Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Kenen pelaajaa taklataan

Kuva: Katsomosta: Kenen pelaajaa taklataan

SM-liigan kurinpitopäällikkö Jarmo Muukkonen antoi kahden ottelun pelikiellon Oulun Kärppien hyökkääjä Antti Aarniolle HIFK-ottelun jälkeen. Kyseessä on sama pelaaja, joka Porissa Kärppien edellisessä ottelussa taklasi Ässien Tuomas Huhtasen aivotärähdyksen arvoisesti sairauslomalle. Ässien ottelun jälkeen valmentaja Alpo Suhonen totesi Kärppien valmentaja Matti Alatalolle, että tämä käskytti Aarniota ja Ape käytti muutenkin sanansäilää sukkelasti. Kun illan otteluvalvoja Sami Seppälä totesi pelin jälkeen, että Huhtanen löi päänsä jäähän taklauksesta, niin tuomioksi riitti Aarniolle annettu kaksiminuuttinen ryntäyksestä.

Mutta tarina sai jatkoa Oulussa kun Kärpät pelasi kotonaan HIFK:ta vastaan ja samainen ihmiskuula taklasi nyt HIFK:n Mikko Turusta polvitaklauksella ja Turunen joutui niin ikään sairastuvalle.
Porin ottelun jälkeen ainoat kärsijät olivat loukkaantunut Huhtanen, päävalmentaja Suhonen ja Porin Ässät. Siitä miten Aarnion Oulun taklaus joutui kurinpitokäsittelyyn, ei meikäläisellä ole tietoa, mutta Porin ottelun jälkeen taisi totuudenpuhuja Suhonen saada rangaistuksen. Ehkä kurinpitovaliokunnalla täytyi olla jonkinlainen video myös Porin mediatilaisuudesta, koska sakkoa Suhoselle pamahti peräti 5000 euroa. Tässä tapauksessa sakkojen maksaja on päävalmentajan seura eli Porin Ässät.
Kaiken todennäköisyyden mukaan Aarnion taklaus Porissa ei ollut kurinpitokäsittelyssä laisinkaan, Oulun taklaus sen sijaan oli. Jää hieman ihmetyttämään onko seuran vai otteluvalvojan tehtävä lähettää kurinpitovaliokunnalle otteluvideo, josta Huhtasenkin tapaus näkyi, vai katsottiinko tapaus siihen liian vähäpätöiseksi?
Oulussa HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen totesi, että kyseessä on aina sama mies, joten häntä pitäisi rankaista jo ylemmältä taholta. Alatalon ajatusmaailmasta saa käsityksen kun hän aliarvioi tilannetta toteamalla, että olikohan iso taklaus – näytti siltä, että Turunen lähti alta pois.

Tuomariparilla näyttöä
Porin ottelussa päätuomarikaksikko oli Tatu Savolainen ja Teemu Salminen. Sama parivaljakko tuomitsi tiistaina Hakametsän hallissa liigaottelun Ilves-TPS.
TPS voitti, on siis huomattava, että se voitti pelin, loppunumeroin 1-2.
Mutta TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen ei siitä huolimatta ollut kaksikkoon laisinkaan tyytyväinen, vaan antoi tulla ainakin 2500 euron (sakot) edestä. Suikkanen totesi, että harvoin tuollaista sirkusta pääsee näkemään ja hän on sentään käynyt Moskovassakin.
Suikkanen tuli Turkuun Kajaanin Mestis-seura Hokista, jossa hän kertomansa mukaan seurasi tuomarikaksikkoa kaksi ja puoli vuotta Mestiksessä. Johtopäätös oli, että he (Salminen-Savolainen) olivat siellä sarjan huonoimmat tuomarit. Nyt siitä palkinnoksi ovat päässeet viheltämään SM-liigaa?
Tampereella otteluvalvoja Miikka Mäkelä myönsi kiertelemättä tuomareiden epäonnistumisen. Onko tuolla sitten mitään vaikutusta jatkossa?
Ehkä se paremminkin oli meriitti siitä, että nämä tuomarit määrätään huomisen illan otteluun Isomäkeen, sillä perjantai-illan huumassa vastakkain ovat Porin Ässät ja Rauman Lukko. Huominen Porin ottelu on SM-liigan ainoa, joten odotettavissa on värikäs taisto, jossa myös yleisö saattaa olla aktiivisesti mukana.
En tosin vielä tiedä ketkä pelin tuomitsevat, mutta kokenut tuomaripari ei olisi huomenna mikään haittatekijä!

Ammattilaisia myös puhaltamaan
SM-liigan erotuomarit saavat lähes poikkeuksetta arvostelua osakseen. Joskus sitä on tullut aiheellisesti, joskus ilman muuta myös aiheetta. Silti pitäisi päättävissä instansseissa myös pohtia, onko tuomariparilla edes edellytyksiä parempaan suoritukseen!
Kun tuomareista on puhuttu vuodesta toiseen, niin homma ei näytä parantuvan sitten millään. Tuomarien joukossa on muutama todella hyvä tuomari ja siitä esimerkkinä, että suomalainen erotuomaripari Tom Laaksonen – Jari Levonen tuomitsi eilen Mestarien liigan ratkaisevan toisen osaottelun Zürich Lions ja Metallurg Magnitogorsk. Heti perään on todettava, etteivät he tuomitse SM-liigassa otteluparina.
Mutta SM-liigassa ainoat amatöörit ottelussa ovat juuri sen tärkeimmät henkilöt eli päätuomarit sekä linjatuomarit. 58 kierrosta neljällätoista liigajoukkueella tekee melkoisen määrän pelejä jo runkosarjassa. Nyt kun SM-liiga on kaikkien aikojen tasaisin, niin Suomen ainoaa ammattilaissarjaa tuomitaan lähes harrastelijapohjalta ja kun liigassa pelataan täysi seitsemän ottelun kierros, niin jäällä on peräti 28 tuomaria.
Jossain vaiheessa on pakko mennä myös tuomitsemisessa ammattilaislinjalle. Ei voi aina täyttä panosta edes vaatia, kun tuomari tekee ensin oman päivätyönsä ja matkustaa sen jälkeen – ehkä monta sataa kilometriä – ottelupaikkakunnalle. Se voi näkyä sitten tuomaritoiminnan laadussa. Ja melko usein näkyykin. Kun liigalla on seurojen ammattilaisille pistetty suitset suuhun, ettei tuomareita saa arvostella, niin siinä se ydinkysymys on.

Määrää tulee kun niin halutaan
Jääkiekon SM-liigan taso edellyttäisi tuomarien olevan päätoimisia. Tämä taas ei taida onnistua, koska sivutoimisenakin tienaa kohtuullisen korvauksen vihellyksestä ja muut kulut voi laskuttaa! Varmuudella voisi hyviä tuomareita kasvaa, mikäli SM-liiga toimisi heidän palkanmaksajinaan ja kyseeseen tulisi kausikorvaus, jonka suuruudesta neuvotellaan kuin pelaajapalkkioista ikään.
Rauman Seppo Mäkelä toimi aikoinaan päätoimisena erotuomarina. Siitä ei tullut oikein hyvää lopputulosta siksi, ettei liiga sitten järjestänyt tarpeeksi työtehtäviä – näin muistelen.
Nyt olisi hyvä alkaa ihan pohjalta ja houkutella noita kolmenkympin iässä lopettavia pelaajia käymään tuomarikurssit. Sitten liiga neuvottelee heidän kanssaan palkkatason sekä muut asiaan liittyvät turvalausekkeet. Ja myös tuomari voi rahastoida tienestejään jotta uran loppumisen jälkeen, noin vajaa viisikymppisenä, olisi jotain jäänyt eläkerahastoakin varten. Tämänkin kulungin hoitaisi SM-liiga.
Siinä se on. Tällä systeemillä pääosan varastavat entistä useammin päätuomarit. Vaikkakin maksava yleisö tulee katsomaan peliä, jossa on draamaa ja rytinää, mutta oikein tuomittuna!
Seikka on saletti.

Aiheellista palautetta
Tiistainen jääkiekon Euro Hockey Tourin Leijonajoukkueen valintaa koskeva kirjoitus toi ansaittua palautetta sen loukkaavan sävyn takia. Totesin Janne Niinimaan poistuneen kiekkomaajoukkueesta kyynelehtien Raimo Summasen maajoukkueleiriltä.
Korjataan kömmähdys. Janne Niinimaa poistui Leijonista kesken 2004 World cupin -joukkueen johdon ja joukkueen tuen turvin. Vaatii aikamoista kanttia poistua kesken tuollaisen turnauksen. Siihen ei kuka tahansa pysty.
Myönnetään. Summasen Leijonat sijoittui muuten kivikovassa cupissa hopealle.
Mutta, en voi myöskään mieltäni malttaa, vaan lainaan ex-porilaisen huippuvalmentaja Virpi Horttanan sanoja. Hän valmensi taitoluistelija Laura Lepistön Euroopan mestariksi.
”Huippu-urheilu on huippu-urheilua ja muu jotain muuta. Meillä siirrytään huippu-urheiluun jo varsin nuorena. Silloin ei aina liikuta mukavuusvyöhykkeellä. Jotta Suomi jaksaisi roikkua edes globaalin huippu-urheilun perälaudassa, tarvitaan siihen monta huippu-urheilun valmentajaa eikä yhtään lässyttäjää”.
Tuossa taitaa olla kiteytettynä huippu-urheilun ydin pienen Suomenkin osalta?

Totuus on joskus kova pala
Loukkaantuneena oleva alppihiihtäjä Kalle Palander arvosteli viime maanantaina melko kovin sanoin Suomen miesten alppimaajoukkueen viime aikojen menestystä.
Palander ihmetteli miten on mahdollista, etteivät maailmancupeja kiertävien Jukka Leinon ja Marcus Sandellin kyvyt riitä edes toiselle kierrokselle cupin pujotteluissa. Totuus satuttaa aina, jos se menee arvostelun puolelle.
Jukka Leino ihmetteli Kallen puheita, sillä he ovat kiertäneet yhdessä maailmancupeja – tuota kuuluisaa valkoista sirkusta – jo yhdeksän vuoden ajan. Sinä aikana tosin vain Palander on menestynyt, Sandell (vielä kokematon) kohtuullisen usein ja Leino sitten harvemmin. Juuri tähän Palander kohdisti arvostelunsa.
Ja kuin pisteeksi iin päälle, molemmat suomalaiset keskeyttivät tiistaina Schladmingin pujottelun avauskierroksella. Leino esitti tämän kauden pujottelun menestymättömyyden syyksi sen, että he molemmat (Marcus ja Jukka) ovat tällä kaudella enemmän keskittyneet suurpujotteluun.
Siinä lajissa ovat päässeet jopa toiselle kierrokselle – mutta harvemmin kuin usein.
Se on kuitenkin niin, että alppilajien MM-kisat Val dÍseressä lähestyvät yhtä varmasti kuin pohjoismaisten lajien MM-kisat Liberecissä. Alppikisoissa Suomen ainoa mitalitoivo on Tanja Poutiainen ja laskijoita on mukana kuusi.
Koska suomalaiset eivät osallistu joukkuekilpailuun eivätkä vauhtilajeihin, niin heidän osaltaan MM-kisat alkavat viikkoa aikaisemmin kuin Liberecin MM-kisat eli 12. helmikuuta.

Maakunnan keskinäinen peli
Kuten aikaisemmin tuli todettua, niin Ässien ja Lukon välinen SM-liigaottelu pelataan huomenna Porin Isomäen jäähallissa ja kyseessä on perjantain ainoa liigaottelu. Se on myös Ässien osalta viimeinen peli ennen maaottelutaukoa, mutta Lukko pelaa vielä lauantaina vierasottelun Ilvestä vastaan Hakametsässä.
Ässien osalta tilanne on sikäli jo hankala, että viimeiset kaksi tappiota kasvattivat eron siihen tärkeään kymmenenteen sijaan jo yhdeksään pisteeseen. Huomisen jälkeen Ässillä on vielä 12 ottelua runkosarjassa jäljellä. Toki tuona aikana vielä voi nousta kymppikerhoon, mutta se vaatii jo neljän-viiden pelin peräkkäistä kolmen pisteen voittoputkea. Se on vaan kylmä tosiasia tällä hetkellä.
Lukko on hienon Blues-voittonsa ansiosta edelleen kiinni paikasta kuuden sakkiin. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että Porin ottelu on molemmille erittäin tärkeä.
Koska odotettavissa on lähes täysi halli, niin tunnelmaa – ja toivottavasti myös järjestysmiehiä – riittää!
Lukon Pekka Saarenheimo on Juha-Pekka Haatajan kanssa aikamoinen tutkapari. Heillä on yhteensä 37 maalia tehtynä ja Saarenheimolla on yksi syöttöpiste (23) enemmän, mutta maaleja vähemmän. Lukon maalilla Petri Vehanen on pelannut yhtä vaille kaikki runkosarjan ottelut ja torjuntaporosentti on 92,11.
Ässien Marko Luomala on viime otteluissa löytänyt maalijyvän ja nyt vastassa on entinen seura. Nyt myös Ässäkasvatti Markku Tähtinen pelaa entistä seuraansa vastaan ja on joukkueensa kapteeni kun Matti Kuparinen lie vielä sivussa.
SM-liigan siirtoikkuna pamahtaa kiinni lauantaina 31.1. kello 24. Mitä kuulemmekaan silloin?

Jarmo Liuhala

29.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva