Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiukaisten keskusta kaukolämmön piiriin

Kuva: Kiukaisten keskusta kaukolämmön piiriin

Käytännössä kaikki entisen Kiukaisten kunnan keskustan suurimmat kiinteistöt siirtyivät vuodenvaihteessa biolämmön piiriin, kun Thertec Oy:n kaukolämpölaitos otettiin käyttöön.

Kuva: Jari Lehtimäki voi tarkkailla tyytyväisenä, kuinka hakelämpövoimala tuottaa kolmen kuukauden rakennustyön jälkeen tasaisesti lämpöä.

Koko kaukolämpölaitoksen perustaminen on kuitenkin monien yhteensattumien summa. Kaikki lähti siitä kun Jari Lehtimäki osti Toukolinnan kiinteistön ja piti alkaa miettiä lämmitystapaa. Samanaikaisesti kunnan kiinteistöjen öljykattilalle tuli vaihtotarve ja hankkeet yhdistämällä Lehtimäki perusti hakelämpövoimalan.
- Kunnalta kaukolämmön piiriin tuli ala-aste, kunnanvirasto ja palvelutalo lisäksi halukkaita liittyjiä ilmaantui yrityskiinteistöistä, minkä jälkeen kaukolämmön piirissä onkin kaikki suurimmat kiinteistöt.
Lehtimäki muistelee hankkeen kasvaneen pullataikinan lailla, kun hän ensi tarjosi kaukolämpöä muutamille, toiset olivat heti itse kyselemässä.
- Hake on edullisin ja kotimainen polttoaine. Tänne kaikki hake tulee lähiseudun sahalta, selittää Lehtimäki kiinnostuksen syitä.
Yrittäjä laskeskelee hakelämpölaitoksella korvattavan vuosittain noin 300 000 litraa öljyä. Näillä keleillä Lehtimäki kertoo haketta palavan kuorma viikossa.
- Paljon fiksumpaa tämä on, kuin lähettää rahaa arabeille. Hakelämpö työllistää jonkin verran paikallisia, pohtii Lehtimäki.

Laitoksella riittäisi teho vielä lisäliityntöihinkin. Lehtimäki kertoo kattilasta saatavan irti 1-1,5 megawatin teho ja näillä pakkasilla kulutus liikkuu 0,6 megawatin paikkeilla. Huippukulutus tai pitemmän ajan keskikulutuskaan ei ole vielä kolmen viikon kokemuksella tiedossa, kun ei ole kunnon pakkasiakaan ollut.
- Teho riittäisi vaikka tulisi kunnon talvikin ja varaa on ottaa vielä uusia asiakkaitakin.
Uusiin asiakkaisiin Lehtimäki kertoi varautuneensa jo lämpöverkostoa rakentaessaan, eli verkostoon jätettiin kasvun varaa.
Nyt lämpöputkea on maassa noin 3,5 kilometriä. Suurin osa verkoston rakentamisesta tehtiin lämpöyhtiön toimesta, jolloin lämpöasiakkaan ei tarvinnut itse investoida.

Lämpöenergian tuottaminen on Lehtimäelle uusi aluevaltaus. Aikaisemmin sähköalan yrittäjänä toiminut Lehtimäki ei osaa tässä vaiheessa arvioida, kuinka monta vastaavankokoista lämpövoimalaa tarvittaisiin, että niiden tuotoilla yksinään voisi itsensä elättää.
Mikäli kokemukset osoittautuvat pidemmällä aikavälillä positiivisiksi, voisi kuvitella toiminnan myös laajenevan. Lehtimäki myöntääkin melkein jokaisessa taajamassa olevan mahdollisuus lämpövoimalalle.
Lehtimäellä onkin virityksiä myös toiminnan laajentamisesta lämpöenergiapuolella. Uusien mahdollisuuksien hän uskoo selkiintyvän parin vuoden sisällä.
Ennen uusia lämpövoima-aluevaltauksia Lehtimäki aikoo paneutua ostamansa vanhan viljavaraston kunnostamiseen. Monenlaista puuhaa rakennuksessa riittääkin, mutta noin puolen metrin paksuiset betoniseinät ovat vain pinnaltaan rapistuneet.
Osin hän kertoo rakennuksen tulevan oman yrityksen varastokäyttöön, siihen asti kun halli valmistuu. Tiloja kolmikerroksisessa 350 neliömetrin rakennuksessa riittää silti, vaikka heti muillekin.

Jouko Veijonaho

30.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva