Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunta häntäpäässä pakolaisten vastaanotossa

Satakunnan kunnat eivät ole järin innokkaita ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia tai turvapaikanhakijoita. Satakunnan TE-keskus kysyi viime syksynä kaikilta maakunnan kunnilta halukkuutta pakolaisten vastaanottoon, ja vain Pori on vastannut myöntävästi.
Poriin on kevään kuluessa tulossa 25 myanmarilaista eli burmalaista pakolaista, jotka asuvat pakolaisleirillä Thaimaassa.

 

Maahanmuuttoasioista vastaava TE-keskuksen suunnittelija Minna Giss kertoi, että muista kunnista ei ole mitään konkreettista kerrottavaa mutta esimerkiksi Siikainen on ilmoittanut olevansa kiinnostunut pakolaisten vastaanotosta.
Siikaisissa asia on alkuvaiheessa, kunnasta aiotaan lähteä tutustumiskäynnille Punkalaitumen vastaanottokeskukseen. Ensi maanantaina kokoontuu ensimmäistä kertaa uusi kunnanhallitus, ja  mahdollisesti kokouksessa sovitaan käynnistä.
Minna Giss arvelee, että vastaanoton käsittely on kunnissa viivästynyt juuri uusien valtuustojen ja kuntaliitostenkin takia. Ei ole haluttu tehdä kovin kauaskantoisia ratkaisuja tässä vaiheessa.
– Joissakin kunnissa uudet valtuustot vielä keskustelevat mahdollisuudesta perustaa vastaanottokeskus.
Silti Minna Giss on valmis myöntämään, että Satakunnan luvut ovat pieniä muuhun maahan verrattuna:
– Suomenmaassa Satakunta on kaikkein vaatimattomammasta päästä vastaanoton suhteen.
Työperäistä maahanmuuttoa maakunnassa on runsaasti, erityisesti Olkiluodon ydinvoimalatyömaan takia.

 Kunnilta on kysytty myös mahdollisuutta perustaa vastaanottokeskuksia tai alaikäisten ryhmäkoteja, mutta näille ei ole mikään maakunnan kunta näyttänyt vihreää valoa.
Entinen satakuntalaiskunta Punkalaidun on taas perustanut vastaanottokeskuksen muutaman vuoden tauon jälkeen.
Vastaanottokeskuksen perustamiseen tarvitaan riittävän suuret tilat, 100–300 hengelle, ja muitakin resursseja, mutta kuntien taloutta vastaanottokeskus ei rasita, koska TE-keskus korvaa kulut täysimääräisesti.
Pakolaisten sijoittamisesta maksetaan laskennallisia korvauksia kolmen vuoden ajan, samoin maksetaan toimeentulotukea ja korvataan terveydenhuoltomenoja.
Pakolaisten vastaanotto myös työllistää. Esimerkiksi ilman huoltajia maahan saapuville lapsille tarvitaan aikuisia ammattihoitajia.
Syksyllä tehdyn kierroksen jälkeen neuvotteluja jatketaan, koska tarve uusiin sijoituksiin on koko ajan olemassa. Esimerkiksi vastaanottokeskuksissa oli vuoden alussa oleskeluluvan saaneita yli 200.
Maailmassa on kymmeniä miljoonia pakolaisia, ja pakolaisten määrä on viime vuosina vain kasvanut – ja kasvaa edelleen. Suomi ottaa vastaan vuosittain 750 kiintiöpakolaista.
Heli Kokko

 

Porin pakolaiset Väinölään ja Sampolaan

Poriin on tulossa maalis-huhtikuussa 25 myanmarilaista pakolaista Thaimaasta. Heidät sijoitettaneen Väinölään ja mahdollisesti Sampolaan, kertoo myanmarilaisten tuloa Poriin valmisteleva pakolaiskoordinaattori Su Ran Kim.
Su Ran Kimin mukaan kaikki yritetään aluksi sijoittaa samalle alueelle, jotta viesti kulkee ryhmän jäsenten kesken mahdollisimman hyvin. Näin on tärkeää juuri aluksi, kun tulijat joutuvat asioimaan eri viranomaisten kanssa.
Pakolaisten tarkka tuloajankohta riippuu siitä, miten asunnot saadaan järjestymään ja miten pakolaiset saavat maastapoistumisluvat Thaimaasta, jossa he asuvat pakolaisleirillä.
Tarvitaan paitsi riittävästi asuntoja myös varustusta niihin, eli esimerkiksi patjoja ja petivaatteita ja ruoanlaiton välineitä.
Poriin tuleva ryhmä koostuu seitsemästä perhekunnasta, joissa on alle kymmenen 8–17-vuotiasta.
Asunnon lisäksi etukäteen selvitetään koulunkäynti- ja kielikoulutustarpeita.
 Tulkkipalveluja saadaan Helsingistä ja Jyväskylästä. Pakolaiset puhuvat paitsi burman kieltä myös kayahia ja karenia, minkä vuoksi tarvitaan useita tulkkeja.
Su Ran Kim kartoittaa parhaillaan myös yhteistyöverkostoa. Siihen kuuluu muun muassa SPR, joka on hakenut määrärahaa usean TE-keskuksen, myös Satakunnan, alueelle ulottuvalle pakolaishankkeelle.
Su Ran Kimin mukaan SPR voisi järjestää esimerkiksi tukihenkilökoulutusta. Pakolaiset tarvitsevat tukihenkilön palveluja jokapäiväisessä elämässä, kuten kaupassa käynnissä.

 
 

30.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva