Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Petri Vanhala viihtyy kuumissa paikoissa

Kuva: Petri Vanhala viihtyy kuumissa paikoissa

SAK:n puheenjohtajuutta tavoitteleva Paperiliiton liittosihteeri Petri Vanhala on varma, että keskusjärjestöä tarvitaan, vaikka keskitettyjä tupoja ei jatkossa tehtäisikään.

- Liittoja ei voi jättää omilleen. Niiden pitää pystyä tekemään sopimuksia valtakunnan tasolla, mutta niitä koordinoidaan keskusjärjestötasolla.
Vanhala kertoo suostuneensa ehdolle, koska viihtyy hyvin siellä, missä on kuumimmat paikat.
- Vaatimustaso ainakin nousisi. Paperiliitossakin on ollut aika kovat kuusi vuotta. Olemme eläneet liiton synkintä aikaa, Vanhala sanoo.
Hänen mukaansa oli vaikea sanoa ei, kun muut luottivat.
- Itselläkin alkoi itää ajatus, että olen valmis yrittämään tuossa tehtävässä. Kai sitä sitten haluaa mennä järjestöelämässä eteenpäin.

Vanhala myöntää yllättyneensä, kun hänen nimensä viime syksynä nostettiin SAK:n puheenjohtajapeliin.
- Kun Lauri ilmoitti, että jättää paikkansa, Hakaniemessä on spekuloitu, onko SAK:ssa hänen jälkeensä elämää. Kun minut nostettiin seuraajaehdokkaaksi, olin aika nöyrä ja hämmästynytkin.
Vanhala ei halua kommentoida, tekikö joku väärin, kun ei noudattanut SAK:n sisäistä sopimusta, että ehdokkaat julkistetaan vasta maaliskuussa.
- Minä en vieläkään tiedä, mistä tieto vuoti. En usko, että se oli suunnitelmallista, mutta olihan sen yllättävää avata Hesari, jossa oli etusivulla oma kokovartalokuva.

Vanhala myöntää miettineensä, minkälaisia saappaita hänelle tarjotaan. Lauri Ihalaista ja itseään hän ei suostu vertailemaan.
- Olin otettu, kun mietin Lauri Ihalaista ja häntä edeltäneitä kavereita. Mutta jos minua verrataan Lauriin, tehdään hallaa hänelle. Hän on sodanjälkeisen Suomen merkittävimpiä työmarkkinajohtajia.
Vanhalan mukaan järjestöt tapaavat muuttua puheenjohtajiensa näköisiksi. Hänkin lupaa tuoda esiin oman näköisiään asioita, jos tulee valituksi.
- Yritän olla sovinnollinen ja diplomaattinen. Ratkaisuja pitää aina löytää. Ja jos niitä ei löydy, pitää silti johtaa joukkoja.
Vanhala korostaa kuitenkin, että muutoksen pitää tapahtua yhdessä jäsenliittojen kanssa.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomessa ei enää tehdä keskitettyjä tuloratkaisuja. Mihin SAK:ta tarvitaan, jos tupoja ei enää tule?
- Tupoa ei voi tehdä, jos ei ole kaveria siihen. Maassa vaaditaan kuitenkin vahvaa työmarkkinapolitiikkaa. Työmarkkinoiden ohjattavuus pitää säilyttää, Vanhala vaatii.
Hän muistuttaa, että työmarkkinajärjestöjen tekemä taannoinen sosiaalisopimus muistuttaa kovasti keskitettyä touhua. Nykyisessä talouskriisissä pitäisi Vanhalan mukaan yrittää myös isompaa tupoa.
- Keskitetyt sopimukset ovat olleet huonojen aikojen tuki. Nimi voi olla tupo tai mikä tahansa.

Ennen Vanhalaa SAK:n puheenjohtajan paikalle istutettiin ensin keskusjärjestön edunvalvontaosaston johtajaa Lauri Lylyä ja sittemmin palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajaa Ann Seliniä. Kumpikaan ei ole ainakaan vielä ilmoittautunut kisaan.
Vanhalan mahdollisuudet näyttävät hyviltä. Hänen takanaan on jo kymmenen teollisuuden ja kuljetusalojen liittoa, joiden yhteinen jäsenmäärä 518 123 on yli puoli SAK:ta.
Vanhala kuitenkin toppuuttelee.
- Pitää muistaa, että nimenkirjoittajilla ei ole yhtään ääntä SAK:n valtuustossa. Äänet on siellä istuvilla liittojen jäsenillä.
SAK valitsee uuden puheenjohtajansa valtuustossaan toukokuun puolivälissä.

Mika Peltonen/Up-uutispalvelu

29.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva