Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mitä se politiikka oikein on?

Kuva: Mitä se politiikka oikein on?

Kysymykseen on aiheellista etsiä vastausta, sillä suomalaisten yhteiskunnallinen osallistuminen, ja äänestysinto laskee vuodesta toiseen. Puolueitten jäsenmäärä vähenee ja suuri osa kansalaisista keskittyy vain oman hyvän ja aineellisen onnen kasvattamiseen.
Yhteisvastuullisuus ja kaikkien yhteisen hyvän rakentaminen näyttää olevan EVVK-asia.

Tämä on murheellinen ja huolestuttava kehityssuunta, sillä kaikkihan tiedämme, että juuri yhteisten asioiden hoidolla, politiikalla on saavutettu nykyinen suomalainen korkea elämisen taso ja hyvinvointi. Toisin oli vielä runsas sata vuotta sitten, jolloin yhteisten asioitten hoito oli herraklubien ja aatteellisten seurojen keskinäistä ahertelua. Taisivat erilaiset vapaamuuraritkin silloin jo kehittää yhteiskuntaa. Kansan suuri enemmistö pidettiin tuolloin visusti syrjässä kaikesta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, sehän oli rahvaalle aivan liian vaativaa puuhaa. Mutta vähitellen ja väistämättä huutavaan tarpeeseen syntyi muutosta vaativia poliittisia liikkeitä, työväenliike etunenässä, joitten sitkeän työn tuloksena aineellista ja henkistäkin hyvinvointia on vähin erin pystytty jakamaan yhä useammalle ja suomalaisen ihanteen mukaisesti tasa-arvon periaatetta kunnioittaen.
Mutta entä tänään, ovatko asiat jo liiankin hyvin, eikö enää ole yhteiskunnallisia epäkohtia, joita poistaa. Tällaisen vaikutelman helposti saa kun tarkastelee suomalaisten osallistumista tänään, uusien herraklubien aikaan saaman taloudellisen taantuman kynnyksellä. Ei huomata, että kehitys on jo kääntynyt huonompaan suuntaan, josta varsin huolestuttavana merkkinä on jo pitkään jatkunut tuloerojen kasvu. Nyt tarvittaisiin jälleen sankoin joukoin innokkaita revisionisteja, uudistajia.
Politiikkaa siis olisi eriarvoistavan kehityssuunnan kääntäminen nyt ja heti, sillä epäkohtien paisuttua suuriksi, niitten korjaamiseksi joudutaan jälleen tekemään vuosikymmenien työ.

Kunnissa käynnistellään uuden vaalikauden urakoita. Toivoa sopii, että uusista ja vanhoistakin valtuutetuista löytyy kuntalaisia, joitten hyvää elämään kuuluu muutakin kuin vain omat halut ja tarpeet. Jälleen tarvitaan näkijöitä ja tekijöitä, jotka haluavat rakentaa kaikkien yhteistä hyvää. Tähän työhön sopii huonosti usein haitalliseksi äityvä populismi ja näennäinen vaikuttaminen. Uusia kunnallisia vaikuttajia, perussuomalaisia on yleisesti pidetty populisteina, joitten toiminta tähtää vain oman kannatuksen kohottaminen. Itse olen halukas uskomaan siihen, että mm. Porin valtuuston jäseniksi valituilta perussuomalaisilta löytyy näkemystä ja kykyä tehdä vastuullista yhteistyöhakuista politiikkaan kaikkien porilaisten hyväksi. Samaa toivon tietenkin kaikkien satakuntalaisten kuntien osalta. Populismiin on harvoin varaa keskeisillä vastuuta kantavilla poliittisilla ryhmillä. On kunniakkaampaa olla vastuunkantaja kuin kaikkia mielistelevä populisti.

Vuosia suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa on ollut pinnalla tarve uudistaa toimintaa ja nuorentaa päättäjien kaartia. Ainakin Porin ja Rauman osalta olen havainnut merkkejä siitä, että kuntalaisten ja median vaatimuksiin on haluttu vastata. Nuorennusleikkaukset ovat vaikeita asioita ja ilman hyvää ammattiosaamista tulokset voivat olla kohtalokkaat. Uusiin keskeisiin luottamustehtäviin valittuja tuntevana uskon, että nyt tehdyt operaatiot huomattavasti parantavat politiikan julkikuvaa. Tärkeää, että uudistumisen on jatkuvaa ja tasaista, sillä muuten olemme muutaman vuoden kuluttua jälleen saman ongelman äärellä.
Paljon vastuuta politiikan edistämisessä on myös medialla. Paras palvelus kuntalaisille ja kansalaisille on, kun toimittajat mitään kaunistelematta, mitään lisäämättä ja asioita sen enempää värittämättä uutisoivat ja kertovat politiikan varsinaisesta olemuksesta ja faktoista ilman piikittelyä, vihjailua ja henkilökuvien vääristämistä. Minun mediaosaamiseni mukaan toimittajien ei palavasta vaikuttamisen ja osallistumisen halustaan huolimatta pitäisi sekoittaa edes poliittiseen uutisointiin ihan ihka omia mielipiteitä ja näkemyksiä. On tiedonvälityksen uskottavuuden kannalta edullista jos, uutistoimittajan tai poliittisen toimittajankaan yleisönosastokirjoituksia ei sijoiteta uutisjuttujen sisään ikään kuin asiantuntijan kommentteina. Asiat siis asioina lukijoille. Korkean sivistystason Suomessa on voitava luottaa siihen, että itse kukin pystyy tosiasioitten pohjalta itse muodostamaan käsityksensä siitä, mitä se politiikka oikeasti on.

Neljä tekemisen vuotta, siis politiikkaa, edessäpäin. Onnea ja menestystä kaikille itsensä likoon laittaville kuntalaisille ja valtuutetuille.

Esa J. Anttila

30.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva