, HPK:sta John Rullier löytynee lähtijöiden listalta ja jopa Ilveksen Troy Milam on monotettavien listalla. Ja niin se on, että Peltonen taklasi luultavasti Steve Savianon Porissa ja samalla ehkä ulos koko SM-liigasta ja mitään apua ei Tapparalla ole ollut Timo Vertalasta – takavuosien huippuhyökkääjästä.
Jätetään tarkoituksella ”pekulaatiot” Ässien kohdalla käymättä, mutta lupaavimmasta kaartista huhuillaan.
Mutta yllätyksenä tulisi jos Blues luopuu Bernd Brückleristä ja onko Pasi Nielikäinen se, joka korvaa loukkaantuneen Patrik Lostedtin sillä tietyllä ”hurmososastolla”, vai palaako Semin Ben-Amor takaisin. HIFK taitaa muuten ottaa Brücklerin jos Blues saa huippumolari Martin Gerberin.
Ai että on kiva huhuilla, mutta odotellaan nyt mitä tapahtuu. Varmaa on, että aika paljon taitaa tapahtua?

Paljon muuta tapahtuu
Viimeinen viikko on ollut jääkiekon sävyttämä – liikaakin – mutta tilanne ”normalisoituu” kun Rybinskin maailman cupin kisat on käyty ja edessä olevien Liberecin MM-kisojen joukkue on lopullisesti lyöty lukkoon. Edessä ovat myös alppihiihdon MM-kisat ja kai ampumahiihto oman osansa ottaa. Toki jääkiekon kotimaan seurasiirrot käydään läpi ja tarkastellaan myös Liverpoolin rämpimistä ulos mestaruudesta Englannin Valioliigassa.
Mutta tänään siis Ässät kotona ja huomenna Kärpät kaukalopallossa kello 16 Devilsiä vastaan Isomäessä. Luvian Kiekko-82 palaa kotiotteluihin ja kohtaa huomenna Hyvinkää Ringeten kello 16.45 Luvian jäähallissa. PoPan futsal joukkue pelaa kotiottelun Oulun Tervareita vastaan huomenna Porin urheilutalolla. Alkamisaika on toisten tietojen mukaan kello 15 ja toisten kello 17. Teemu Eskolaa ei puhelimitse kiinni saanut, joten menkää urheilutalolle jo kello 15, niin ette ainakaan myöhästy vaikka peli alkaisi kello 17.
Ai niin, tänään ovat Porissa ravit.

Arvaa mitä tapahtui
Eräs kopeaksi tunnettu liikennelentäjä lähestyi yömyöhään Vantaan lentoasemaa ja huuteli rehvakkaasti lennonjohtajalle, että arvaa kuka?
Lennonjohtajaa otti moinen pannuun. Hän sammutti valot kiitoradoilta ja kysyi:
- Arvaa missä?

Jarmo Liuhala

30.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva