Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Taantuma ei ole vielä lisännyt Satakunnassa työvoimakoulutusta

Taantuma ja lomautusten nopea lisääntyminen yrityksissä eivät ole ehtineet vielä näkyä työllisyyskoulutuksen yhtä nopeana kasvuna Satakunnassa.

 

Satakunnan työvoima- ja elinkeinokeskuksella olisi tarjottavanaan esimerkiksi yhteishankintakoulutusta kysyntää enemmän. Yrityksillä olisi halukkuutta järjestää koulutusta lomautetuille, mutta pakkolomalle joutuneiden halu koulutukseen ei ole yhtä suuri.
Yhteishankintakoulutusta koskevia kyselyjä on tullut viime vuoden lopulta lähtien paljon, mutta koulutusta on käynnistetty vielä varsin vähän.
- Lomautuksiin turvautuvilla yrityksillä olisi halua järjestää pakkolomien ajaksi koulutusta, mutta suuri osa lomautetuista näyttävät haluavan ainakin aluksi olla lomalla, kuvaa tilannetta Satakunnan TE-keskuksen työvoimaosaston päällikkö Juhani Sundell.
TE-keskus on hänen mukaan hallituksen linjausten mukaisesti suunnannut työllisyysrahoja muista tuista yhä enemmän ammatilliseen koulutukseen. Rahaa työllisyyskoulutuksen järjestämiseen siis olisi.
Sundell sanookin, että nyt alkuvuodesta eletään jonkinlaista odottelua siitä, mitä on tulossa.
- Mikäli lomautukset pitkittyvät ja muuttuvat ehkä irtisanomisiksi, koulutushalut todennäköisesti kasvavat, hän sanoo.

Yritykset voivat järjestää yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa räätälöityä yhteishankintakoulutusta, josta yritys maksaa keskimäärin puolet ja valtio loput.
Yhteishankintakoulutus voi olla joko uusia työntekijöitä kouluttavaa rekrytointikoulutusta, lomautetuille tai lomautusuhassa oleville suunnattavaa täsmäkoulutusta tai jo irtisanotuille järjestettävää muutoskoulutusta.
Viime vuosina suuri osa eli noin 80 prosenttia yhteishankintakoulutuksesta on ollut Satakunnassa rekrytointikoulutusta, mutta suunta on nyt muuttumassa.
Projektipäällikkö Päivi Äijälä Satakunnan TE-keskuksesta laskee, että noin puolen vuoden rekrytointikoulutuksessa on ollut muutaman viime vuoden aikana 200-300 työntekijää vuodessa, nyt enää vajaa sata.
Yritykset kysyvätkin nyt pääasiassa lomautettaville tarkoitettua täsmäkoulutusta. Päivi Äijälän mukaan kyselyjä tulee päivittäin.
- Mutta kun yritykset lähtevät kartoittamaan työntekijöidensä kouluttautumishaluja, niin yritysten kiinnostus laskee. Useimmat lomautetut eivät ole ainakaan alkuvaiheessa kiinnostuneita koulutuksesta, eikä täsmäkoulutusta kannata järjestää muutamalle työntekijälle, Äijälä sanoo.
Satakunnassa on jo lomautusaallon seurauksena aloitettu joitakin täsmäkursseja, joilla on joitakin kymmeniä opiskelijoita. Kurssit kestävät parista viikosta kolmeen kuukauteen.
- Vielä ei voida sanoa, miksi tilanne kehittyy, mutta jos lama syvenee, koulutushalujen odotetaan kasvavan, hän pohtii.

Ainakin lyhyen pakkoloman aikana lomautetuilla on taloudellisesti jokseenkin sama, onko hän kotona vai koulutuksessa.
Työttömyyskorvaus on molemmissa tapauksessa sama, paitsi että koulutuksessa työntekijä saa 8 euron kulukorvauksen päivässä.
Sekä Sundell että Äijälä laskevat, että 8 euroa on taloudellisesti liian pieni kannustin, jos työpaikka on tiedossa lomautuksen jälkeen.
Sundell huomauttaa, että jos lakia noudatettaisiin tiukasti, lomautettukin voitaisiin pakottaa koulutukseen työttömyyskorvauksen saannin edellytyksenä.
- Tiettävästi missään ei ole kuitenkaan menty näin pitkälle. Ei ole millekään osapuolelle mielekästä järjestä työllisyyskoulutusta, jos koulutettavilla ei ole motivaatiota siihen, Juhani Sundell sanoo.

Jukka Vilponiemi

29.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva